|
|
İstanbul'da "teknolojik kalpazanlar"a baskın
Gerçek paraların tarayıcı ile taranarak bilgisayar yazıcısından çıktısı alınıp sahte para imal edilmesi olayına karıştıkları öne sürülen 6 kişi gözaltına alındı.
Alınan bilgiye göre, kalpazanlık olaylarına karşı operasyonlarını sürdüren İstanbul polisinin Küçükçekmece ve Bağcılar'da düzenlediği operasyonda, tamamı sahte yaklaşık 600 adet 100 ABD Doları, 350 adet 100 YTL, 270 adet 200 Avro, 700 adet 50 YTL ve 100 adet 20 YTL ele geçirildi. Olaya ilişkin 6 kişinin gözaltına alındığı operasyonda ayrıca 4 adet kurusıkı tabanca ve 1 adet
av tüfeği elde edildi. Sahte para basımında kullanıldığı belirlenen yazıcı ve tarayıcıya da el konuldu. Sahte paraların, gerçek banknotların tarayıcı ile tarandıktan sonra, birebir oranda yazıcıdan çıktısı alınması yoluyla yapıldığı anlaşıldı.
Gözaltına alınan şüphelilerden E.Y'nin daha önce de kalpazanlık olaylarına ilişkin sabıkası olduğu ifade edildi. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasın ardından adliyeye gönderildi.
KALPAZANLIK YÖNTEMLERİ
İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nün ''www.iem.gov.tr'' adresinden ulaşılan internet sitesinde, kalpazanlık suçunu işleyenlerin sahte para imalinde, matbaa makinelerini, renkli fotokopileri ve orijinal paraların üzerlerindeki değerlerin kimyevi maddelerle silinip üzerine daha değerli banknotun renkli fotokopisinin basılması yöntemini kullandıkları belirtiliyor.
Ayrıca, teknolojideki gelişmelere paralel olarak gerek matbaa makineleri, gerekse fotokopi makineleri ile çözünürlüğü yüksek, orijinale yakın ve sahteliği zor anlaşılan banknotlar imal edilebildiği anlatılıyor.
SAHTE PARA NASIL TANINIR?
Aynı sitede, sahte parayı gerçeğinden ayırt edebilmeye ilişkin bilgi de veriliyor. Gerçek banknotların, dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünümde olduğu anlatılarak, dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünümün yanında, elle dokunmak suretiyle yapılacak kontrolle sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmanın mümkün olduğu belirtiliyor.
Paralarda, kabartma baskı, filigran, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, hologram, optik değişken bant ve renk değiştiren mürekkep gibi güvenlik unsurlarının önemine işaret edilerek, kontrol yöntemleriise şöyle sıralanıyor:
''Kabartma baskı tekniği, banknotlara özgü bir özelliktir. Genellikle banknotların ön ve arka yüzlerinde bulunan bazı kısaltmalar, kupür değerlerini gösteren rakamlar ile motifler dokunulduğunda kabartma hissi vermektedir. Ancak bu özelliklerin zamaniçerisinde yıpranma gösterebileceği unutulmamalıdır.
Banknotlar ışığa tutulduğunda filigran, düz bir hat şeklindeki emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu üç unsur, gerçek bir banknota her iki taraftan bakıldığında görülebilmektedir. Banknotlara değişik açılardan bakıldığında, renk değiştiren mürekkep ve hologram gibi optik emniyet unsurlarının farklı açılardan değişik renk verdikleri görülecektir.''
Sitede, sahte ve gerçek paralar arasındaki farklar ile gerçek banknotların üzerinde bulunan güvenlik unsurları ayrıntılı olarak anlatılıyor.
|