Başbakan Erdoğan'a yumurta atanlar serbest
Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a açılış töreni sırasında yumurta attıkları iddiasıyla haklarında 13 yıl 4'er ay hapis cezası istenen 5 tutuklu sanık serbest bırakıldı.
Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesi Salonu'nun dar olması nedeniyle 3.Ağır Ceza Mahkemesi Salonu'nda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Mahir M, İbrahim P, Ramazan T, Ozan G. ve Şenal Y. ile tutuksuz sanıklar, İlknur Ç, Okay K, Ufuk K. ve Serkan S. hazır bulundu. Sanık Mahir M, duruşmadaki ilk ifadesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a
4 yumurta attığını itiraf etti.
Mahir M, daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç'a Halkevleri olarak 622 bin imzalı bir mektup göndererek, ''Parasız eğitim'' ve ''Parasız sağlık hizmetleri'' için başvurduklarını belirterek, ''Ancak bugüne kadar yanıt gelmeyince, Başbakan, Mersin'deki törene geldiğinde bu yönde slogan ve yumurta atıp bizi dinlemesini istedik. Eylemimiz hakaret niteliğinde değil, tahliyemi istiyorum'' dedi.
Diğer sanıklar ise yumurta atmadıklarını ve sadece slogan atarak, demokratik yollardan tepkilerini dile getirdiklerini öne sürerek, tahliyelerini talep ettiler.
Sanık avukatları da müvekkillerinin eylemlerinin doğal olduğunu ve kesinlikle suç oluşturacak bir eylemde bulunmadıklarını iddia ederek, tahliyelerini talep ettiler.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliyelerine karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Duruşma sonrasında bir açıklama yapan Halkevleri Genel Sekreteri ve sanıkların avukatlarından Ender Büyükçulha, Mersin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı yumurta atarak protesto ettikleri için, 5'i tutuklu 9 üyeleri hakkında açılan davada tutuklu sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını sevindirici bulduklarını belirtti.
Bu davada yargılanan sanıkların, kolluk makamlarınca ''(Yumurta ile halkı silahlı isyana teşvik) ve (Devleti yıkıp, komünist bir düzen kurmak) gibi akıl ve vicdana sığmayan, haksız ve yersiz suçlamalara, ithamlara maruz bırakıldığını'' savunan Büyükçulha, iddia makamının ise sanıkların, ''kamu görevlisine hakaret'' ile ''Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet etmek'' ve ''kamu görevlilerine direnmek'' suçlarından cezalandırılmalarını istendiğine işaret etti.
Daha sonra, toplanan grup, ellerindeki dövizlerle, sloganlar atarak, Adliye Binası'ndan, İstiklal Caddesi üzerindeki dernek binasına kadar yürüdüler.
OLAY
Mersin Cumhuriyet Alanı'nda, 11 Şubat Cumartesi günü BOTAŞ tarafından düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri ve iletim hatlarına doğalgaz verilmesi töreni sırasında Başbakan Erdoğan'a yumurtalı saldırı girişiminde bulunan 9 kişiden 5'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, 4'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
(AA)
|