|
|
|
|
|
|
'Vergimi veriyorum diye böbürlenmiyo-rum ama takdir bekledim'
Ünlü oyuncu Mehmet Ali Erbil, bu yıl vergi sıralamasında Türkiye genelinde 27'nci olmasının takdir görmemesine sitemli: Bir takdir bekledim çünkü 'çalışkanlar kazanır' örneğinin aşılanmasını istiyorum! Tek beklentim meslektaşlarıma örnek teşkil edecek şekilde alkış almak....
Bu yıl Türkiye genelinde vergi sıralamasında 27'nci olan ünlü oyuncu Mehmet Ali Erbil, devlete ödediği vergi miktarının hem gururunu hem de burukluğunu yaşıyor. Bunun nedeni ise devletten herhangi bir takdir almamış olmak! Kazandığının vergisini vermenin çok doğal olduğunu söyleyen sanatçı, takdir beklemesinin nedenini şöyle açıklıyor: "Bir takdir bekledim çünkü 'çalışkanlar kazanır' örneğini aşılanmasını istiyorum!" Yönetmenliğini Kartal Tibet'in üstlendiği 'Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu' için kamera karşısına Cüneyt Arkın ile geçecek olan Erbil, şu sıralar film setinde yoğun günler geçiriyor. Bir yandan yeni filminin sahnelerine hazırlanan Erbil, diğer yandan da gelecek yılın vergi listesine girmenin hesaplarını yapıyor.
'ÇALIŞIYORUM KAZANIYORUM!' * Vergi listesinde Türkiye genelinde 27'nci olmanıza rağmen bir takdir alamamanızın sizi yaraladığı anlaşılıyor... Ben takdir edilmek istiyorum ama bunu kendim için mi istiyorum sanki? Biz sanatçılar insanlara örnek oluyoruz. Ben ülkeme karşı görevimi yerine getirerek kazandığımın vergisini veriyorum. Bunun için de böbürlenecek değilim. Benim istediğim; meslektaşlarıma örnek teşkil edecek alkışı almam. Bana halkın alkışı zaten yetiyor. Devletten egolarımı tatmin etmek için teşekkür beklemiyorum; devlet baba, 'çalışan kazanır' ilkesini gözetmeli. Devletin beni takdir etmesiyle çalışan kazanır ilkesi bir kez daha yürürlüğe girecek.
* Meslektaşlarınızın sizin kadar kazandığını düşünemeyiz sanırım... Ben paraları kirli yollardan mı kazanıyorum? Gökten para yağıyor da altına çarşaf gerip topluyor muyum? Çalışıyorum kazanıyorum! Çalışan her zaman kazanır. Benim meslektaşlarıma örnek olmasını istediğim konu bu zaten. Sanatçılar herkesten daha çok çalışmalı. Türkiye'de sanatçılar ikinci sınıf vatandaş olarak görülse de önderdirler. Çalışanın kazanacağını en iyi onlar gösterir.
* Neden kendinizin, dolayısıyla sanatçıların ikinci sınıf vatandaşlar olarak görüldüğünü düşünüyorsunuz? İki yıldır sanatçılar arasında vergi birincisiyim. Önceki yıllarda da listenin başlarında yer aldım. Ama bir tek teşekkür almadım. Vergi listesinde dereceye girenler devlet tarafından birer plaketle ödüllendiriliyor. Sanatçılara ise plaket yok! Ben Türkiye genelinde vergi listesinde 27'nci sıradayım. Türkiye'nin zenginleri arasında 27'nci miyim? Hayır! Belki Türkiye'deki zenginler arasında 5 milyonuncu sıradayımdır ama vergi verenler arasında 27'nciyim. Ben halkın, vicdanın zenginiyim. Sanatçılar, kazandıklarının yüzde 40'ını vergi olarak veriyor. Böyle vergi veren bir başka meslek yok. Futbolcuların milyonlarca dolar kazandıkları konuşuluyor. Birini bile vergi listesinde göremedim. Biz yüzde 40, onlar yüzde 10 veriyor. Futbolcu düşmanı değilim ama bu büyük adaletsizlik!
* Geçmişte vergi listesine giren sanatçılara başarı plaketi veriliyordu! Demek ki iş adamlarından bana sıra gelmedi! Henüz bana devletten de bir kutlama gelmedi. Bu nedenle sanatçıların Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördükleri düşüncesindeyim.
'AYNI ORANDA TER ATIYORUZ' * Peki sizce yanlışlık nerede? Vergi adaletsizliğinde. Örneğin futbolcular da ter akıtıyor, biz de. Aynı oranda ter akıtıyorsak neden bizden daha çok vergi alınıyor? O kadar ünlü iş adamının vergi listesinde benim altımda kalması düşündürücü...
* Belki sanatçıların oldukça şaşaalı yaşadıkları düşünülüyordur! İlgisi yok. Diğer meslek grupları arasında bizden çok daha fazla şaşaalı yaşayanlar var. Biz paraları gayri meşru yollardan mı kazanıyoruz? Ben her gün parti mi veriyorum? Ben bu topraklarda yaşamaktan, T.C. vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum. Benim verdiğim verginin okula, yola, baraja gideceğine inanmaktan bile büyük bir haz alıyorum.
MEHMET ÇALIŞKAN - MAGAZİN
|
|
|
|
|
|
|
|
|