LES başvuruları başladı
Üniversitelerde lisansüstü eğitim görmek isteyenlerin katılabileceği 2006 Mayıs Dönemi Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (LES) başvuru süresi, bugün başladı..
ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, LES'e, en az lisans diplomasına sahip olanlar ile sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar girebilecek. Yabancı uyruklu öğrenciler de bu sınava katılabilecek. Sınava başvuru işlemleri, üniversite rektörlüklerinde yürütülecek.
Sınava girmek isteyen adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun adaylar ise istedikleri herhangi bir üniversiteden başvuru evrakını 4 YTL karşılığında
temin edebilecek. Adaylar ayrıca, bankaya 45 YTL sınav ücreti yatıracak.
Adaylar, kurallara uygun olarak doldurdukları başvurma belgelerini, sınav ücretini yatırdıklarını gösteren banka dekontuyla birlikte en geç 15 Mart 2006 tarihine kadar, mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerine, mezun olanlar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edecek.
SINAV
LES, ÖSYM tarafından 21 Mayıs 2006 tarihinde, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne,Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşa'da yapılacak.
LES PUANI NASIL KULLANILACAK?
Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde LES sonuçlarını kullanacaklar. Adayların LES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 45 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 55) puan almaları gerekiyor.
Üniversiteler, yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde LES puanının, yüzde 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklar.
Üniversiteler, seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabilecekler.
Üniversitelerin öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayların seçme ve yerleştirme işlemlerinde LES puanları kullanılacak. Araştırma görevlilerinin atamalarında da diğer değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra bu puanlar kullanılacak.
(AA)
|