Vekaleten yönetiliyoruz
Son rakamlar, hükümetin Çankaya Köşkü'nü tamamen by-pass edip, kamu görevlerini "vekiller aracılığıyla" yürütmeye başladığını gösteriyor. Resmi verilere göre, kamuda 1768 personel, "asilin yetkisine sahip olduğuna bakılmaksınız" vekaleten görev yürütüyor. Toplam "kamu yöneticileri" açısından ele alındığında, bu rakam devlette görevlerin üçte bire yakınının "vekiller" aracılığıyla yürütüldüğünü ortaya koyuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında vekaleten görevlendirilen 1768 yöneticinin bulunduğuna ilişkin rakama gelince... Veri, Başbakanlığın resmi bildirimine dayanıyor. DYP milletvekili Ümmet Kandoğan'ın aktardığına göre; bir süre önce Hatay milletvekili arkadaşı Mehmet Erarslan tarafından verilen soru önergesine 50 sayfalık yanıt gelmiş. Kandoğan da "vekaleten görev yürütenlerin" bakanlıklara göre dağılımını yapmış. Buna göre, vekaleten görev yapan en fazla kamu yöneticisi, 440 personel ile Tarım Bakanlığı'nda... İkinci sırada ise 348 vekil kamu yöneticisi ile Bayındırlık Bakanlığı yer alıyor. Onu, 206 ile Çevre ve Orman, 113 ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik, 103 personel ile de Kültür ve Turizm Bakanlığı takip ediyor. Kısa süre önce üzerinde tartışmalar yaşanan Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde dahi 114 personel vekaleten görev yürütüyor.
Başka Yusuf yok Peki, kamuda vekaleten görev yürütme zorunluluğu nereden kaynaklanıyor? Kamu Personelinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin sorumuza şu yanıtı verdi: "Onlardan daha iyi bu görevi yürütecek kişi bulamadığımız için vekaleten atadık. Yasa ve yönetmeliklerimizde vekalet süresine ilişkin zaman sınırı da yok." Bakan Şahin, vekaleten görevlendirme yoluna gitmelerine gerekçe olarak da Çankaya'yı gösterdi ve kendinden örnek verdi: "Vakıflar Genel Müdürümüz Yusuf Beyazıt'ın, asaleten atanmasını engelleyecek bir durum yok. Sayın Cumhurbaşkanı uygun görmüyor, asaleten atamıyor." Beyazıt'ın "çalışkan ve işini iyi yapan bir kişi olduğunu" da vurgulayan Bakan Şahin ekledi: "Şimdi ben Yusuf'u ne yapayım? Yerine başka Yusuf bulamıyorum ki... Sonuçta vekaleten görevini yürütüyor..."
Çankaya ne diyor? Çankaya ise hükümetin eleştirilerine, 7 Mart 2005'te Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'a "vekaleten atamalar" konusunda gönderdiği mektubuyla yanıt veriyor. Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektubunda, "kamu görevlerinin, sürekli olarak vekaleten yürütülmesi uygulamasına son verilmesini" istemişti. Uygulamanın Anayasa, Devlet Memurları Kanunu ve Danıştay kararlarına aykırılığını da sıralamıştı. Çankaya, mektubu anımsatırken, atama kararnamelerine engel olduklarına ilişkin iddialara da rakamlarla yanıt veriyor. Buna göre, üç yıllık AK Parti iktidarları döneminde Çankaya'ya 5 bin 382 kararname gelmiş. Sezer, 4 bin 664'ünü uygun bulup onaylamış. Geri kalan 645 atama kararname, "yasa ve yönetmeliklerdeki şartlar ile yöneticilik deneyimi bulunmaması, yargı kararlarına aykırı olması ve diğer nedenler" dolayısıyla onaylanmamış. 73 kararname de hükümet tarafından geri çekilmiş. Bu rakamlarla uğraşırken, Konya'dan arayan bir dostumuz, "Bu veriler doğrudur" diyerek söze girdi. Nedenini de kendi açıkladı: "Konya'da Vali dışında neredeyse asaleten atanmış yok. Bırakın il müdürlerini, müftümüz bile vekil..." Özetle; vekaleten yönetiliyoruz...
|