Türk ve Yunan işadamlarının ortak girişimiyle kurulacak Ege Girişim Bankası'nın (Business Aegean Bank - BAB) merkez şubesinin, Haziran ayı sonunda Atina'da açılacağı bildirildi.
Bankanın kurucu ortağı ve Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Kotsikos, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları artırmak amacıyla oluşturulan Ege Girişim Bankası'nın kuruluş izni için Yunanistan Merkez Bankası'na başvurulduğunu bildirdi.
Bankanın ortak kaydetmeye başladığını ifade eden Kotsikos, Yunanistan ve Türkiye'de yapılan tanıtımlara, yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Bankanın eşit ortaklıkla 60 milyon avro sermayeyle kurulması planlanırken, yoğun ilgi sonrası sermayeyi 100 milyon avroya çıkarma kararı aldıklarını belirten Kotsikos, şöyle konuştu:
''Bankaya, Yunanistan'ın değişik bölgelerinden 320 girişimci ortak olmak istediğini belirtti. Türkiye'den ise çoğu İzmir ve İstanbul'dan 150 girişimcinin başvurusu oldu. Ortaklık yapısı yüzde 65 Yunan, yüzde 35 Türk olarak şekillenecek. 100 milyon avro sermayeli bankaya, yıllar içinde Türkiye'den daha fazla katılım olacağını umut ediyorum. Bu sayede yüzde 50-50 oranına ulaşabileceğimizi düşünüyorum.
Merkez şubenin Haziran sonu veya Temmuz ayında Atina'da açılacağını ifade eden Kotsikos, iki ülkeden 13'er şubeden 26 şube düşündüklerini belirtti. Kotsikos, ''Türkiye'deki ilk şube gerekli izinler alınınca İzmir'de açılacak. Yapılan pazarlama araştırması sonuçlarına göre diğer şubelerin nerede açılacağı belli olacak'' dedi.
İlk olarak 1999 yılında ortaya atılan ve iki ülke hükümetlerinin de desteklediği projenin ülkeler arasında geçen yıl 2.2 milyar dolara varan ticaret hacminin bir sonucu olduğuna işaret eden Kotsikos, bankanın kurulmasıyla ticaretin daha da kolaylaşacağını kaydetti.
National Bank of Greece'in Finansbank hisselerini almasının çok büyük bir adım olduğunu ifade eden Kotsikos, bu ortaklığın Ege Girişim Bankası'na herhangi bir etkisinin olacağını düşünmediğini bildirdi.
DAMAT DEĞİL KARDEŞ İLİŞKİSİ
Bankanın Türkiye'de kurulma çalışmalarını yürüten İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, bankanın Türkiye şubelerinin açılması için Ankara'da girişimlerde bulunduklarını belirtti. Projeyi hükümetin de desteklediğini söyleyen Demirtaş, banka ana sözleşmesinin incelendiğini ifade etti. Demirtaş, ''Bu inceleme sonrası önümüzdeki hafta Türkiye'den ortak kaydına başlayacağız'' dedi.
Finansbank ortaklığının Ege Girişim Bankası'nın kurulma sürecine olumlu etkilerinin bulunacağını söyleyen Demirtaş, ''NBG'nin yatırımıyla Türk bankacılık sistemindeki Yunan sermayesi önemli oranda arttı. Ancak Ege Girişim Bankası, iki ülke işadamlarının ortak kuracağı ilk banka olacak. NBG'nin operasyonu için Yunan basını yabancı damat yorumu yapıyordu. Ege Girişim Bankası'nda ise iki tarafın doğuştan kardeşliği söz konusu. Ege Girişim Bankası, Türk Yunan dostluğunun simgesi olacak'' diye konuştu. 5 YILLIK HEDEFLER
''Toptan ve perakende bankacılık hizmetlerini'' şemsiyesi altında tutacak bankanın ilk 5 yıldan sonra iki ülke borsalarında halka açılmasının planlandığı bildirildi.
Yine ilk beş yılda mevduatın 2 milyar avroya çıkarılması, kredilerin 1 milyar avroya ulaşması ve hisse değerinin yüzde 150 artması hedefleniyor. Girişim bankası felsefesiyle kurulan bankanın isminin iki kıyıyı birleştiren Ege Denizi, ambleminin de iki kıyı arasındaki ticaretin en eski aracı olan gemilerden esinlenerek oluşturulduğu bildirildi.
Bankanın amblemi üzerinde, yelkeninde Yunanca ''Ege'' ibaresi bulunan antik döneme ait gemi ve iki yunus balığı tasvir ediliyor. Bankanın iki ülke arasındaki projeleri desteklemesinin yanında öğrencilerin eğitimine destekte bulunacağı, öğrencilere ücretsiz seyahat imkanı tanıyacağı ve özel seminerler düzenleyeceği belirtildi.