|
|
|
|
|
|
Hangi yaşa hangi oyuncak
Oyuncakların, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine destek vermesi için onların yaş gruplarına uygun olarak seçilmesi gerekiyor. İşte, her yaş grubuna uygun oyuncak alternatifleri ?.
Çocukların eğlenceli vakit geçirmesini sağlayan oyuncaklar, aslında onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde büyük rol oynuyor. Yakın geçmişe kadar oyuncakların çocukların gelişimine bu kadar faydalı olduğunun bilinmediğini belirten uzmanlar, önceden oyuna düşkün çocukların tembel olarak görüldüğünü söylüyor. Uzmanlar, çocukların hayal dünyasını zenginleştiren aynı zamanda zeka gelişimini hızlandıran oyuncakların, çocukların yaş gruplarına uygun olarak sınıflandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, 0-6 ay grubu için parlak renkli ve ses çıkaran oyuncakları, 3- 5 yaş aralığındaki çocuklar içinse onların yeteneklerini ön plana çıkaran oyuncak müzik aletlerini öneriyor.
0-6 ay Bebekler, doğdukları andan itibaren sesleri, hareketleri ve şekilleri keşfetmeye başlar. Etrafında olup biten her şeye karşı büyük bir merak duyar. 0-6 ay döneminde bebekler beş duyularının farkına varmaya başlar. Uzmanlar, çok küçük bebeklerin bu dönemde renkleri tam olarak ayırt edemediğini ancak parlak renklere karşı duyarlı olduklarını ifade ediyor. Bu yüzden bebeğinize oyuncak seçerken parlak olanları tercih etmelisiniz. Bu aralıktaki bebekler neyin oyuncak olduğunu anlamakta zorluk çekeceği için uzmanlar, bu durumda ebeveynlere büyük görev düştüğünü sözlerine ekliyor. Ebeveynlerin bebeklerine oyuncakları tanıtması gerektiğini anlatan uzmanlar, "Oyuncağı bebeğinizin göreceği yakınlıkta tutun" diyor. Eğer bebeğiniz 0-6 aylık grubuna giriyorsa onun yatağının üzerine renkli, ses çıkaran ve hareket eden oyuncaklar asabilirsiniz.
6 ay-1 yaş Bu dönemde çocuklar gelişen kas yapısı sayesinde bedenini hareket ettirmeye ve zamanla emeklemeye başlar. ay-1 yaş grubundaki çocuklar her gün yeni bir şey daha keşfeder. Bebeklerin bu dönemde sürekli gözetim altında tutulması gerektiğine değinen uzmanlar, bebeklerin geometrik şekiller, kolay parçalanmayacak yumuşak bebekler ve plastik hayvanlarla ilgilendiğine dikkat çekiyor. Çocukların bu dönemde diş çıkardıkları için ellerine geçirdikleri her nesneyi ağızlarına götürmeye çalıştığını hatırlatan uzmanlar, ebeveynleri bu konuda uyarıyor. Çocukların ellerindeki nesnelerin onların yutamayacakları boyutlarda olması gerekiyor. Çocuk bu dönemde duyularına hitap eden oyuncaklara ilgi gösterir. Seslere, renklere ve hareketlere karşı eğilimlidir. Bu dönemde ona müzik çalabilen, vurduğunda ilgisini çeken sesler çıkaran oyuncaklar alabilirsiniz.
1-3 yaş Uzmanlar, 1-3 yaş grubundaki çocukların dengelerini sağlamaya çalıştıkları için üzerine oturabilecekleri oyuncakları tercih ettiğini söylüyor. İki yaş civarındaki çocukların oyuncak sepetlerini doldurup boşaltmayı çok sevdiğini belirten uzmanlar, ebeveynlere çocukları için eğlenceli kovalar ve küpler almalarını tavsiye ediyor.
3-5 yaş 3-5 yaş döneminde çocukların hayal güçleri gelişir ve yetenekleri ortaya çıkar. Çocuğunuzun yeteneklerini ortaya çıkarmak için ona oyuncak müzik aleti, renkli oyun hamurları, boya kalemleri ve sayı kartları alabilirsiniz. Böylece hem hayal dünyasını hem de matematiksel zekasını geliştirmiş olursunuz. Bu yaştaki çocukların diğer bir tutkusu da taklittir. Etrafındaki büyükler gibi davranmaya çalışırlar. Bu yaş gurubundaki çocuğunuza oyuncak mutfak, doktor ya da marangoz seti alabilirsiniz.
6-8 yaş Arkadaşlarıyla oynadıkları oyunlar sayesinde toplumsal bilinci gelişen 6-8 yaş grubundaki çocuklar, işbirliğini öğrenirler. Top oyunları, dama, seksek, parmak boyası, kağıt hamuru ve oyun hamurları bu yaş grubu için idealdir. Uzmanlar, bu dönemde maket yapımı ve yap-boz gibi oyunların çocukların algısal hareket becerilerini geliştirdiğine dikkat çekiyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|