Ağız tadıyla okunacak dergi...
Çiya Yayınları'nın çıkardığı 'Yemek ve Kültür Dergisi', son sayısında farklı içeriği ve renkli yazılarıyla sizi keyifli bir dünyaya götürüyor.
Ünlü yemek kitabı yazarımız Muhiddin Yeğen şöyle diyor: "Can boğazdan gelir diyen atasözünü çok kere unutur da, baştan savma, sanki angarya bir iş görüyormuşuz gibi, arkamızdan atlı kovalarmışcasına bir yemek yiyişimiz vardır. Halbuki günlük nafakamızı şöyle bir gönül rahatlığıyla ve ağız tadıyla yemenin yalnız bir zevk işi değil, aynı zamanda bir akıl ve hesap işi olduğunu her sofraya oturuşumuzda hatırlarsak, herhalde şu kısacık ömrümüzü biraz uzatabiliriz." İşte Yeğen'in sözüne ettiği "unuttuğumuz" özeni bize hatırlatan, yemeğe yaklaşımı ve getirdiği yeni bakış açılarıyla mutfak kültürünü hem yerel hem de uluslararası kaynaklar aracılığıyla inceleyen "Yemek ve Kültür", bu noktada hayatımıza yepyeni renkler getiren bir dergi. Çiya Yayınları tarafından bir yıldır yayınlanan derginin bu son sayısında, Enis Batur'dan Brillat-Savarin'e yemeğin gizli alanı ile ilgilenilirken, Ümit Bayazoğlu ile unutulmuş bir mutfak olan "zenci mutfağı" ve çok güzel bir dosya haberle Rus Mutfağı ele alınıyor. İlgi çeken diğer başlıklar ise Uğur Kökden ile Son Akşam Yemeği, Pavlos Erevnidis ile Gastronomik Modalar, Biz ve Osmanlılar'da Usı Tabh...
YEMEK VE MAHREMİYET Ayrıca Cihat Burak'ın günümüz için de eleştirel dili ile güncelliğini koruyan bir yapıtı üzerine Haşim Nur Gürel'in yorumlarını, Musa Dağdeviren'in aşçılık konusuna, mesleğin eğitimi ve sürdürülebilirliğine ilişkin düşüncelerini, Maral Jefroudi'nin İran sinemasından hareketle yemek ve mahremiyet ilişkisi üzerine ilginç yazısını okuma fırsatı buluyorsunuz. Erdal Atabek ile çocuklarda beslenme, Pelin Aylangan ile çay kültürü, İlhan Berk'in "Sarmısak" yazısı ise dergiye tad getiren diğer konular arasında.
|