|
|
Yeşil çayın tadını sevmeyenler
Yeşil çayın lezzetinin Batı toplumları için yabancı olması nedeniyle, yeşil çay içmekten hoşlanmayanlar için, yeşil çayın etkili bileşenleri olan epigallokateşin (EGC) ve epigallokateşin gallat (EGCG) taşıyan ilaç formülasyonları pazarlanmaktadır. Bu şekilde tüketimin bir başka avantajı daha vardır, kafein taşımaması nedeniyle, kalp-damar hastaları veya mide-bağırsak sistemi rahatsızlılığı olanlar tarafından da rahatlıkla tüketilmesi mümkün olabilmektedir. Genel olarak günde 3 fincan yeşil çay içilmesinin kanser oluşumunu engelleyebileceği, standard çay ekstresi (%80 çay polifenolleri ve %50 epigallokateşin gallat) taşıyan tablet veya kapsüllerin ise günde 3 defa 100-150 mg dozlarda kullanılması önerilmektedir. Bu arada bir uyarı; coumadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananların fazla yeşil çay içmemesi gerekir çünkü vitamin K içeriği nedeniyle kanı fazla sulandırabilir. Yeşil çayın geleneksel şekilde hazırlanması durumunda (kaynatılıp 60 C'ye soğutulmuş suyun çay üzerine döküp 5 dakika bekletilerek içilmesi) siyah çaya göre daha düşük kafein içerdiği bilinmektedir. Ancak yine de kafeine bağlı risk oluşturan durumlarda dikkat edilmelidir.
|