kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omurilik deneyleri paralı olursa Türkiye'nin tıp itibarı azalır
Özürlüler Denek Olarak Kullanılmasın
Hastaya detaylı bilgi verilmeli
İşin içine maddi kazanç girmemeli
Yarın:

Omurilik deneyleri paralı olursa Türkiye'nin tıp itibarı azalır

Omuriliğe kök hücre naklinin yapıldığı deneyler, yürüyemeyen hastalar için umut kaynağı. Birçok hasta, yeniden yürüyebilmek için denek oluyor, ameliyatı kabul ediyor. Ancak işin içine ameliyatı yapan doktor ya da sağlık merkezinin maddi çıkarları girerse, konu suistimal edilebilir. Bu durum da; Türkiye'nin tıp dünyasındaki saygınlığının azalmasında önemli rol oynar

Amerika'nın en köklü üniversitelerinden Johns Hopkins'in Nöroşirürji Omurga Servisi Direktörü Prof. Dr. Ziya Gökaslan, ABD tıp çevrelerinde 'omurgayı yeniden tanımlayan cerrah' olarak biliniyor. Nöroşirürji, onkoloji ve ortopedi uzmanlıkları bulunan Prof. Gökaslan, tıptaki 'kuyruk sokumu olmadan yaşanmaz' inancını da yıkan kişi... Aynı zamanda Anadolu Sağlık Merkezi'nin stratejik ortağı olan John Hopkins Üniversitesi'nin profesörlerinden Dr. Ziya Gökaslan, omuriliğe kök hücre nakliyle ilgili soruları yanıtladı:

Sizce omurilik felçlileri bir gün yürüyebilecek mi?

Muhtemelen yürüyecek. Fakat önümüzdeki 10 ya da 20 yıldan önce böyle bir tedavi imkanının ortaya çıkacağını zannetmiyorum.

Bu alanda mucizelere inanıyor musunuz?

Mucizenin ne demek olduğuna bağlı. Mucize dediğiniz şey, bilimsel çalışma olursa inanırım. Yoksa mucizevi gelişmeler tesadüflere bağlı olursa pek bir şey ifade etmeyebilir. Bilimsel olarak herhangi büyük bir gelişme olmazsa, böylece kanımca bu alanda mucize denilebilecek gelişmenin 20 yıldan önce gerçekleşmesi ihtimali düşük.

ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Siz tekerlekli sandalyeye bağlı bir gencin, ameliyatının ardından iyileşerek basketbol oynamasını sağladınız. Bu dışardan bakan insanlar ve hastalar için bir mucize. Bilim için de aynı şekilde değerlendirilebilir mi?

Bizim yapmış olduğumuz vakalar, omuriliği zedelenmiş ve onun neticesinde yürüyemeyen insanlar değildi. Benimki kuyruk sokumu tümörüyle ilgili bir olay. Oradaki belli sayıdaki sinirleri kesmemize rağmen hastaların yürümesi mümkün oldu. Eskiden bu başarılamıyordu. Çünkü sinirlerden çok, oradaki omurga ve bel kemiğinin birbirine bağlanmasını sağlayamıyorduk. Ameliyat sırasında, iki ya da üç tane kritik siniri kesmeden tümörü çıkartma imkanı yoktu. Bunları başardık. Ancak omurilik sorunlu vakalar, aynı vakalar değil. Birinin omuriliği tamamen zedelenmişse, onun herhangi bir motor fonksiyonu kalmadıysa, yürümesi ihtimali uzun dönemde mümkün değildir.

Kök hücrenin omurilik felci için kullanılması çalışmaları Amerika'da ne düzeyde?

Birçok merkezde bu konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Genellikle hayvan deneyleri aşamasında. Japonya ve Uzakdoğu'da bir ya da iki merkezde kök hücre nakliyle ameliyatlar gerçekleşiyor. Fakat henüz klinik olarak, anlamlı bir netice alınamadı. Amerika'da kediler ya da fareler üzerinde yapılan ameliyatlarda, fonksiyon olarak başarı elde edildi ancak daha yüksek seviyedeki hayvanlarda ve insanlarda etkili bir şekilde yapıldığı gözlenmedi.

AMERİKA İKNA OLMADI

Sizin bu konuda bir çalışmanız var mı?

Bizim üniversitede var. Johns Hopkins'in içinde rehabilitasyonla uğraşan ayrı bir bölüm var. Burada çalışma yapılıyor. Bunların hepsinin nöroloji ve diğer alanlarda deneyleri sürüyor. Ancak henüz insan üzerinde çalışma başlatılmadı. Kök hücre üzerine Amerika'da insan çalışması yok. Kanada'da ve Amerika'da birkaç merkezde var.

Amerika neden bu çalışmaları insanlarda deneme konusunda çekimser davranıyor?

Birçok nedeni var. Bir yöntem var, daha az sorunu olan hastalar üzerinde şimdilik başarılı olma potansiyeline sahip. Ancak o insanlarda bu yöntemi denerseniz, geride kalan fonksiyonunu bozma ihtimaliniz var. Bu da çekingenliği artırıyor. Ayrıca bilimsel olarak henüz yüksek seviyede başarı sağlanamadı. Bu nedenle bu tür deneyleri, Uzakdoğu ve Amerika dışında yapmak daha kolay. Hükümetin bu konuyla ilgili kararları o kadar oturmuş değil. Bu deneylerin neticesini alabileceğinizi açık biçimde göstermeden, bunları insanlara uygulayamazsınız. Bilimsel olarak hem hükümeti hem de araştırma yapacağınız üniversiteyi ikna etmeniz gerekli. Şu ana kadar bilim çevrelerinin elde ettiği veriler, bu araştırmayı insanlara taşıma konusunda ikna edici bulunmadı.

Sizce en konuda en büyük umut kök hücre mi?

Uzun dönemde muhtemelen kök hücre. Özellikle de 'embriyonik kök hücre'. Hastadan aldığımız kök hücre, daha önceden dönüşüme uğradığı için bu kabiliyeti azalmış olabilir. Oysa embriyonik kök hücrelerin omurilik içinde o dönüşümü sağlaması gerektiğinden, hiçbir dejenerasyona uğramamış kök hücrelerin bunu yapma potansiyelleri çok daha yüksek. Ancak daha sonra değişmiş hücre alacak olursanız bir omurilikten, kan dolaşımından ya da yağ dokusundan onların şeklini değiştirme ihtimali ceninden alınana göre çok daha düşüktür.

İZİN VAR DESTEK YOK

Amerika'da ceninden kök hücre alınması yasaklandı, aynı dönemde Türkiye'de de yasaklandı. Sizce bu yasaklar bilim adamlarının işini zorlaştırmayacak mı?

Amerika'da yasaklanmasının nedeni; hükümetin bunu dini olarak kabul etmemesine bağlı. Hükümet embriyonik kök hücreyle ilgili deneylere para yardımında bulunmuyor. Onun dışında kişiden alınmış kök hücreleri kullanacak olursanız, o zaman hükümetten para alma ihtimaliniz var. Eğer embriyonik kök hücreyle çalışmak istiyorsanız, hükümet size destek vermiyor ama izin veriyor. Embriyonik yani ceninden alınan kök hücre kullanımı, zaten tıp dünyasında etik olarak tartışılan bir konu. Düşükler kendiliğinden oluyorsa ve siz o cenini nasıl olsa atacaksanız, o zaman problem yok. Ama bir kadının düşük yapmasının amacı, hücre elde etmek olursa o zaman tabi bunun çok problemleri var. O konular henüz dünyada yeterince halledilmedi.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
 Detoksla Vücudunuzu Arındırın
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
 Yorgunluk Birçok Hastalığa Karşı Korur Ve Güçlendirir
 Tükenmişlik Sendromu Kapınızda
 Depresyon! 2020'de İkinci Ölüm Nedeni
 Kök Hücre Uygulamalarım Bir Deney Değil Tedavidir
 Fizik Tedavi Bağımlılıktan Kurtarır
 Omurilik Deneyleri Paralı Olursa Türkiye'nin Tıp İtibarı...
 Felçliler Bir Gün Yürüyecek
 Omuriliğe Kök Hücre Tedavisi Mucize Mi Skandal Mı?
 Kokunun Seks Gücünü Keşfedin
Eski Sezen'le yeniden...
Eski Sezen'le yeniden...
Türk Pop Müziği'nin 'Minik Serçe'si Sezen Aksu'nun en sevilen...
Gökkuşağı Projesi'ne destek için özel gece
Gökkuşağı Projesi'ne destek için özel gece
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın engellilerin temel ihtiyaçlarına...
Demir kardeşler   düşman oldu!
Demir kardeşler düşman oldu!
Turizm sektöründe faaliyet gösteren önemli ailelerden biri...
Uludağ'da aşk aşk tatili...
Uludağ'da aşk aşk tatili...
Manken Güzde Duran ile sevgilisi Moris Kohen'in hafta sonu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.