MaliyeBakanı Unakıtan, turizm dahil değişik sektörlerde vergi indirimi yapılması için çalışıldığını söyledi ve ekledi: Tüpraş kararı yarın (bugün)...
'Sektörlere vergi indirimini görüşüyoruz'
Maliye Bakanı Unakıtan, ekonomiden sorumlu bakanlarla bazı sektörlere dönük vergi indirimini görüştüklerini, Tüpraş ile ilgili olarak Özelleştirme İdaresi'nin bugün açıklama yapacağını belirtti.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomiden sorumlu bakanlarla bazı sektörlere dönük vergi indirimini görüştüklerini söyledi. Bakan Unakıtan, Tüpraş konusunda ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bir çalışma yaptığını ve kararını bugün açıklayacağını belirtti. Unakıtan, Türkiye'yi ziyaret etmekte olan Bulgaristan Maliye Bakanı Plamen Oreshaski ile makamında görüştü. Bakan Unakıtan görüşme öncesi gazetecilerin turizmcilere yönelik KDV indirimi yapılıp yapılmayacağı sorusuna, ekonomiden sorumlu bakanlarla değişik sektörlere dönük vergi indirimleri konusunda görüşmeler yaptıkları yanıtını verdi. Unakıtan, ancak henüz alınmış bir karar olmadığını da sözlerine ekledi. Bakan Unakıtan, Tüpraş konusuna da açıklama getirdi. Tüpraş konusunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bir çalışma yaptığını ve bu çerçevede hukukçuların da görüşünün alındığını söyleyen Unakıtan, ÖİB'nin bugün bu çalışmanın sonucunu kamuoyuna duyuracağını kaydetti.
'IMF İLE SORUN YOK' Maliye Bakanı Unakıtan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tekstildeki KDV indirimi ve bütçe disiplini konusundaki açıklamalarını hatırlatan bir gazeteciye de, bütçe ve IMF ile ilişkilerde bir problem görülmediğinibelirtti. Tekstildeki KDV indiriminin bütçede bir açığa neden olmayacağını kaydeden Unakıtan, ''Hatta tekstilde KDV iadeleri azalacağı için bunun bütçeye artı olarak yansıyacağını hesaplıyoruz'' dedi. Maliye Bakanı, IMF'nin memur maaşına yönelik düzenlemelere ilişkin kaygılarını iletip iletmediği sorusuna da, memur maaşlarıyla ilgili olarak da bütçe dışı bir ödemenin söz konusu olmadığını söyledi. Gerek 40 artı 40'lık ek ödemenin, gerekse bazı memurlara verilen zamların hepsinin bütçede kaynağının bulunduğunu bildiren Unakıtan, bunların bir kısmının personel ödeneklerinden, bir kısmının da yedek ödenekten karşılandığını anlattı. Unakıtan, IMF ile de bu konuda görüşmeler yapıldığını ifade etti. Hatırlanacağı üzere, IMF tekstilde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini eleştirmiş geçen hafta Meclis'te kabul edilen ve bütçeye 2 milyar YTL'lik ek yük getiren memur maaş zammını ise "programdan sapma" olarak değerlendirmişti. Son olarak geçen cuma IMF Başkanı Rodrigo Rato, makro ekonomik verilerde itibarınızı yitirmek üzeresiniz" diyerek hükümetin uygulamalarını eleştirmişti.