Danıştay başkanının dün seçilmesinden sonra Telsim'in Vodafone'a devri ile ilgili imtiyaz sözleşmesine onay geldi. TMSF ve TK onaylarının ardından Telsim Vodafone'un olacak.
Danıştay, Telsim'in İngiliz mobil telefon devi Vodafone'a 4 milyar 550 milyon dolarlık satışında imtiyaz sözleşmesi taslağına onay verdi. Danıştay'ın başkanlık seçimlerinin uzaması nedeniyle geciken söz konusu onay, dün Sumru Çörtoğlu'nun yüksek mahkeme başkanlığına seçilmesinin hemen sonrasında geldi. Ender Çetinkaya'nın emekliliği nedeniyle boşalan Danıştay başkanlığı için nisan başından beri yapılan seçimlerde düne kadar bir sonuç alınamamıştı. Danıştay onayıyla birlikte Telsim'in devri için sadece TMSF Fon Kurulu'nun ve Telekomünikasyon Kurulu'nun
(TK) onayları kaldı. Ayrıca TK ile Vodafone arasında imtiyaz sözleşmesinin nihai hali imzalanacak ve sözleşme yürürlüğe girecek. Ancak kaynaklar bu onayların alınmasında ve son imzalarda sorun görülmediğini belirttiler. Devir gününde de, Telsim hisseleri TMSF tarafından Vodafone'a devredilecek. Konuya yakın bir kaynak, "Devrin iki hafta içinde tamamlanması bekleniyor. Önemli olan Vodafone'un ödemeyi ne zaman yapacağı. Şimdi davetiye çıkarılacak ve ödeme için ne zaman hazır olacakları sorulacak" dedi ve ekledi: "Hem TK hem de Fon Kurulu hemen hemen aynı anda karar vererek bu işlemi onaylayacaklar. Bu iki onaydan sonra devir ve Vodafone'un ödemesinin eşzamanlı olması arzu ediliyor."
PAZAR PAYI YÜZDE 11 Vodafone'un Telsim'i alması için gereken aşamalardan biri olan Rekabet Kurulu izni ocak sonunda verilmişti. Bu karardan sonra, TK imtiyaz sözleşmesi üzerindeki kanaatini Danıştay'a bildirmişti. Yaklaşık 11 milyon abonesi olan Telsim'in Türk GSM pazarında yüzde 22 dolayında pazar payı bulunuyor. Vodafone'un, Telsim için önümüzdeki 2-3 yılda faturalama platformlarına, çağrı ve data merkezlerine yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.
Çok güzel.Devlet alacağını alacak kalırsa bir şey fon alacak.Hazine zaten çıkardığı kanun ve yönetmeliklerle telsim ve yöneticilerinin yurt dışında dahi takipçisi.Sadece lisans haczi uygulayabilen (TMSF iktisadi bütünlük oluşturduğu gerekçesiyle Şirket mal ve alacaklarının haczine izin vermiyor)telsimden alacaklı sade vatandaş yıllarca uğraşıp mahkemeden karar alsa da icra takibi yapsa da alacağına bir bardak su mu içecek Devlete ve devletin mahkemelerine güvenen vatandaşa devlet önce benim alacağım derse devletin vatandaşı ne yapacak? Kanunları çıkartan da devlet değil mi Fon ve vatandaş AY aykırı olarak kanunlar önünde eşit bile değil.Fon tarafından çıkarılan her yönetmelik Kanunlara aykırı olduğu gibi Kanunlara dayalı olarak alınan mahkeme kararlarını da hiçe saymaktadır.TC. 'nin sade vatandaşı hakkını bu ülkede nereden arayıp ta kavuşacak?