|
|
|
|
|
|
İlaçların yanında seks egzersizi
İlaçla tedavinin yanında sigarayı bırakma, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliğine de gidilirse, iyileşme süreci hızlanır. Ayrıca kadın seks egzersiziyle partnerini psikolojik olarak rahatlatmalıdır
İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı, Androloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, sertleşme sorununun tedavileriyle ilgili bilgiler verdi: Sertleşme sorununa karşı hangi tedaviler uygulanıyor? Sertleşme güçlüğünün ilaçla tedavisinde ilk olarak PDE5 inhibitörü grubuna ait ilaçlar kullanılır. Bunun yanında sigarayı bırakma, diyet ve egzersiz yapma gibi hayat tarzı değişikliklerinin de sertleşme bozukluğu üzerine olumlu etkileri vardır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda, ikinci basamak tedavi olarak; vakum cihazları ve kendi kendine sertleşme sağlayan ilaçların penise enjeksiyonu uygulanır. Üçüncü aşama da; cerrahi bir girişimle penise protez (mutluluk balonu) yerleştirilmesidir.
İlaç tedavisi hangi hasta grubuna öneriliyor? İlk basamakta sertleşme sorunu olan hemen hemen tüm hastalarda ilaç tedavisine başlanabilir. İlacın yan etkileri; ilişki sırasında göğüs ağrısı olması, New York Kalp Derneği'ne göre kalp hastalığı, orta derecede kalp kapak hastalığı, kontrol edilemeyen hipotansiyon, hipertansiyon ve kalp ritim bozukluğu ve felç geçirmedir.
İLAÇLAR YÜZDE 80 BAŞARILI Tedavi sonuçları nasıl değerlendiriliyor? Sertleşme güçlüğünün değerlendirilmesi için; dünya çapında yaygın olarak kullanılan standart sorgulama formlarından yararlanılır. Bu formlardan ülkemizde de çok kullanılan ve Türk Androloji Derneği tarafından da önerilen 'Uluslararası Erektil İşlev Sorgulama Formu'dur. Bu formdaki sorularla hastaların ereksiyon kapasiteleri ölçülür ve tedavi sonrası puanları ile karşılaştırılarak iyileşme oranı hesaplanabilir. Ağızdan alınan ilaçların tedavi başarısı, hasta gruplarına göre değişmekle birlikte ortalama başarı oranı yüzde 80'dir.
HAYAT KALİTESİNİ ARTIRIYOR Sertleşme sorununa karşı kullanılan ilaçlardan gelen şikayetler hakkında verir misiniz? Alınan doza bağımlı olarak; en sık baş ağrısı (yüzde 13-18), ciltte kızarıklıklar (yüzde 4-13), hazımsızlık (yüzde 5-10), kas ağrıları (yüzde 0-12) ve görme sorunları (yüzde 0-4) ortaya çıkabilir. Bu yan etkilerine rağmen ilacı bırakma oranı ise oldukça düşüktür (yüzde 2-3).
CİNSELLİK HALA BİR TABU Türk erkeğinin tedaviye yaklaşımını değerlendirir misiniz? Sertleşme sorununu ve tedavisini ne kadar önemsiyorlar? Sertleşme sorunu olan hastaların yüzde 10'unun doktora başvurduğu düşünülmektedir. Hastalar tedavi edilebileceğini düşünmedikleri için doktora başvurmamaktadırlar. Doktorların 'Seksüel Tıp' konusundaki ilgileri de az olabilir. Cinsel sorunlar ülkemiz için halen bir tabudur. Türkiye'de erkekler tek başlarına doktora başvurma eğilimindedirler. Ancak sosyokültürel düzey yükseldikçe, hastaların eşleri ile birlikte doktora başvurduklarını görülmektedir.
Tedaviye başlama ve sürdürülmesinde partnerlerin rolü nedir? Hastanın partneri; sertleşme sorununun tedavisi süresince eşine karşı anlayışlı olmalı ve eşini tedavinin her aşamasında olumlu eleştirlerle desteklemelidir.
Hastalar ilaçlarla ilgili en sık hangi soruları soruyor? Hastalar çoğunlukla ilacı ne zaman kullanmaları gerektiğini, ilacın ne kadar süreyle etkili olabileceğini, ilacı kullanırken neleri göz önünde bulundurmaları gerektiğini, diğer kullandığı ilaçlarla bir etkileşimin söz konusu olup olmadığını, alkol ve yemekle birlikte ilacı alıp alamayacakları üzerinde durmaktadırlar.
İlaç tedavisi sırasında alkol almanın etkileri var mıdır? İlaçlar alkolle kullanılabilir. Yani alkol olarak kastedilen bir bira, iki bardak şarap veya bir duble rakıdır. İlaç içtikten sonra aşırı alkol alınması önerilmez, sakıncalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|