'Banka büyüklüğünde bir şirket batırın sorun olmaz!'
Türk bankacılık sektörü niye bu noktaya geldi?
Esasında sorun bankaların yanlışlığından kaynaklanmadı. Siyasiler bu konuda çok kolay bir çıkış yolu buldu ve bankacıları suçladı. Üzerine geldi ve bankacılar korktu. Kamuoyunda da bankacı ve banka patronlarıyla ilgili olumsuz imaj yaratıldı. Belki de banka sahiplerinin bankacılıktan çıkmalarında bu psikolojik neden de yatıyor. Korkuyorlar! Yani bugün banka büyüklüğünde bir şirketi batırdığınız zaman bir sorunla karşı karşıya kalmıyorsunuz. Ama bankacılara getirilen yasal yaptırımlar ve zorluklar çok çok ileri boyutta. Bankacılık riskli bir meslek ve yatırım oldu. Tabii bu kadar zor ve baskı altında da siz cesur olamazsınız. Yenilik yapamazsınız. Muhafazakarlığa gidersiniz. Bu yüzden daha birbirlerine benzeyen bankalar ortaya çıkacak; çok fazla sivrilik olmayacak. Herkes çıkıyor bu sektörden. Belki bankacılar da hata yapmıştır. Kötü niyetle hareket edenler olmuştur ama bunun tüm genele yayılması doğru değil. Alın işte Çukurova'yı. Bankalara olan tüm borçlarını ödedi. Ama çok önemli bir şey kaybetti. Pamukbank'ın değeri yok mu? 2-3 milyar dolara bankaların değerlerinin konuşulduğu bir ortamda, Pamukbank'ın herhalde bir 4 milyar dolarlık değeri vardı. Niye Pamukbank mahrum kaldı bundan?
Türkler sanki Türkler'e zarar verdi...
Öyle oldu. Biraz da siyasiler kendi yaptıkları hataları kapatmak için ne yazık ki banka sahiplerine ve bankacılara haksızlık yaptı.
Meydan da yabancılara kaldı...
Bundan sonraki dönemde özel sektörün hayatı biraz zor olacak. Buna hazırlansın ve beklesinler. Türkiye'nin büyük bankaları arasında Türk kültürünün özelliklerini bilen, benimseyen hisseden bir yönetimin olması çok önemli olacak.