  |
|
"Faiz oranlarının azaltılması TBMM'nin verebileceği bir karar"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Kredi Kartları Yasa Tasarısı'nda öngörülen ödeme kolaylığında faiz oranının azaltılması veya ödeme süresinin uzatılmasının TBMM'nin verebileceği bir karar olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Şener, Banka Kartları Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
AK Parti olarak yasa tasarısında öngörülen ''yüzde 22 yıllık faiz üzerinden 12 ayda geri ödeme imkanıyla takibe uğramış kredi kartı alacaklarının ödenmesine kolaylık getirilmesine
ilişkin maddede, sürenin uzatımı veya faizin düşürülmesi yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığı'' yönünde bir soruyu Şener, şöyle yanıtladı:
''Taksit sayısının artması veya faizin azaltılması Meclis'in vereceği bir karar. Yüzde 22 faiz ve 12 taksit baz oluşturmuştur. Bu Genel Kurul'da değişebilecektir.''
Kredi kartlarıyla ilgili yasa tasarısına dönük eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Şener, eleştirenlerin hiçbir önerisi bulunmadığını, emek sarf etmeyen, bir çalışma ortaya koymayanların polemik yapmak için konuyu farklı değerlendirdiğini söyledi.
Asgari ödemede bulunan 9 milyon kredi kartı borçlusunun da düzenlemeye dahil edilmesi istemini değerlendiren Şener, şunları kaydetti:
''Düzenlemeyle sistem daha düzenli işleyecek. Türkiye'nin en önemli sorunu kuralsızlık ve kuralların bozulmasıdır. Yasa tasarısına eklenen geçici 4. madde kredi kartlarını bir düzene kavuşturacak. Geçmişe dönük düzenlemeleri yaparken sistemi bozmamaya özen gösterilmeli.
Birikmiş sorunlar var, çözülmeli, bazı ödeme kolaylıkları getirilmeli, ama sistemi, düzeni örselememeli veya az örselemeye dikkat etmeliyiz.Borçları kendi haline bıraksak, bankalar icra yoluyla tahsil etmeye kalksalar yüzde 6,6 oranına varan oranlarda faiz uygulayacaklar. Biz bu düzenlemeyle faizleri tüketici kredisindeki düzeye çekiyoruz.''
Şener, kendisinin kredi kartı bulunup, bulunmadığı sorusunu ise ''birkaç tane'' şeklinde yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Şener, kart kullananların yüzde 70'inin borcunu taksitlendirmeye gitmeden peşin ödediğine de dikkat çekti.
(AA)
|