|
|
|
|
İstanbul'da Pardus damgası
İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri etkinliğine Pardus damgasını vuracak. 2 günlük etkinlikte Pardus geliştiricileri, sunumlar, paneller ve atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Etkinlikte ayrıca "Pardus Gönüllüsü" adı verilen bir projenin de duyurusu yapılacak.
Açık kaynak ve özgür yazılımın kalbi 24-25 Şubat tarihlerinde İstanbul'da atacak. Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri adlı etkinlik, Türkiye'de açık kaynak ve özgür yazılımla ilgili bütün
kesimleri buluşturmayı hedefliyor. Etkinlikte en büyük ilgiyi, Aralık aynı sonunda 1.0 sürümünü yayımlayan ulusal işletim sistemi Pardus'un çekmesi bekleniyor.
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülen Pardus projesi, Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nde sunum, panel ve atölye çalışmaları ile yer alacak.
Etkinlikte ilk olarak Pardus Proje Yöneticisi Doç. Dr. Erkan Tekman, 24 Şubat Cuma günü Pardus'un sektöre bakışını ve iş modellerini yansıtan bir sunum yapacak.
25 Şubat Cumartesi gününün ilk etkinliği, Pardus geliştiricilerince yapılacak olan ve Pardus'un teknik yapısıyla geliştirilme sürecinin anlatılacağı sunum olacak. Ardından, Pardus Proje Yöneticisi Doç. Dr. Erkan Tekman'ın da katılacağı, "ulusal işletim sistemi" kavramının ve Pardus'un açık kaynak ve özgür yazılım üzerindeki etkisinin irdelendiği bir panel düzenlenecek.
25 Şubat'ta ayrıca Pardus atölye çalışmaları da yapılacak. Katılımcıları adım adım Pardus kullanıcısı ve katkıcısı yapmayı amaçlayan atölye çalışmasında Pardus geliştiricilerince "Bilgisayarınıza Pardus Kurulumu", "Pardus Masaüstü", "PiSi Paketi Hazırlama" konuları işlenecek.
PARDUS GÖNÜLLÜSÜ PROGRAMI
Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri süresince "Pardus Gönüllüsü" adı verilen bir programın da duyurusu yapılacak. Buna göre, Pardus Gönüllüsü olmak isteyenler, web, e-posta, faks gibi yollarla proje ekibine başvuracak. Her adayın ya bir Pardus Geliştiricisi'ni, ya da 2 Pardus Gönüllüsü'nü referans göstermesi gerekiyor. Başvurusu kabul edilen gönüllülere bir Pardus Gönüllüsü paketi gönderilecek. Paket içinde, bir Gönüllü Kılavuzu, Pardus CD'leri ve çeşitli anı malzemeleri yer alacak. Her Pardus Gönüllüsü, 20 kişiye Pardus kurulumu ve tanıtımı yapmakla yükümlü olacak. Tanıtım yaptıkları kişilerin Pardus ile ilgili görüş ve önerilerini alacak olan Gönüllüler bu bilgileri ekibe iletecekler.
Pardus Proje Yöneticisi Doç. Dr. Erkan Tekman, 2 ay sürecek program boyunca 500 kişinin Pardus Gönüllüsü olmasını ve toplam 10 bin kişiyi Pardus ile tanıştırmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: "Amacımız, tüm Türkiye sathına yayılacak şekilde Pardus tanıtımı yapacak ve daha sonraki etkinliklerde birlikte çalışacağımız gönüllüleri toplamak. Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nde duyurusunu yapacağımız Pardus Gönüllüsü Programı Mart ayında başlatılacak."
WWW.PARDUS.ORG.TR
Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde geliştirilmiş, Linux temelli, ulusal işletim sistemidir. Pardus altyapısı, mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilecek ve kullanılabilecek şekilde görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla tasarlanmış, maksimum esneklik ve performansı bir arada sunabilecek modüler bir yapıda oluşturulmuştur. Pardus Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılmakta ve kullanılmaktadır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|