|
Festival çeyrek asırda daha ilginç ve dopdolu
|
|
Bu yıl 25'incisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Film Festivali 1-16 Nisan arasında sinema severlerle buluşacak. İsterseniz programa bir göz atalım
Hey gidi günler hey... Milliyet-Sanat'ta Festival için yazdığım yazıya böyle başladım. Gerçekten de benim gibi festivale başından beri dahil olma şansını yaşayanlar için, 25 yıl rüya gibi geçti. Artık olgunluk çağında, dünya çapında bir şölenle karşı karşıyayız. Biletlerinin indirimli satışı yarın başlayacak olan festivale kuşbakışı göz atalım, bölümlere bakalım ve her yıl olduğu gibi 'kaçırılmaması gerekenler' listelerimizi verelim. İki gözde filmle açılıp kapanacak festival: Oscar adayı Fransız filmi "Ateşkes- Joyeux Noel" ve kapanışta da oyuncusu Judi Dench'le Oscar adayı olan "Bayan Henderson Sunar". Altın Lale'de ise 11 film var. Bence en iyileri, bol ödüllü, Comencini imzalı "Yüreğimdeki Canavar", gizemli İngiliz gerilimi "Ayrı Hayatlar", Afganistan'da çekilen fanatizm-karşıdı "Dev Budalar", Michael Winterbottom'un son filmlerinden post-modern bir komedi denemesi "Tristram Shandy" ve taze Berlin ödüllü Çin filmi, Zhang Yuan imzalı "Küçük Kırmızı Çiçekler".
AKBANK GALALARI Festivalin popüler olmaya aday filmlerini toparlayan bu bölümün filmleri, sonra sinemalara gelme şansına sahip. Blier'nin son filmi "Beni Ne Kadar Çok Seviyorsun?", Oscar'da adı geçen Niki Caro imzalı "North Country- Tek Başına", Egoyan'ın Cannes 2005'ten kalma polisiyesi "Gerçeğin Ötesinde", Berlin 2006'nın açılış filmi Marc Evans imzalı "Kar Pastası", Raoul Ruiz'in son 'garabeti' "Klimt", son Carlos Saura "Iberia", son Wim Wenders "Kapımı Çalma Sakın", bu paketin en ilginçleri.
SESSİZ SİNEMADAN... Sessiz filmler moda olmayabilir. Ama gerçek sinema tutkunları için, canlı müzik eşliğinde sinema tarihinin kökenlerinden gelen bu zor bulunur filmleri izlemek, zevkin ötesinde bir görev olmalı. Bu yıl iki film var: 1923'ten kalma, efsanevi Alla Nazimova'nın oynadığı "Salome". Ve bir korku sineması klasiği, 1920 yapımı ünlü Wiene filmi "Doktor Caligari'nin Odası".
DÜNYA FESTİVALLERİNDEN Festivalin geleneksel olarak en zengin bölümlerinden biri. Bu yıl da 26 film içeriyor. En iyilerine bakarsak, Pakistanlı bir göçmenin ABD macerasını veren İran-ABD yapımı "Seyyar Satıcı", aktör Steve Buscemi'nin yeni yönetmenlik denemesi "Yalnız Jim", "Ekmek ve Süt" filmini unutamadığımız Sloven yönetmen Jan Cvitkovic'in yeni filmi "Mezardan Mezara", Dardenne kardeşlerin Cannes 2005 Altın Palmiye'li "Çocuk", Abel Ferrara'nın son 'bağımsızlığı' "Mary", Afrika'dan gelen çığlık, Angola filmi "Kahraman", Herzog'un özlenen dönüşü "Uzaklardaki Vahşi Mavilik", Çinli Hou Hsiao Hsien'in meraklılarına "Üç Defa", Neil Jordan'ın 'travesti öyküsü', şaşırtıcı "Plüton'da Kahvaltı", festivalin eski gediklilerinden Tunuslu Nacer Khemir'in dönüş filmi olan "Bab'Aziz" tavsiyeye değer.
OLIVEIRA, SOKUROV, TURTURRO... Bu bölümde, üç saygın isim, Ermanno Olmi, Abbas Kiarostami ve Ken Loach'un skeçlerinden oluşan "Biletler", nerdeyse 100 yaşına yaklaşan Portekizli Manoel de Oliveira'nın son filmi "Sihirli Ayna", yetenekli İtalyan Gabriele Salvatores'ten "Nereye Gidiyorsun Yavrum?", büyük Rus ustası Sokurov'un "Güneş", Danis Tanoviç'in bir Kieslowski senaryosunu uyarladığı "Cehennem", John Turturro'nun yeni yönetmenlik denemesi "Aşk ve Sigara" ve şaşırtıcı erotizmiyle Kanada yapımı "Benimle Ol" da dikkate değer yapımlar.
FRANSIZ BAHARI FİLMLERİ Fransa'nın Fransız baharı adlı kültürel çıkartmasında son dönemin sükseli Fransız filmleri var. Bence en önemlileri, Claude Berri'nin "Biri Kalır, Biri Gider", Laurent Cantet'nin "Güneye Doğru", Patrice Chereau'nun "Gabrielle", Anne Fontaine'in "Hayatım Ellerinde", Philippe Garrel'in "Sıradan Aşıklar", Bertrand Tavernier'nin "Kutsal Lola" filmleri. Kapanışa gelecek olan Isabelle Huppert'e ayrılmış bölümde ise özellikle "Dantelci Kız", "Loulou", "Seremoni" ve "Piyanist" kaçmaz. Atilla Dorsay al.dorsay@superonline.com Beni Ne Kadar Çok Seviyorsun?
|