Kurumlar Vergisi dönemi öncesinde patronları uyaran Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, "Artık elimiz güçlü. Kenarda, köşede unuttuklarınızı gözden geçirin" dedi.
Gelir Dairesi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, güçlü veri bankasına sahip olduklarını belirterek yaklaşan Kurumlar Vergisi beyan dönemi öncesi patronları uyardı. Arıoğlu, "Şimdi elimiz daha güçlü. Kurumlar vergisi dönemi geliyor. Beyanname düzenleyen herkes kenarda köşede unuttuğunu gözden geçirsin" dedi. Arıoğlu, Yapı Ürünleri Federasyonu'nun düzenlediği "Kayıtdışı Ekonomi ve İnşaat Sektörü" konulu toplantıda şu mesajları verdi:
* ORAN İNERSE NE OLUR: "Vergi oranları düşerse kayıtdışı ekonomi kalmaz" deniyor. Biz buna inanmıyoruz. İnansaydı bürokrasi bunu yapardı. Genel strateji şu: Önce ortam düzelecek, sonra düzgün ortamda mükellefin yaşayabileceği şartlar geliştirilecek. Ve nihayet mevzuat sadeleştirilecek.
* KİM KAYITDIŞI: Kayıtdışı ekonomi önlenmeli diye hatmediyoruz. Sanki kayıtdışılık bizim dışımızda veya başka ülkenin insanları yapıyor da biz mağdur oluyormuşuz gibi bir hava yaratılıyor. Kayıtdışılık nerede? Türkiye'de. Kim zarar görüyor? Kayıtlı çalışanlar. Bu mücadeleyi lafta bırakmamalıyız.
* MUHBİRLİK DEĞİL: Kayıtdışı ile mücadelede sektörlerle işbirliği büyük önem taşıyor. Herkes kendi içindeki ''çürük elmaları'' temizleyecek. Sektörün, kendi içinde kayıtdışı çalışan ve haksız rekabet yaratanlara karşı devletle işbirliği yapmalı. Bu, muhbirlik değil. Haksız rekabete isyandır.
* KAYITDIŞININ BOYUTU: Maliye müfettişleri ve hesap uzmanları kurulunun kayıtdışılıkla ilgili yaptığı inceleme sonucunda ortaya çıkan iki rapora göre, 2002'de yüzde 35-36 olan kayıtdışılık oranı 2005'te yüzde 28-29'a geriledi. Hedefimiz, kayıtdışılığı da enflasyon gibi yüzde 10'un altına çekmek.
* 20 BİN MEKTUP: 20 bin civarında mükellefe mektup gönderdik. "Beyanlarınızla veri bankasındaki bilgiler çelişiyor" dedik. Düzelmeyi hemen gördük. Bu tehdit mi? Hayır. Hatırlatma. Artık denetim anlayışını da değiştiriyoruz. Gelir uzmanlarımız, avukatların doktorların yazıhanesine, muayenehanesine gidecek. Ismarlarsalar çay da içecek. Ama sadece gözlem yapacak. Mükellefi bilgilendirecek. Gelir İdaresi'nin denetimlerde, son teknolojiden faydalanıyor. Nakit akışı veya üretim bandından takip gibi yöntemler kullanıyor.
* POMPALARA YAZAR KASA: 15 Nisan'dan itibaren mali hafızalı sistem başlayacak. O zamana kadar pompalarına yazarkasa taktırmayan istasyonlar için söylenebilecek bir şey kalmadı.
* CEZASIZ KALMAZ: "Biz, her türlü uyarıyı yaptık, cezasız kalıyor" şeklinde yorumlar var. Ne demek cezasız kalıyor. Aksine boşluk oluşmasın diye bu alelacele düzenlemeyi yapıyoruz. Bundan sonra ceza sistemiyle ilgili çok daha radikal yeni bir düzenlemeyi de bu yılın ilk yarısı içinde mutlaka TBMM'ye intikal ettireceğiz.