Neden tam tahıl unu ve deniz tuzu?
Beyaz un haline getirilen tahıl tanesi, besin değerinin çoğunu kaybeder. Oysa tam tahıl buğdayı büyük bir besin kaynağıdır. Her bir tahıl tanesi 3 bölümden oluşur; tohum, unumsu öz ve kepek. Tahılların tohum kısmı zengin bir protein, mineral, vitamin, özellikle antioksidan E vitamini kaynağıdır. Kepek kısmında ise lif, mineraller ve protein bulunuyor. Ama beyaz un, tohum ve kepekte bulunan tüm bu besleyici değerlerden yoksundur. Tam tahıl unu ise tüm bunları içerir. Sofra tuzu yerine kullanılan deniz tuzu ise 80'e yakın minerali dengeli bir oranda içerir. Deniz tuzunun işlenmesinden sonra yüzde 40 sodyum ve yüzde 60 klorürden oluşan sofra tuzu elde edilir. Bu nedenle besinlerimizde deniz tuzu kullanmak çok daha yararlıdır. Tam tahıl unu ve deniz tuzu birçok semtteki aktarlarda, organik besinler satan yerlerde bulunabilir.
|