|
|
|
|
|
|
Patatesli cevizli çavdar ekmeği
Malzemeler (2 ekmek): Maya hazırlığı için: Yarım paket (21 gr) yaş veya yarım yemek kaşığı kuru maya, yarım su bardağı ılık su, 1 çay bardağı tam buğday unu, 1 yemek kaşığı pekmez. Ekmek için: Yaklaşık 6-7 su bardağı tam çavdar unu, 2 tatlı kaşığı deniz tuzu, 4 orta boy haşlanmış patates, 1 çay bardağı iri doğranmış ceviz, yarım paket (21 gr) yaş veya yarım yemek kaşığı kuru maya.
Hazırlanışı: Maya hazırlığı için gereken tüm malzemeleri karıştırıp ılık bir yerde 1 saat dinlenmeye bırakın. 5 su bardağı çavdar ununu tuzla birlikte geniş bir karıştırma kabına alın. Ortasını havuz biçiminde açın. Haşlanmış patatesi kevgirden geçirerek/ rendeleyerek veya çatalla ezerek püre haline getirin. Patatesi, cevizi, 1 su bardağı patates haşlama suyunu ve yarım paket mayayı bu havuza koyun. Mayalı karışımı da ilave edin. Önce parmak uçlarınızla karıştırarak yoğurmaya başlayın. Azar azar un ilave ederek hamuru 6-7 dakika yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 50 dakika ılık bir yerde dinlendirin. Hamuru iki eşit parçaya bölüp tekrar unlu zemine alın. Her bir parçaya oval somun şekli verip bolca mısır unu serpilmiş geniş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerine iki üç kesik atın. 30-40 dakika kadar tekrar kabarmaya bırakın. Bu süre sonunda hamur iyice kabarmış ve çizdiğiniz kısım açılmış olacak. Önceden 210 derecede ısıtılmış fırının alttan ikinci rafında 15 dakika pişirin. Fırın sıcaklığını 170 dereceye düşürüp yaklaşık 45 dakika daha fırınlayın. Tel ızgara üstünde 1 saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|