|
|
|
|
|
|
Siber polisler işbaşında
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan bilişim suçlarıyla etkili mücadele için 7 gün 24 saat görev yapan ''siber polisler'', sanal ortamda son 3 yıl içerisinde yaptıkları takipler sonucunda 574 olayı açıklığa kavuşturdular. Olaylarla ilgili, bin 597 kişi hakkında işlem yapıldığı bildirildi.
20 Nisan 2003 tarihinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Yüksek Teknoloji Suçları ve Bilişim Sistemleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Türkiye genelinde meydana gelen bilişim suçlarını takip ediyor.
Merkezde konusunda uzman 6 personelin yanı sıra illerde kurulan büro amirlikleri ile de sanal ortamda asayişi sağlayan polisler, geçen yıl gerçekleştirilen 295 olayla ilgili olarak 755 kişiyi adalet karşısına çıkarttılar.
Bilişim suçlarının yanı sıra kredi kartı sahteciliği ve banka dolandırıcılığı gibi görev alanlarına giren konularda da teknik takip yapan ekipler, 2003 yılında 95, 2004'de ise 184 olmak üzere, son 3 yılda toplam 574 olayı çözdüler. Ekipler söz konusu olaylarla ilgili olarak, 2003'de 317, 2004'de ise 494 kişi hakkında işlem yaptılar.
2 AYDA 47 OLAY AYDINLATILDI
Adı 3 Ocak 2006 tarihinde Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü'ne dönüştürülen birim ekiplerinin Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda da 47 ihbar hakkında inceleme yapıldı.
Bu olayların 29'unun kredi kartı dolandırıcılığı, 11'inin internet bankacılığı dolandırıcılığı, 2'sinin internet yoluyla gerçekleştirilen hack işlemleri, 5'inin de internet aracılığıyla dolandırıcılık olduğu öğrenildi. Yapılan soruşturmalar sonunda yakalananlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre işlem yapıldı.
SİBER POLİSLERİN SİLAHI YÜKSEK TEKNOLOJİ
İnternet ortamının sınır tanımaması nedeniyle, Türkiye dışındaki ülkelerden gerçekleştirilen suçlar da KOM bünyesinde faaliyet gösteren Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından mercek altına alınıyor.
Servis sağlayıcısı başka bir ülke de olsa bile, ilgili ülkenin yetkili makamları ile yapılan ortak çalışma sonucunda önce suç engelleniyor, daha sonra da suçu işleyenin adalet karşısına çıkartılması sağlanıyor.
"Siber polisler", bilişim suçlarını ortaya çıkardıktan sonra suçun işlendiği bilgisayarları da incelemeye alıyor. Kanun dışı uygulamaların yapıldığı bilgisayarlar gelişmiş laboratuvarlarda teknik incelemeye tabi tutularak, suçun söz konusu bilgisayardan gerçekleştirildiği hukuki olarak tespit ediliyor. Geçen yıl bu şekilde merkeze getirilen 560 diskin incelenerek elde elden delillerin mahkemeye sunulduğu bildirildi.
Sanal ortamda suçlulara göz açtırmayan "siber polislerin" bir görevi de bilgisayar kullanılarak işlenen basit asayiş suçlarında danışmanlık hizmeti vermek.
İnternet üzerinden bilgi ve belge sızdırmakla tehdit etmek veya şantaj yapmak gibi suçlar konusunda da Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri görev yapıyor ve suçun belgelenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, aynı kişiler tarafından, farklı illerde, internet aracılığıyla gerçekleştirilen olaylarda da koordinasyon sağlayan Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, söz konusu illerin emniyet müdürlüklerini uyararak, zanlı ya da zanlılar hakkında kapsamlı dava dosyalarının hazırlanmasını sağlıyor. Tüm bu çalışmaları yapan syberpolisler silah olarak teknolojiyi kullanıyor.
Operasyona katılmadıkları bildirilen Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, ilgili cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde gerekli teknik altyapıyı sağladıktan sonra suçun delillendirilmesini de sağlayarak icracı birimlere bilgi veriyor ve suçlular kısa sürede yakalanıyor.
VATANDAŞLARA UYARILAR
Vatandaşların gelişen teknolojiyi suç işlemek veya haksız kazanç sağlamak amacıyla kullanan suçlulara karşı bilinçli olmasını da isteyen sanal ortamın koruyucuları, ''suçluların, sanal ortamdan güvenliği sağlanmamış bilgisayarlar aracılığıyla bankacılık işlemlerini gerçekleştiren kişilerin kredi kartı bilgilerini çaldığını, daha sonra bu bilgileri kullandıklarını ve hesaptan para çekerek ya da kredi kartını kopyalayarak haksız kazanç elde ettiklerini'' kaydettiler.
Mağdurların şikayeti üzerine harekete geçen ekiplerin, savcının talimatı üzerine, suçun işlenmesi sırasında gerçekleştirilen işlemleri takip ettiğini belirten yetkililer, soygunda kullanılan bilgisayarın bağlantı numaralarının tespit edildiğini ve söz konusu suçu işlediği tespit edilen kişilerin yakalanarak adalete teslim edildiğini bildirdiler.
Banka işlemlerini internet üzerinden yapan vatandaşları uyaran emniyet yetkilileri, bu tür işlemlerin güvenli olmayan ve halka açık yerlerde kullanılan bilgisayarlardan yapılmamasını tavsiye ettiler. Vatandaşların kullandıkları bilgisayarları antivirüs yazılımlarıyla korumasını da isteyen yetkililer, kaynağından emin olunmayan maillerin açılmaması gerektiğini ifade ettiler.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|