Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, kredi kartlarına uygulanacak faiz oranlarının üst limitini belirlemekle yetkilendirilen Merkez Bankası'nın belirlediği faiz oranın çok yüksek olduğunu ve Türkiye gerçekleri ile örtüşmediğini savundu.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, CHP'nin, kredi kartlarına uygulanacak faiz oranlarının üst limitini belirlemekle yetkilendirilen Merkez Bankası'nı devredışı bırakacak yasa değişikliği teklifine destek verirken, şöyle devam etti:
''Merkez Bankası'nın yüzde 13.5 ile borç alıp yüzde 16.5 ile borç verdiği, aylık enflasyon oranının yüzde 0.27 olduğu, gayrimenkul kredisinin yüzde 12.8 olduğu, memura yüzde 10 zam verildiği bir ekonomide kredi kartına aylık yüzde 5.75 akdi faiz, yüzde 6.88 gecikme faizi belirlemek matematik bilmemektir. Bu oranların yıllığı yüzde 80-90'a geliyor.'' Merkez Bankası'nın ''tüketici aleyhine hareket ettiğini iddia eden Aygün, ''Merkez Bankası'yla bu iş olmuyor'' dedi.
YILLIK FAİZ AVRUPA'NIN 7 KATI
Avrupa'da yıllık kredi kartı faiz oranlarının yüzde 10 civarında olduğunu belirten Aygün, Merkez Bankası'nın belirlediği faizlerin Avrupa'da uygulanan faizin 8-9 katı, Türkiye'nin yüzde 8.16 olan yıllık enflasyonunun da 9-10 katı olduğunu kaydetti.
Aygün, açıklamasında ''Kredi kartı borcu dolar cinsinden ise yıllık ödenecek faiz yüzde 32.16, euro cinsinden ise yıllık yüzde 30.36. Merkez Bankası bu faizleri nasıl belirliyor? Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir faiz var'' görüşüne yer verdi.
YÜZDE 44'Ü TAKSİTLENDİRİYOR
Merkez Bankası yetkililerinin ''Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 60'a yakını borçlarının tamamını ödüyor. Bu grupta yer alanlar için faizin ne olduğunun önemi yok'' şeklindeki değerlendirmelerini de eleştiren Aygün, geriye kalan yüzde 44'ün taksitlendirme yaptığını, yani 30 milyon kredi kartının 13 milyon 200 bininin taksitlendirilmiş durumda olduğuna işaret etti.
2005 yılı sonu itibariyle ödenmemiş 17 katrilyon liralık kredi kartı borcu bulunduğunu ifade eden Aygün, şöyle dedi: ''Yüzbinlerce kredi kartı kullanıcısı asgari tutarı ödeyerek çarkı döndürüyor. Bu arada kartını kullanmayı da sürdürüyor. Yıllık yüzde 70'lere varan faiz oranı yüzünden vatandaş bir süre sonra borcunu döndüremez hale gelecek. Merkez Bankası Türkiye'yi yeni bir kredi kartı krizine gebe bırakıyor.''
Kredi kartı sorununun büyümesine yüksek faizlerin yol açtığını, yasanın en önemli ayağını da faizlerin oluşturduğunu vurgulayan Aygün, bugüne kadar bankaların canları istediği gibi yüksek faiz uyguladığını ve kredi kartı sorununu kanayan bir yara haline getirdiğini öne sürdü ve ''Yasayı çıkaran Yüce Meclis, sorunu kökten çözmek için Merkez Bankası'na faizleri disiplin altına alma görevi verdi. Ama Merkez Bankası yasanın ruhunu anlayamadı. Merhem olacağına yaraya tuz bastı. Ateşin üzerine benzin döktü. Bu hesapla sorun çözülmez, kronik hale gelir'' dedi.
FAİZ YASAYLA SINIRLANSIN
Sinan Aygün, faiz oranlarının yasayla belirlenmesi gerektiğini belirterek, 1 Mart'ta yürürlüğe giren yasanın, Merkez Bankası'na azami faiz oranlarını belirleme yetkisi veren 26.maddesinin değiştirilerek bu sorunun çözülebileceğini ifade etti.
Aygün, ''Yasaya, (akdi faiz oranı bankaların uyguladığı tüketici kredisi faiz oranları ortalamasının yüzde 50'sini, gecikme faizi de akdi faiz oranının yüzde 30'unu geçemez) şeklinde bir madde eklenirse tüketici de yetkisini doğru kullanamayan Merkez Bankası'nın ağzına bakmaktan kurtulur'' değerlendirmesinde bulundu.