|
|
|
|
|
|
Düzenli masaj ve nemlendiriciler-le selüliti yok edin
Kadınların kâbusu haline gelen selülit ve çatlaklara 'dur' demek elinizde... Masaj yaptırın, koruyucu kremler kullanın ve hızlı kilo alıp vermemeye özen gösterin
Osmanoğlu Kliniği Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Aksoy, selülit ve çatlaklarla ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını veriyor:
* Piyasadaki selülit ve çatlak ürünleri çok pahalı, en pahalısı en iyisi midir? Fiyatı belirleyen faktörler çok değişik. Laboratuvar, araştırma, kullanılan etkin maddeler ve teknoloji, fiyatın belirlenmesinde rol oynuyor. Üretim maliyeti çok önemli. 'En pahalı olan her zaman en iyisidir' diye bir şey yok. Önemli olan ihtiyaç tipine en uygun olan ürünü seçebilmek, bu konuda da uzman tavsiyesi çok önemli.
* Sıvı tüketimi önemli deniyor. Peki günlük olarak ne kadar sıvı tüketmeliyiz? Aslında bu oran kişinin yaşına ve kilosuna göre değişir. Örneğin 80 kiloluk bir kişinin günde 3 litre su tüketmesi normal olabilir ama 50 kiloluk bir kişiye bu oran çok fazla gelir. Yani kişinin bedenine, yaşına ve cinsiyetine göre su tüketim oranları da farklılık gösterir. Ama 'günde ortalama 2 litre su tüketilmesi gerekir' diyebiliriz.
TEDAVİSİ SÜREKLİLİK İSTER * Selülitler tamamen yok edilebilir mi? Bu biraz zor ama en azından gözümüzü rahatsız etmeyecek, estetiğimizi bozmayacak bir seviyeye getirebiliriz. Selülitin farklı evreleri vardır. Başlangıç halindeki selülitse bu toparlanabilir, orta düzeydekilerde ise hiç olmazsa göze daha hoş gelecek hale çevrilebilir. Ama ileri düzeydeki selülitler zaten farklı sağlık problemlerine de yol açacağı için ciddi bir biçimde tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Selülit yerinde duran bir süreç değildir, daima süreklilik gösterir.
* Yaz gelirken gözler yine selülitlere çevrildi değil mi? Evet, ama selülit tedavisi süreklilik isteyen bir şey. Bıraktığınız zaman hücreler su tutmaya ve yağ depolamaya devam eder. Nedense biz bahardan yaza girerken bu işi ele alıyoruz, kış kendini göstermeye başladığı an onları unutuyoruz. Oysa vücudumuza sürekli bakım yapmalıyız.
YENİ ALIŞKANLIĞIMIZ MASAJ * Masajın selülit tedavisindeki önemi nedir? Masaj çok önemlidir. Aşağıdan yukarıya önce hafif hafif, daha sonra biraz bastırarak ve yoğunluğu hissederek düzenli masajı tavsiye ediyoruz. Parmakları ve bazı basit aletleri kullanarak masaj yapmayı öneriyoruz. Kişilerin kimi zaman profesyonel masör ya da masözlerden destek almalarını da istiyoruz. Ayrıca masaj yapan özel aletler ve makineler var. Bunların da kimi zaman tedaviye katkısı oluyor.
* Kadınlarda son dönemde selülit ve çatlak neden kompleks haline geldi? Sizce böyle olmasını piyasa mı sağlıyor? Birbirini takip eden bir döngü bu bence. İnsanlar kendilerine dikkat etmeye, özen göstermeye ve yeni ihtiyaçlarını belirlemeye başladılar. 1920'li, 30'lu yıllardan sonra göze batmaya başladı selülitler. Önce estetik olarak rahatsız oldu insanlar, ondan sonra da bu konuda neler yapılabileceği araştırıldı. Neler yapılabileceği bulundukça selülit daha çok vurgulanmaya başlandı. İhtiyaç duyuluyor ki losyonlar, kremler ve serumlar piyasaya çıkıyor, yoğun talep görüyor. Her yeni ürünle dikkatler selülit üzerinde yoğunlaşıyor.
* Korunma yöntemleri neler? Mutlaka vücut bakımı yaptırın.
Düzenli olarak masaj yapma alışkanlığı kazanın.
Cildi tahriş etmeden fırçalayın ve banyoda yumuşak hareketlerle keselenmeye özen gösterin.
Cildinizin kurumasına izin vermeyin, bol bol nemlendirin.
* 'Çatlaklar selülit gibi değil, ne kadar uğraşırsak uğraşalım asla tedavi edilemezler' inancı var, bu sizce doğru mu? Olabildiğince kurtulmak ve hafifletmek mümkün diyebiliriz. Başlangıçta pembe ve kırmızı haldeyken mutlaka ele alalım, krem kullanarak onları önlemeye çalışalım. Eski çatlakları da kendi haline bırakmayalım, onlara da el atalım. Tamamen olmasa da kötü görüntüden kurtulmak mümkün.
* En çok hangi bölgelerde çatlaklar oluşur? Çatlakların vücutta yeleşim yerleri genelde dizlerden yukarı doğrudur ve göğüslere kadar uzanır. Ergenlik ve lohusalık dönemindeki kadınların göğüslerinin aşırı şişmesi nedeniyle çatlaklar oluşur. Ergenlik çağında hızlı gelişim nedeniyle kalçalarda, bel bölgesinde ve bacakların iç kısımlarında çatlaklar görülür.
|
|
|
|
|
|
|
|
|