|
|
Borsada haftaya bakış
Piyasalarda bu hafta, Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasına ilişkin gelişmeler, IMF heyetinin incelemeleri ve IMF ile ilişkiler, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) vereceği TÜPRAŞ kararı piyasalar tarafından yakından izlenecek.
Gedik Yatırım'ın haftalık değerlendirmesinde, geçen haftaya bakıldığında endeksin sert satışlarla haftaya başladığını ve daha sonra tepki alımlarıyla toparlanmaya çalıştığının görüldüğü belirtildi.
Değerlendirmede, geçen haftanın önemli gündem maddeleri olarak, FED'in 0,25 puanlık faiz artırımının
yanında faiz artırımlarının devam edebileceği yönündeki açıklamalar, petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesi, MB Başkanı atamasında Cumhurbaşkanı'nın vetosu ile sonrasında yaşanan belirsizlik, ÖİB'nın TÜPRAŞ açıklaması, IMF'nin KDV indirimi ve memurlara ek ödeneği programdan sapma olarak değerlendirmesi ve terör olayları sıralandı.
Dış piyasalardaki olumsuz gelişmelerin yanında içerde yaşanan belirsizliklerin satışların dozunu artırdığı görüşüne yer verilen değerlendirmede, bu gelişmelerle birlikte kısa vadeli birçok olumsuzluğun fiyatlara yansımış olması, hükümetin daha sonra vergi indirimine olumsuz bakması, dış piyasalardaki toparlanmalar, sosyal güvenlik reformunda atılan adımlar, TÜPRAŞ'ta kararın ÖYK'ya bırakılması, bankacılık sektörüne yabancı ilgisi ve beklenenin üzerinde gelen 2005 yılı büyüme rakamının, endekse tepki alımları gelmesinin sebepleri olabileceği kaydedildi.
Değerlendirmede, ''Ancak dış piyasalarda olumsuzluk yaşanmasa da endekse alım yansıması, içerdeki belirsizliklerin ortadan kalkmasına bağlı. Merkez Bankası Başkanı'nın atanması, IMF heyetinin incelemeleri ve IMF ile ilişkiler, ÖYK'nın vereceği TÜPRAŞ kararı, piyasaların sonuç beklediği konular olmaya devam ediyor'' denildi.
Açıklanacak enflasyon rakamının da alternatif piyasalar ve faiz indirimi beklentileri açısından gösterge olabileceği belirtilen değerlendirmede, dünyada faizlerin yükselmesi ile birlikte yaşanan likidite azalmasının etkilerinin devam edebileceği, bu yüzden özellikle ABD verileri ve dış gelişmelerin takip edilmesi gerektiği görüşüne yer verildi.
(AA)
|