Türk sermayedarının artık banka sahibi olmak istemediğini söyleyen duayen bankacı Karaçam 'Sektöre artık yabancılar yön verecek' diyor...
Burhan Karaçam, "Sektör üzerinde olumsuz imaj yaratıldı. Belki de patronların sektörden çıkmasının altında bu da yatıyor. Korkuyorlar" yorumunu yaptı Korkuyorlar"yorumunu yaptı.
Burhan Karaçam. 22 yıl aktif bankacılık yapan ve bu arada Yapı Kredi Bankası'nı zirveye taşıyan isim. Bankacılık sektöründe son olarak Koç Bank'ın Uni Credito ortaklığını yapmış, Koç'a Yapı Kredi'yi satın alması yolunda strateji çizmiş ve 2003 başında gruptan ayrılmıştı. Şu anda Türkiye'ye girmeyi düşünen ismini açıklamadığı birkaç yabancı bankaya danışmanlık yapan Karaçam'la bankacılık sektöründeki son satın almalar üzerine hayli ilginç bir söyleşi yaptık.
Bankacılık yaptığınız dönemle şuan arasında çok büyük fark var. Sektördeki gelişmeleri yorumlar mısınız?
Bizim dönemimiz çok krizli bir dönemdi. Şu anda yaşanan banka satışları sürpriz değil. Sürpriz olan son üç yıldır Türkiye'de yaşananlar. Biz bugün olanları 1993'te görüp, 'Yapı Kredi 2000' projesiyle bankayı düşük enflasyonlu ortama hazırlama çalışmalarına başlamıştık. Biliyorsunuz son on yılda bankacılık sektöründeki gelirlerin en büyük bölümü Hazine üzerinden kazanıldı. Şimdi bu olmadığı için bankalar yeni sahalara gidiyor. Onun için de kıyasıya bir rekabet var. Fakat bankaların altyapıları, bir iki banka dışında hazır değil. Bu konuda en şanslı Yapı Kredi'ydi. Ne yazık ki o da yaşadıklarından dolayı arkada kaldı.
YÖNÜ TÜRKLER VERMELİ
Sizce özellikle Türk bankacılar içinbir bocalama dönemi olacak mı?
Enflasyon birçok ayıbı örtüyor. Bankacılıkta Hazine dışındaki diğer enstrümanlar, bilinmeyen şeyler değildi. Sadece bankacılar eğilmemişti. Gerek yoktu. Sektör kolayına kaçtı. Yapı Kredi olarak konuşmuyorum tabii. Çünkü Yapı Kredi, beş yıllık bir yatırımla altyapısını tamamlamıştı. Bankacılık gibi bir sektör için 5 yıl uzun bir süre ama bankanın patronu hep arkamızda durmuştu.
Bankacılık sektöründeki standartları artık yabancılar mı belirleyecek?
İşte enteresan olan da bu. Türkiye'deki banka sahipleri artık banka sahibi olmaktan ya da bankacılık yapmaktan uzaklaştı. Bizimkiler çıkıyor, yabancılar geliyor. Ama bundan sonra artık yabancı girişler çok fazla etkili olmaz. Sektör belli bir yere geldi, oturdu. Türk bankacılığına yönü yabancı bankaların değil, Türk bankalarının kendilerinin vermesi lazım ama banka sahipleri bankalarını satıyor.
Türkiye'nin son üç yılını değerlendirir misiniz?
Son üç yılda yaşadığımız bu olumlu ekonomik havanın bundan sonra yaşanabileceğini zannetmiyorum. Bu bundan sonra kötü olacak demek değil. Çıktığı seviyede gidebilir ancak. Çünkü son üç yıl gerçekten olağanüstüydü. Irak'taki savaşın erken bitmesi üzerine, çözülen döviz birikimlerinin, dışarıdan açılan kredilerin ve dış piyasalarda gelirleri düşen fonların, yatırımcıların Türkiye'ye ilgi göstermesiyle birlikte, döviz girişinin artması sonucu yaşanan bir dönem. Böyle bir şey önümüzdeki dönemde olmayacak. Mevcut yapının korunması bence büyük başarı olacak.