Rus gaz şirketi Gazprom'un Dış Ekonomik Operasyonlar Bölümü Başkanı Tsigankov Stanislav Yevgeniyeviç,Rus gazının Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gönderilmesi konusunu Türk yetkililerle görüştüklerini söyledi.
Yevgeniyeviç, bir gurup Türk gazeteci için düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Rusya arasında enerji alanındaki işbirliğinden son derece memnun olduklarını belirterek, ''Önümüzdeki yıllarda işbirliğimizi daha da geliştirmemiz söz konusu. Son günlerde Rus gazının Türkiye'ye satılması değil, Türkiye'nin transit ülke olarak kullanılıp
üçüncü ülkelere gaz gönderilmesi konusunda da görüşmeler yapılmakta'' dedi.
Türkiye üzerinden gazın bir başka ülkeye gönderilmesiyle ilgili 3 bölgenin gözden geçirildiğini ifade eden Yevgeniyeviç, şunları kaydetti:
''Bu ülkeler Avrupa, Güney İtalya ve İsrail'dir. Güney İtalya'ya Yunanistan'ı da katıyoruz. Bununla ilgili olarak Türk tarafıyla olduğugibi, doğal gazın gönderileceği ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu işlemlerin ekonomik parametrelerini belirlemek için görüşmelerimiz devam ediyor ve bu görüşmelerin en önemli sonucu da Mavi Akım Boru Hattı'nın kapasitesini genişletmek olacaktır. Stratejikaçıdan Türkiye'nin transit ülke olarak kullanılması gündemde ve bu konudaki görüşmelere devam ediyoruz.''
'TÜM TÜKETİCİLERİMİZ TİCARİ FİYATTAN ALACAKLAR'
Yevgeniyeviç, ülkelere farklı fiyat uygulanması konusundaki bir soru üzerine Gazprom'un halka açık bir şirket olduğunu ve dolayısıyla en fazla geliri elde etmek için çalıştığını belirterek, şunları söyledi:
''Eski SSCB ülkelerinin aldığı gazın ücretinin yükseltilmesi Gazprom'un bir politikasıdır. Tüm tüketicilerimiz ticari fiyattan alacaklar. Kuşkusuz her pazarın kendi özelliği vardır. Ancak olaya birbütün olarak baktığımızda bugünkü fiyat politikası aynen sürdürülecek.
Gaz fiyatlarının yükselmesinin siyasi araç olarak kullanılması bazıları için yararlı olabilir. Herkes açık ve şeffaf şekilde çalıştığımızı biliyor. Petrol fiyatları düşerken, biz fiyatı yükselmişolsaydık o zaman bu bize bu konudaki suçlamaların anlamı olabilirdi.''
Yevgeniyeviç, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye verilecek gaz fiyatı konusunda bir artışın beklenip belenmediği yolundaki bir soru üzerine de, şunları söyledi:
''Gazın fiyatı enerji taşıyıcıların fiyatlarından oluşuyor. Özellikle petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarına bağlı. Gaz anlaşmasında fiyatların değiştirilmesi hakkında bir şık bulunmakta. Taraflardan biri gaz fiyatının yüksek olduğuna kanaat getirirse, fiyatın değiştirilmesini talep edebilir. İki yılda bir olmak şartıyla doğalgaz fiyatlarının değiştirilmesi anlaşmada öngörülmüştür. Bunu tüketici yapabileceği gibi satıcı da yapabilmekte.''
'TÜRKİYE'DEKİ TÜM DAĞITIM KONUSU İLGİMİZİ ÇEKİYOR'
İstanbul'da gaz dağıtımının özelleştirilmesine Gazprom'un katılıp katılmayacağı yolundaki bir soru üzerine Yevgeniyeviç, sadece İstanbuldeğil, Türkiye içindeki tüm dağıtım konusunun ilgilerini çektiğini söyledi.
Doğalgazın nakliyesi, depolanması ve dağıtımıyla ilgili tüm ihale ve özelleştirme sürecinin ilgi alanlarına girdiğini ifade eden Yevgeniyeviç, ''Bu alana yatırım yapmak için yeterli sermayeye sahibiz. En önemlisi bizde yeteri kadar gaz var ve Türkiye'ye istediğikadar gazı verebiliriz'' dedi.
'GELECEK YIL GAZ MİKTARINI 8 MİLYAR METREKÜPE ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ'
Türkiye'de gelecek yıl gaz sıkıntısı yaşanabileceğine dair haberleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yevgeniyeviç, şu karşılığı verdi:
''Türkiye ile ilişkilerimizin bugünkü durumu gaz konusunda herhangi bir sorun çıkmasını öngörmüyor. Sadece Balkan koridoru olarakadlandırdığımız, Ukrayna'dan geçen gaz hattında bazı sorunlar yaşandı.
Mavi Akım hiçbir aracı olmadan tüketiciye ulaştırıldığından, böyle birsorun çıkacağını zannetmiyorum. Gelecek yıl da gaz transferine devam edeceğiz, hatta gaz miktarını 8 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. Türk tüketicisine ihtiyacı olduğu kadar gaz vermeye hazırız. Türkiye'de gazın depolanması için yer altı depolarının inşaatı için Türk yetkililerle görüşmelerimiz devam etmekte.''