'Çin kuru düşük tutuyor, bizim kozumuz vergi avantajı olsun'
Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ihracatın önünün açılması için gerekli önlemler masaya yatırıldı. Çözüm reçetesinde enerji, istihdam ve uygun kredi imkanları başı çekti.
Başbakan Tayyip Erdoğan, ihracatçıların feryadına kulak verdi. "Rekabet gücümüzü yitiriyoruz" yakınmaları karşısında Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu toplayan Erdoğan, 'çözüm reçetesi'ni masaya yatırdı. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 9 Şubat'taki toplantıda, ihracatçıların girdi maliyetleri ile rakip ülkelerdeki uygulamaları anlattı. Tüzmen, "İhracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkemizde ihracat artışının sürdürülebilir yapıya kavuşturulması gerekmektedir" dedi. Ekonomik Kurul'da, Çin'in, kur politikasını ihracatı destekleme aracı olarak kullanmasına da dikkat çekildi. Tüzmen, Başbakan Erdoğan'a şu tabloyu çizdi:
* ELEKTRİK FİYATI: Türkiye'de sanayi elektriğine uygulanan vergi
oranı yüzde 16.1 iken bu oran Polonya'da yüzde 9.8, İngiltere'de yüzde 6.8, Macaristan'da yüzde 1. Bu nedenle sanayiciler için elektrik TRT kesintisinin kaldırılması ve KDV'de indirim önerildi.
* ASGARİ ÜCRET: İşçinin eline geçen net asgari ücret 380.4 YTL iken, ayrıca 264.7 YTL de vergi alınıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti 645.1 YTL'yi buluyor. Bu yüzden işveren işsizlik sigortası priminde indirim, işçi sayısı arttıkça sigortada kademeli avantaj sağlanması üzerinde duruluyor.
* ENERJİDE VERGİ: Türkiye'de doğalgazdan yüzde 19.4 vergi alınırken, Finlandiya yüzde 14.6, İngiltere
yüzde 5.4, Macaristan yüzde 4, Yeni Zelanda yüzde 3.8 vergi uyguluyor. Fuel oil ve doğalgazda ÖTV indirimi gündemde tutuluyor.
* BÜROKRASİ: Yüksek Planlama ve Para Kredi Koordinasyon Kurulu kararlarının ortalama 4 ayda alınabildiğine dikkat çekilerek azami sürenin ay olması isteniyor.
* LOJİSTİK: THY kargo ücretlerinde ihracat gönderileri için özel tarife uygulanması tartışılıyor.
* TEKSTİL SEKTÖRÜ: Emek yoğun ve moda-marka yaratma konusunda yapısal dönüşüm sürecinden geçmekte olan tekstil sektöründen başlayarak rekabetçi sektörlerde KDV'de yüzde 18'den yüzde 8'e indirim öneriliyor.