kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Butik biracılıkta çağı yakaladılar
Butik biracılıkta çağı yakaladılar

Bir zamanlar tersane işiyle uğraşan Alpaslan ve Bahadır Karahanoğlu kardeşler Türkiye'yi butik biracılıkla tanıştırdı. Hedefleri ise çok büyük.

İstanbul'da haftada ortalama altı-yedi şişe bira içen, bir anlamda sosyal içici olan kesimin son zamanlarda yeni bir uğrak yeri var: TAPS İstanbul... Nişantaşı'nın göbeğinde, içinde minyatür bir bira fabrikası barındıran 200 kişilik bir restoran, daha doğrusu bir "brew pub." Forbes Dergisi'nde Mehin Öner'in haberine göre üç yıl önce kurulan TAPS'te bugüne kadar 30 çeşit "butik bira" üretilmiş. TAPS biraları, Almanların "saf bira üretimi kuralları"na göre üretiliyor. Biraların içine su, şerbetçiotu, maya ve arpadan başka hiçbir şey katılmıyor. Maliyet düşürmek için pirinç, mısır gibi maddeler eklenmiyor. Biralar tanklarda beklemesi gerektiği kadar bekliyor. Bu da biranın içindeki karbondioksit gazının doğal olmasını sağlıyor. Üretimi hızlandırmak için "gıda karbondioksit" eklenmiyor. Bu nedenle bu "taze biralar" içende şişkinlik hissi yaratmıyor. Butik bira ya da literatürdeki ismiyle "craft beer" segmenti, Türk bira pazarı için çok yeni bir kavram. Ancak önemli bir potansiyel vaat ediyor. Kişi başına yıllık bira tüketiminin 85 litre olduğu Amerika'da, butik bira son iki yılda alkollü içecek pazarının en hızlı büyüyen segmenti oldu. Alkolsüz içecekler yüzde üç büyürken butik biradaki büyüme yüzde dokuzlara ulaştı. Buna karşın ithal biradaki büyüme yüzde 1.5, seri üretim yerli biradaki büyüme ise yüzde birlik bir büyüme bile yakalayamadı. Amerika'da toplam bin 400 butik bira üreticisi var. Türk bira pazarının ilk ve tek butik üreticisi ise TAPS'in kurucuları Karahanoğlu kardeşler. İşletmeci Alpaslan Karahanoğlu 28, makine mühendisi Bahadır Karahanoğlu ise 33 yaşında. Aileden "tersaneciler." Karahanoğlu ailesi, Türkiye'nin en büyük beş tersanesinden biri olan Tuzla Gemi Endüstri A.Ş'nin kurucuları Kardeşler profesyonel yaşamlarına tersanede başlamış. Bahadır Karahanoğlu gemi inşaatıyla, Alpaslan Karahanoğlu ise işin denizcilik finansmanıyla ilgilenmiş. Ancak 2000'de Çin kabusu gemi yapımında da kendini göstermiş. Büyük işlere imza atmalarına imkan kalmadığını görüp şirketlerini devretmişler. Bira içme yaşları geldiğinden beri bira içen ve Türkiye'deki kaliteli çeşit eksikliğinden mustarip kardeşler bu işe karar vermiş.

MARKALARI TESCİLLİ
Bahadır Karahanoğlu'na göre "büyük üreticiler seri üretimine sekte vurmamak için temel ürünlerine benzer ürünler çıkarmak zorunda. Alternatif ürünlerin maliyet artırıcı özel arpa ya da üretim metotları gibi ayrıntılarıyla uğraşmak istemezler." Karahanoğlu kardeşler, bu duruma Amerika'da yaygın olan brewbup'la el atmak istemişler ve markası kendilerine tescilli TAPS'i kurmuşlar (TAPS İngilizce bira musluğu ya da fıçı anlamına geliyor.) Ö z - k a y - naklarından ayırdıkları bir milyon dolarlık yatırımlarıyla, eski bir İstanbul evini içinde yılda 100 bin litre bira üretilen bir minyatür fabrika-restoran haline getirmişler. TAPS'in bira tankları restoranın açılmasından bu yana tam kapasite çalışmış. Bir bar, iki de yemek servisi katından oluşan restoran, üç yıl içinde her yıl ortalama yüzde 10 büyümüş. Bundan bir süre önce Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde altı dönüm üzerine kurulu fabrika hayata geçirilmiş. Bahadır Karahanoğlu Gebze'yi kaliteli suyu ve iyi yönetimi nedeniyle özellikle seçtiklerini de belirtiyor. "Biracılıkta suya likör denir. Bizim gibi butik bir üretici için likörün kalitesi çok önemli. Gebze de direkt olarak İçsu Barajı'na bağlı." Fabrika altı ay önce faaliyete geçmiş. Fabrikada başlarında Amerikalı bir butik bira uzmanı olan 25 kişilik bir ekip var. TAPS'in Gebze'de üretilen biraları aralık ayından bu yana İstanbul'da dağıtımda. Şu an şehrin yüzde 15'inde tekel ürünleri satan bakkal, küçük market ve şarküterilere, bazı beş yıldızlı restoran ve otellere "mal veriyorlar." Şimdilik Red Ale ve Kölsch olmak üzere iki çeşit biralarını şişelemişler. Biraların satış fiyatı ise iki YTL olarak belirlenmiş.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Verona'da takdis edilen şaraplar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
 İstediği şarabı içebilen var mı?
 Türkler evde en çok balkabaklı mantı istiyor
 Şili'de bağbozumu zamanı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Çekişmeden, inatlaşmadan çözüm...
Cehennemin kapısını aralayan adam
Cehennemin kapısını aralayan adam
Batı dillerinde Latince kökenli bir sözcük var: "Posthum". Ölümden...
Pele'nin veliahtı kim olacak?
Pele'nin veliahtı kim olacak?
Lionel Messi, Rooney, Ronaldo, Sergio Ramos, Asamoah... Onlar 2006'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.