|
|
|
|
|
|
Vücudunuzu hamileliğe hazır hissediyor musunuz?
Bir bebek sahibi olmayı henüz düşünmüyor olabilirsiniz ama yine de sağlıklı bir hamilelik yaşamak istiyorsanız; vücudunuza şimdiden dikkat etmelisiniz. Sigara ile alkolü bir an önce bırakmalı, içtiğiniz kahve sayısını azaltmalısınız. Düzenli olarak jinekolojik muayeneyi de unutmayın
Bir bebek sahibi olmaktan bahsedilince; herkesin fikrinin ne kadar farklı olduğunu görürüz. Kimi 16 yaşında bir bebeğin hayalini kurar, kimi adet günü bir gün gecikince panik olur. Pek çoğumuzun aklından geçen 'zamanı gelince, hazır olduğumu hissettiğim an bir bebek istiyorum'dur. Düşüncelerimiz ne olursa olsun; bir gün gerçekleşmesini istediğimiz bu harika duygu için vücudumuzu hazırlamamız gerekiyor. Bu sadece sağlıklı bir hamilelik için değil, doğum sonrasında da sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için gerekli. Ama vücudumuz için neyin daha iyi olduğuna karar vermek zor. Şimdi kendinizi hazır hissettiğiniz zaman, rahat bir şekilde bebek sahibi olabilmeniz için hangi noktaların önemli olduğuna bakalım.
* SİGARA İÇİYOR MUSUNUZ? Artık herkesin bildiği bir gerçek var. Hamilelik sırasında sigara içmek pek akıl karı değil. Ama biliyor musunuz, hamile kalabilmek için sigara içmiyor olmak büyük bir artı. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cengiz Alataş, "Sigara içerek yumurtalık rezervinizi azalttığınız bir gerçek. Bu, hamile kalma şansınızın azalması demek. En ideali hamile kalmayı denemeden 3 ay önce sigara içiminin bırakılması. Evde bir diğer kişinin de sigara içmesi olumsuz bir faktör. Sigara en bilinen haliyle bebeğin gelişiminin geri kalmasına, çok nadiren de 'in utero sudden arrest' dediğimiz bebeğin aniden, bilinmeyen bir sebeple kalbinin durması açısından bir risk faktörü" diyor.
* STRESLİ MİSİNİZ? Bugüne kadar pek çok arkadaşınızın tatildeyken hamile kaldığına tanık olmuşsunuzdur. Bunun arkasında yatan sebebi hiç düşündünüz mü? Aklınıza ilk gelen sebep 'insanlar tatilde seks yapar' olsa da, belki de bundan daha baskın olan başka bir sebep daha var. İnsanlar tatilde stresten uzak, sakin ve dingindirler. Dr. Cengiz Alataş, "Son araştırmalar gösteriyor ki, stres altındaki kadınlar stresi dengelemek için daha fazla mutluluk hormonu oksitosin salgılıyor. Oksitosinin çok fazla olması uzun vadede doğurganlığı etkiliyor. Hatta stres hormonunun fazla olması periyotları bile etkileyebilir" diyor.
* KAHVENİN MÜDAVİMİ MİSİNİZ? Her ne kadar Türkiye'de yaşayan kadınlar daha çok çay sevse de, kahve bağımlılığımız son yıllarda hızla artıyor. Artık sohbetlerimizi kahve içerek yapıyor, bir yerden bir yere koştururken elimizdeki kahve bardağımızı bırakmıyoruz. Her ne kadar güne güzel başlamak için hayalini kurduğunuz bir latte sizin için bırakılması gereken bir alışkanlık olmasa da, kafeinin fazlasının hamile kalmayı etkilediğini bilmelisiniz. Dr. Alataş, kafeinin vücudumuzun şeker dengesini bozduğunu ve nabzı etkilediğini söylüyor. Günde 600 mg. yani yaklaşık 8 fincan filtre kahveye karşılık gelen kafein miktarı sizin için üst sınır olmalı. Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız en iyisi kendinizi 300 mg ile sınırlamak.
* NELER Yİ- YİYORSUNUZ? Paranoyak olmaya gerek yok. Tüm bir hafta sonu abur cubur yemiş olabilirsiniz ama bu sizin hamile kalmanızı engellemeyecektir. Önemli olan sağlıklı bir beslenme programına sadık kalmak ve kırmızı et, yeşil sebzeler ve güçlendirilmiş müsliler yiyerek demir seviyenizi korumak.
* YETERLİ KİLODA MISINIZ? Son yıllarda kilonuz sürekli inip çıkıyor mu? Cevabınız evetse; o zaman dikkat edilmesi gereken bir nokta var demektir. Karbonhidratları kesmişseniz ya da yakın zamanda hızla kilo kaybetmişseniz bu, doğurganlığınızı etkileyebilir. Dr. Alataş, vücut ağırlık endeksinizi 19-22 arasında tutmanın sağlıklı bir hamilelik için ideal olduğunu belirtiyor.
* RUTİN MUAYENENİZİ YAPTIRIYOR MUSUNUZ? Doktorlar, kadınların hamile kalmayı planlamadan önce jinekolojik kontrole gitmesini öneriyorlar. Hamilelik öncesi yapılan bu muayenede ileride sorun olabilecek bir enfeksiyon olup olmadığına bakılıyor ve eğer bir enfeksiyon varsa tedavisine başlanıyor. Ayrıca rahim ağzı kanser taraması anlamına gelen 'smear' testi yapılıyor. 'Transvaginal sonografi' ile rahim ve yumurtalıklara ait sorunlar kontrol edilebiliyor.
* NE KADAR İÇKİ İÇİYORSUNUZ? Pek çok hamilelik hikayesinde prezervatifin yırtılması ya da doğum kontrol hapının unutulması yatıyor. Ve genelde her iki durum da alkol alımıyla doğru orantılı görülüyor. Oysa "Aşırı alkol alan insanların hamile kalma olasılığı düşüktür. Fazla miktardaki alkol sağlıklı bir üreme sistemi için şart olan vücuttaki B vitamini ve mineralleri azaltır. Bu durumda yakın zamanda hamile kalmak istiyorsanız alkol miktarını azaltmakta ve en kısa zamanda hamile kalmak istiyorsanız alkolü tamamen kesmekte fayda var" diyor Dr. Alataş ve ekliyor: "Günde bir kadehten fazla şarap hamile kalma olasılığınızı düşürebilir."
* STI TESTİ YAPTIRDINIZ MI? Herpes, HPV klamidya, bel soğukluğu, AIDS, Hepatit B ve C gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için 'STI' testi yaptırmanız önemli. Dr. Alataş, "Basit bir antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılabilecek olan klamidya enfeksiyonu tedavi edilmezse, kısırlığa kadar gidebilen enfeksiyonlara neden olabilir. Klamidya enfeksiyonu çoğu kez herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu yüzden kadınlar çocuk sahibi olmak isteyene kadar bunu fark etmeyebilirler" diyor. (Cosmopolitan-Nisan)
|
|
|
|
|
|
|
|
|