Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5487sayılı ''Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu''nu kısmen iade etti.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, IMF'nin yasalaşmasını istediği sosyal güvenlikle ilgili üç kurumu tek çatı altında toplayan yasanın altıncı maddesini veto ederek, TBMM'ye yasayı kısmen iade etti.
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Sezer, yasanın yönetim kurulunun oluşumu ve üyelerine ilişkin düzenlemelerin yapıldığı altıncı maddesini parlamenter sisteme ve Anayasa'nın 8, 104 ve 105'inci maddelerine
aykırı buldu. Kısmen veto edilen yasaların tamamı yerine, komisyonda ve genel kurulda sadece veto edilen maddesi görüşülebiliyor.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığını "Sosyal Sigortalar Kurumu" adı altında birleştiren yasa 13 Nisan'da TBMM genel kurulunda kabul edilmişti. IMF'ye verilen taahhütlere göre sosyal güvenlik reformuna ilişkin TBMM gündeminde bulunan tasarıların yasalaşması gerekiyordu. IMF'nin üçüncü gözden geçirme çalışmaları için Türkiye'ye gelmesi açısından kritik öneme sahip bu koşul geçtiğimiz haftalarda yerine getirdi ve bu gelişmenin ardından IMF heyeti 8 Mayıs'ta Türkiye'ye davet edildi.
Sezer yasayı veto gerekçesini şu görüşe dayandırdı: "Kamu politikasının tayinine katılan, etkin otoriteye sahip olan, kuruluşların amacının gerçekleşmesinde en önemli yetki ve sorumluluklarla donatılan, planlama, örgütlenme, personel ve kadroları yöneten, denetim ve temsil gibi işlevleri yerine getiren kamu görevlilerinin, üst düzey yönetici konumunda olmaları nedeniyle, bunlarının atamalarının da müşterek kararname ile yapılması Anayasal zorunluluktur."
Yasada, Yönetim Kurulu Sosyal Sigortalar Kurumu'nun en yüksek karar, yetki ve sorumluluk taşıyan organı olarak tanımlanıyor. Yasanın altıncı maddesinde seçimle gelen beş üye dışında, başkanın yanı sıra dört atanan üye bulunuyor. Yasa atamaların ilgili Bakanlarca yapılmasını öngörüyor.