Merkez Bankası'nın 74. Olağan Genel Kurulu'nda, hükümetin 2006'da GSMH'nin yüzde 5.77'si düzeyinde tahmin ettiği cari açık oranı yüzde 6.3 olarak açıklandı. Merkez ile hükümetin hesabında 2 milyar dolarlık fark çıktı.
Merkez Bankası'nın dün yapılan 74. Olağan Genel Kurulu'na "cari açık" hesabı damgasını vurdu. Hükümetin, 2006 yılında GSMH'nin yüzde 5.77'si düzeyinde tahmin ettiği cari açık oranı, Merkez Bankası'nın tahminlerinde yüzde 6.3 olarak açıklandı. Merkez Bankası ile hükümetin tahmini arasında 2 milyar dolar fark oluştu. Hükümet, yılsonunda 22 milyar dolar cari açık beklerken, Merkez Bankası 24 milyar dolar sınırını esas aldı. Merkez Bankası Başkanvekili Erdem Başçı, bu durumu, "Merkez Bankası bağımsız. Cari açık bir hedef değil, tahmin. Tahminler revize
edilebilir. Merkez Bankası'nda revize tahminler yapılabilir" ifadesiyle açıkladı. Başçı, bir ara Araştırma Genel Müdürü Ahmet Kıpıcı'dan da bu konuda yardım aldı. Merkez Bankası Genel Kurulu, Başkanvekili Erdem Başçı tarafından açıldı. Başçı, örtük ve açık enflasyon hedeflemesi dönemlerine vurgu yaptığı konuşmasında, özellikle "cari açık ve dalgalı kur" analizi ile dikkati çekti. Başçı, zaman zaman Devlet Bakanı Ali Babacan'ın çeşitli sunuşlarını anımsatan konuşmasında, hükümete yönelik uyarılarda bulunmadı ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Kısa vadeli borçlanmadaki azalma eğiliminin yanı sıra doğrudan yabancı sermaye yatırımlarındaki ve uzun vadeli kredi kullanımındaki artış eğilimi, cari açığın finansmanı açısından önemli bir sorun yaşanmayacağına işaret etmektedir. Sosyal güvenlik reformu ve kayıt dışı ekonominin daha etkin bir şekilde vergilendirilmesi gibi yapısal tedbirlerin de ekonomideki toplam yurt içi tasarruf miktarını artırarak, cari açığı azaltıcı yönde etki yapması beklenmektedir." Başçı, enerji fiyatlarındaki artışın cari açığa katkısının ise 2005 yılında GSMH'nin yüzde 1.4'ü oranında olduğunu vurguladı. Başçı, "Son dönemlerde petrol fiyatlarındaki artışlar ve ucuz emek avantajına sahip Çin ve Hindistan gibi ülkelerin uluslararası rekabet koşullarını zorlaması başta tekstil ve giyim olmak üzere bazı sektörlerin rekabet gücünü olumsuz etkileyen dış gelişmeler olmuştur" dedi. Çin'in parasını hafifçe dalgalanmaya bırakma eğiliminde olduğunu kaydeden Başçı, "Bu durum dikkatle izlenmeli. Çin'in kur politikası sadece bizi değil dünya ekonomisini etkileyecek önemde" diye konuştu. Başçı, Çin'in kur rejiminin, dolar bazında istihdam maliyeti ve rekabet yönüyle sonuçları olabileceğine işaret etti.
KDV İNDİRİMİ YORUMU Başçı, IMF'nin eleştirdiği tekstilde KDV indirimini "yapay ve yapısal değişimi geciktiren bir karar" olarak görüp görmediğine ilişkin bir soruya ise "Tekstilde önemli oranda kayıtdışılık var. Vergi indiriminin kayıtdışılığı azaltıcı etkisine göre yapısal yönü de hissedilecektir" dedi. Merkez Bankası Meclisi'nde görev süresi dolan Durmuş Yılmaz ve Prof. İlker Parasız ile Denetleme Kurulu Üyesi Necdet Şensoy bu göreve tekrar seçildi.