Petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri kapsamında Karadeniz'in genel olarak tarandığı, deniz altındaki yapıların önemli ölçüde ortaya çıkarıldığı, bu seneden itibaren de Karadeniz'de detaylı aramaya geçileceği belirtildi.
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı arama-üretim şirketlerinin Türkiye'de sahip oldukları arama ve işletme sahalarına yönelik bir önceki yıla ilişkin faaliyetleri ile bu yıla ilişkin çalışma programlarının görüşüldüğü brifing programını başlattı.
Bu çerçevede 2005 yılındaki yatırım ve üretim faaliyetleri ile 2006 yılı faaliyet programı hakkında bilgi veren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkilileri, Karadeniz, Trakya ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye genelinde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiğini bildirdiler.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 2006 yılında 450 milyon YTL bütçesi bulunan TPAO, bu sene 45 adet yeni kuyu programladı. Böylece halen devam edenlerle birlikte kuyu sayısı 70'i buluyor.
KARADENİZ'İN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI
Yapılan taramalar sonucunda Karadeniz'in deniz tabanının altındaki yapıların önemli ölçüde çıkarılmaya başlandığını belirten yetkililer, bu çalışmaların Karadeniz'in ne kadar önemli (petrol ve doğalgaz açısından) olduğunu daha net ortaya çıkarttığını belirttiler.
TPAO yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Hopa açıklarında yapılan arama faaliyetleri sonucunda alınan gaz ve petrol numuneleri değerlendiriliyor ve bu yılın Haziran ayında burada bir karar noktasına gelinecek. Söz konusu bölgede 2008 yılında da bir kuyu açılmak üzere faaliyetlere de başlanacak.
Doğu Ayazlı 2'den sonra Bayhanlı denilen bir yapı delinecek. Southern Cross denilen derin denizlerde arama yapan gemi Eylül ayında bölgeye gelerek Akçakoca 3'ü kazmaya başlayacak. Orta Karadeniz'de petrol olabilecek yapılar belirlenirken, uygun bir gemi bulunursa 1.850 kilometrekarelik bir çalışma programı yapılması da öngörülüyor.
Batı Karadeniz'de Akkaya 3'ün bulunduğu bölgeye Ağustos ayı başından itibaren 4 tane kuyu açılmaya başlanacak.
TPAO yetkilileri Karadeniz'e kıyısı bulunan Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerde de ortaklıklara giderek ihalelere girileceğini belirttiler. MAYINLI ARAZİDE PETROL UMUDU
TPAO, petrol bakımından önemli ülkeler olan Irak ve Suriye sınırında arama faaliyetleri devam ederken, mayınlı alanlara çok yakın bölgelerdeki arama faaliyetlerine de başladı.Söz konusu arazi etüt edilirken, mayınlı alana yakın yerlerde sondaj yapabilmek için de askeri kurumlardan gerekli izin alındı. TPAO yetkilileri mayınlı bölgenin petrol arama faaliyetleri için çok uygun olduğunu, ancak bölgenin mayınlı olması nedeniyle çok iyi bir tespit yapılamadığını vurguladılar.
Trakya Bölgesi'nde gaz olabilecek seviyeleri belirlenirken, çok yakın zamanta test yapılacağı birtildi. Hamitabat sahasında 9 tane kuyu önerisinde bulunulurken 5 tanesi kabul edildi.
Diğer bölgelerle ilgili faaliyetlerle ilgili bilgi veren TPAO yetkilileri, Isparta-Antalya arasındaki Yuvaköy'de bir lokasyon üzerinde çalışıldığını, söz konusu yerle ilgili projenin bittiğini, şu anda değerlendirme çalışmaları yapıldığını bildirdiler.