|
|
|
|
|
|
Giderek büyüyen karnınız cinsel hayatınıza engel değil
Gebeliğin ilk dönemlerinde kaybolan cinsel isteğiniz, hamileliğin 14. haftasından sonra tekrar geri döner. Giderek büyüyen karnınıza karşın seks hayatınızı sürdürmeniz mümkün! Doktorunuzun başka bir uyarısı yoksa, seksi hayatınızdan çıkarmanız gerekmiyor. Tabii hamileliğin son 15 günü hariç!
14. HAFTA CİNSEL İSTEK GERİ DÖNER Bu hafta gebeliğin en rahat dönemidir. Artık bebeğiniz tamamen bir insan görünümündedir. Zaman zaman kafasını dik tutabilir. Doktorunuz ultrason ile incelerken size bebeğinizin el salladığını gösterebilir. Gerçi bu tamamen refleks bir hareket, ama olsun. Bu arada bebeğiniz artık diğerlerinden tamamen farklı. Çünkü artık ona hiç değişmeden ömrünün sonuna kadar eşlik edecek olan parmak izi var! Şu anda kendileri yaklaşık 25 gram ağırlığında ve 10 santimetre boyunda. Artık tüm besin ve oksijenini, plasentası yardımıyla sizden almaktadır. Sizdeki uyku ve yorgunluk hali de ortadan kalkar. Dışarıdan bakanlar eğer yeterince dikkat ederlerse, gebe olduğunuzu anlayabilirler. Bel ağrıları; kabızlık ve tansiyonda hafif düşme olarak size yansır. Bulantılar geçmiştir ama yine hormonların gevşetici etkisiyle mide içeriği, yemek borunuza kaçar ve yanma olabilir. Bulantılar geçtiği için beslenmeniz düzelir, enerjiniz artar. Pek çok kadın gebeliğin bu döneminde kaybettiği cinsel dürtülerine de yeniden kavuşur. Bu hoş bir durumdur. Unutmayın herhangi bir komplikasyon yoksa gebelikte cinsel ilişki yasak değildir.
15. HAFTA YAKINDA BERBER VAR MI? Bu haftanın sürpriz haberi: Bebeğinizin saçı çıkıyor! Gelişmekte olan bebeğin kafası üzerinde 'lanugo' adı verilen ince ve ipeksi tüyler belirmeye başlar. Bu ilkel saçlar doğumda kaybolur. İkinci önemli haber ise, bebeğinizin parmağını emmeye başlaması... Ultrason altında bebeğin parmağını ağzına götürdüğü görülebilir. Korkmayın, bu durum doğumdan sonra bebeğin parmak emme alışkanlığı olacağını göstermez. Sadece bebeğin anne karnındaki bir refleksidir. 'Her bebek anne karnında parmak emer' diye bir kural da yok. Bu dönemde bebeğin cildi oldukça incedir ve deri altındaki damarlar görülebilir. Bu döneme ulaşıldığında karnınız oldukça büyür. Elinizi karnınıza götürdüğünüzde rahminizi top gibi hissedebilirsiniz. Memelerden halk arasında 'ağız' da denilen ve 'klostrum' adlı sıvı gelebilir. Bu normal bir durumdur.
16. HAFTA KIZ MI, ERKEK Mİ? Bu haftada göz ve kulaklar, bebek doğduğunda bulunacağı son haline gelir. Göz kırpma gibi basit refleksler gelişmeye başlar. Benzer şekilde kulaklar da son pozisyonlarını alır. Bağırsaklarda dışkı birikmeye başlar. Bu dışkı benzeri yapı bebeğin amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşur. Macun kıvamında koyu renkli bir yapıdır. Sinir lifleri onlara özelliklerini veren 'miyelin' ismindeki madde ile kaplanmaya başlar. Miyelin, sinir iletimi için son derece önemli bir maddedir. Göbek kordonu sistemi olgunlaşmaya başlar. Artık 120 gram olan bebek, avucunuza sığacak büyüklüktedir. Ultrason altında bebeğin hıçkırdığı saptanabilir. Bu solunumun başlama işaretlerinden biridir. Bu haftanın diğer bir ilki de bebekteki ışık refleksinin ortaya çıkışıdır. Artık bebeğiniz teorik olarak ışığa tepki verebilir. Bu hafta her açıdan oldukça önemlidir. Bir kere anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri konuların başında belki de ilk sırada gelen bebeğin cinsiyeti bu haftada açıklığa kavuşur. İyi bir ultrason cihazı ve deneyimli bir göz, 16. haftada bebeğin cinsiyetini çok büyük bir olasılıkla saptar. Bu haftalarda bebeğin cinsiyetinin saptanması, asıl olarak incelemeyi yapan hekimin tecrübesine bağlıdır. Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20'nci haftalardır. Tecrübeli anne adayları, bebeğin ilk hareketini bu haftada hissedebilir. Ancak hareketin hissedilmemesi, anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. İlk gebeliğini yaşayanlarda bu 20. hafta içinde ya da civarında gerçekleşir.
17. HAFTA AH ŞU YAĞLAR! gelebilir. 17'nci haftaya ulaşıldığında bebeğin cilt altındaki yağ depoları yavaş yavaş dolmaya başlar. Bu bebeğinizin hızlı büyüme evresine girdiğinin belirtisidir. Büyümeye bağlı olarak sizin de kilo artışınız bir miktar hızlanır. Bu haftaya kadar 2-4 kilo arasında kilo almış olmanız normaldir. Bebeğin tüm organları fonksiyoneldir. Ayrıca içinde yüzdüğü amniyon sıvısını, akciğerlerine çekmekte ve geri vermektedir. Bu ilkel solumadır. Ama bebeğin doğum sonrası normal nefes alışverişini sağlayacak sistemlerin olgunlaşması için gereklidir. Kalbi ise inanılmaz bir eforla sürekli kan pompalamaktadır. Siz de karnınızı elleyerek, rahminizin ulaştığı boyutu hissedebilirsiniz. Pek çok anne adayı bu haftalarda bebekleri için endişe duyarlar. Doğumun nasıl olacağı ve bebeğin sağlıklı olup olmayacağı endişeleri bu haftalarda yoğunluk kazanır. Yapılacak olan üçlü test, bu endişeleri biraz giderebilir. Hâlâ nerede doğum yapacağınız ve doğumu yaptıracak hekim hakkında karar veremediyseniz, bu hafta kararlarınız için iyi bir dönemdir.
18. HAFTA UYKUM GELDİ Şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. Minik bebeğinizin kemiklerinin büyük bir kısmı hâlâ lastik sertliğinde. Ancak giderek sertleşiyor ve doğumdaki halini alıyor. Yeterli kalsiyumu almayı ihmal etmemeniz; bu kemik olgunlaşması için çok önemli. Anne karnındaki bebeğin uyanık olma ve uyuma periyotları vardır. Bebek kendisine uygun ve sevdiği bir uyku pozisyonu seçebilir, uyku döneminde bu pozisyonu alabilir. Gözlerin üzerinde kaşlar ortaya çıkmaya başlar. Kız bebeklerde gelişen yumurtalıklarda ilkel yumurta hücreleri belirir. Bunlar daha sonra hayatı boyunca sahip olacağı ve menopoza kadar her adet döneminde tüketecekleri yumurta hücrelerine dönüşecektir. Erkek bebeklerde ise prostat bezi gelişimini tamamlar. Cilt altında kahverengi yağ içeren doku meydana gelir. Deriyi kaplayan ve 'verniks caseosa' adı verilen krem şeklindeki madde izlenebilir. Plasenta gelişimini tamamlamıştır. Bu haftadan sonra kalınlığı artmaz, sadece çap olarak büyür. Dışarıdan bakıldığında kişinin gebe olduğu artık çok rahat anlaşılabilir. Bebeğin hareketleri çoğu anne adayı tarafından hissedilebilir. Eğer hâlâ daha hissetmediyseniz endişelenmeyin, önünüzde 1-2 hafta daha olabilir. Artmış kan hacmiyle ilgili şikayetler olabilir. Düz kas gevşemelerine bağlı olarak ani tansiyon düşmeleri görülebilir. Yatar pozisyondan ayağa kalkarken bu işi yavaş yavaş yapmaya özen gösterin. 35 yaşın üstündeki anne adaylarında ya da üçlü testte şüpheli durum saptananlarda amniyosentez bu haftalarda yapılır.
19. HAFTA ŞİMDİ KREMLENME ZAMANI Eski kıyafetlerinizin hemen hemen hiçbirinin üzerinize olmadığını fark edeceksiniz. Gebe kıyafetlerinin her kadına çok yakıştığını unutmayın! Fark edeceğiniz başka bir değişiklik ise memelerinizdeki kahverengi alanın giderek büyümeye başlamasıdır. 'Areola' adı verilen bu bölge, memenin yarısını kaplayabilir. Bu arada pek çok çalışan gebe kadın, öğle aralarında yarım saat kadar yürümenin kendilerine çok iyi geldiğini söylüyor. Siz de bunu deneyebilirsiniz. Yürüyüş hem bünyeniz hem de psikolojik durumunuz için yararlıdır. Ultrasondaysa; bebeğinizin sürekli hareket halinde olduğunu görebilirsiniz. Bu hareketleri pek çok kadın, ilk önceleri içinde sanki bir kelebeğin kanat çırpmasına benzetir. Ne yazık ki henüz eşiniz sizin bu heyecanınıza ortak değildir. Çünkü hareketler hâlâ dışarıdan elle hissedilebilecek kadar kuvvetli değil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|