Son dönemde 1.2 milyon metrekarelik inşaat alanında çalışma yapan Dündar İnşaat, 3 milyar dolarlık portföyü olan Hollandalı yatırım şirketi Panagro ile 15 bin konutluk proje yaratmak için yer arıyor.
"Metrekaresi 10 bin dolara çok özel evler yapacağız. Hem eşsiz manzarası olacak, hem de şehrin göbeğinde bulunacak"
"Beklentiler yükseldiği için artık müşteri de istemiyor bazı özelliklere sahip olmayan evleri. Bu da maliyeti artırıyor"
"Arsa sahipleri biraz nazlı. 'Buraya x şirketi 50 milyon dolar verdi' pazarlığından başlar hale geldi artık muhabbete"
Van-İran sınır hattındaki tren istasyonları, Elazığ Sanayi Sitesi, Diyarbakır Havalimanı, Derince Limanı ve pekçok iş merkezi ile konut projesine imza atan Dündar İnşaat, 2005 yılında patlayan markalı konut arzında Incity ve İstanblue projeleriyle yer aldı. 43 yıllık şirketi yöneten baba Hüseyin Dündar ve iki oğul, Hakan ve Mete Dündar, sektörde bir gaza bir frene basarak ilerliyor. Oğullar hayallerin peşinden koşup "Daha çok, daha fazla iş yapalım" derken, baba Hüseyin Dündar "Durun bakalım, bu iş hep böyle bu hızla gitmeyebilir, sakin sakin yürüyelim" diyor. Dündar İnşaat, 2006 yılında İstanbul'un çeşitli bölgelerinde arazi arayışını sürdürürken, en çok iki hedefe odaklanmış. Biri Hollanda'nın önde gelen yatırım şirketi Panagro ile birlikte yaratılacak 15 bin konutluk proje. Diğeri de metrekaresini 10 bin dolardan satabilecekleri ultra lüks bir konut projesi. Biriyle orta sınıfa hitap edecek olan Dündar İnşaat, diğeriyle bir evin metrekaresine 10 bin dolar vermeye hazır kitlenin neler istediğini tam olarak ortaya koymaya çalışıyor. Son dönemde bin konut, 8 iş merkezi ve çarşı ile toplam 1.2 milyon metrekarelik inşaat alanında çalışma yapan Dündar İnşaat'ın üç üyesi ile yakında yeni fazını satışa sunacakları Incity'nin şantiyesinde sohbet ettik... Sohbette sözcülüğü baba Hüseyin Dündar'a verdik...
Hollandalılar ile yapmayı düşündüğünüz projede bir gelişme oldu mu? Biz prensipte anlaştık, düşündüğümüz bazı yerler var, üzerinde çalışıyoruz, ama bu aşamadayken, yani kesinleşmeden söylemek iyi olmuyor. Bazen girişim gerçekleşmiyor. Arsa sahipleri biraz nazlılar. Teklif vermediğimiz yer yok aslında. Ama bir yere teklif götürdüğümüzde arsa sahibi, "Buraya x firma 50 milyon dolar verdi"den başlatıyor muhabbeti.
Şirketler yenilik yapmak adına pekçoközellik ekledi konutlara. Bu, işinizi zorlaştırdı mı? Öncelikle bina maliyetleri çok yükseldi; çünkü firmalar pekçok yenilik yapıyor, akıllı bina diyor, başka yenilikler yapıyor. Biz beton sınıfında normalde dökmemiz gerekenin bir üstünü döküyoruz, 1998 yönetmeliğinin de üzerine çıkıp Amerikan yönetmeliğini uyguluyoruz. Onun dışında eskiden binalarda yalıtım uygulanmazdı,şimdi en kötüsünde bile kullanılıyor. Bu da maliyeti artırıyor. Artık belli bir standardın altını, orta sınıf da olsa istemiyor.
Müşterinin soruları değişti mi? Değişti evet. Eskiden evi gezer, beğenir, fiyat da uygunsa alırdı. Şimdi 'statik projesi neye göre yapıldı, zemin gerilmesi nedir? Bunun raporu var mı' diye soruyor. Anlamasa bile mühendis arkadaşıyla geliyor. 'Mantolama yapacak mısınız' diye soruyor sonra. Doğrama olarak ne kullanacağımızı, mutfak dolabının markasını soruyor. Bazı müşteri var 15 dakikada karar veriyor, bazısı 6 ay gidip geliyor.