|
|
|
|
|
|
Spor yapmaya ara verin topuklu ayakkabılara veda edin
Bebeğiniz hızla gelişimini sürdürürken, siz de vücut dengenizi sağlamakta zorlanabilirsiniz Ortopedik ayakkabılar giyin, spora ara verin ve çok fazla ayakta kalmamaya özen gösterin
20. HAFTA YOLU YARILADIK Bebek artık anne karnındaki yaşamının yarısını tamamlar. Bu hafta bebeğin koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları, iyice aktif olmaya başlar. Kaşlar ve saçlar iyice belirginleşir. Bebek sık sık göz kırpar. Kalp atışları hızlanır. Erkek bebekteki testisler karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar. Eğer bebeğiniz bir kız ise, yumurtalıklarında tam 6 milyon yumurta hücresi vardır. Bebeğin ağırlığı yaklaşık 250-450 gram arasındadır. Bu haftadan sonra gebelik çatlakları görülebileceğinden önlem almak yararlı olacaktır. Bebeğin hareketleri rahatça hissedilebilir. Normalde bir bebek saatte en az iki kez hareket etmelidir. Ancak bu sayı gerçekte çok daha fazla olmasına rağmen sadece yeterince güçlü olan hareketler anne adayı tarafından hissedilebilir.
21. HAFTA TANSİYONA DİKKAT! Bu haftaya ulaşıldığında bebekteki hızlı büyüme biraz yavaşlar. En önemli olay; kalp kasının güçlenmesidir. Sizin dolaşımınızdaki kan miktarında olan artış nedeniyle özellikle tüm gün ayakta olan gebelerde; akşam ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmeler olabilir. Gün içinde zaman zaman ayakları hafif yükselterek dinlenmek ve eğer mümkünse 2 saatten fazla ayakta kalmamak bu duruma yardımcı olabilir. Bol su içmek, bu yakınmaları büyük ölçüde azaltır. Bu nedenle gün içinde bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Artık en azından haftada bir kez tansiyonunuzu ölçtürmeniz yararlı olur. Karın boşluğu içerisinde büyüyen rahmin diğer organlarla birlikte diyafram kasını da sıkıştırması sonucu pek çok gebe bu dönemde nefes darlığı sorunu yaşayabilir. Yine daha önce başlamadıysanız haftadan itibaren demir desteği yapmanızda da fayda var. Diyet ile aldığınız demir gebelikte size yeterli gelmez. Bu nedenle mutlaka dışarıdan destek almalısınız.
22. HAFTA MÜZİK ZAMANI Bu haftaya ulaştığınızda bebeğinizle konuşabilir, ona bir şeyler okuyabilir ya da şarkı söyleyebilirsiniz. Çünkü artık o sizi duyabilir. Hatta duymakla kalmaz, seslere tepki de verebilir. Bu nedenle bebek gelişimi için yapılmış müzik CD'leri dinletebilirsiniz. Bebeğinizde bu gelişmeler olurken, siz de artık dengenizi sağlamakta zaman zaman zorluk çektiğinizi fark edebilirsiniz. Karnınızın büyümesine bağlı olarak vücudunuzun denge merkezi yer değiştirmeye başlar. Bünye buna aynı hızda uyum sağlayamadığından dengenizi sağlamakta güçlük yaşayabilirsiniz. Bu nedenle evde yalnızken banyo yapmamanız tavsiye edilir. Yine dengeye dayalı sporlara da ara vermeniz gerekir. Gebelik hormonlarına bağlı olarak parmak eklemlerinize kadar tüm eklemlerinizde gevşemeler olur. Bu size bel ağrısı olarak yansıyabilir. Bu haftalar; hem denge sorunları hem de bel ağrıları nedeni ile yüksek topuklu ayakkabılara veda edilmesi gereken dönemlerdir. Gebeliğinizin geri kalan kısmında ortopedik ayakkabılar giymeniz rahatsızlıklarınızı azaltır.
23. HAFTA TAKLA ATMAYALIM... Bebeğiniz artık tamamen minyatür bir insan görünümündedir. Kulak içinde yer alan minik kemikler, tamamen sertleştiği için bebek çok iyi duyabilir. Dudakları iyice belirginleşir, gülümsemesi ultrasonda fark edilebilir. Boyu 17-18 santimetre kadar olmuştur ve kilosu da 600 gram civarındadır. Gözleri tamamen gelişmiş olmasına rağmen hâlâ göz rengi belli değildir. Sizde ise yavaş ama sürekli bir kilo artışı olur. Bu dönemde 'aşerme' adı verilen olay hızlanır. Fazla abartıya kaçmadan ufak tefek kaçamaklara izin verilebilir. Bacak krampları da yirmili haftalarını yaşayan gebelerde çok sık görülen bir olaydır. Kalsiyum ve magnezyum alımı şikayetleri ve krampların sıklığını azaltır. Bir başka güzel olay ise; artık bebeğinizin hareketlerini eşinizin de hissedebilecek olmasıdır.
24. HAFTA YAŞAM SINIRI 24. hafta, gebelik sürecindeki önemli dönemeçlerden biridir. Çok iyi hazırlanmış şartlarda ve yoğun bakım koşullarında olursa bu haftada doğan bebekler de yaşar. Bebeğinizin ağırlığı artık 650-700 grama ulaşmıştır. Bu haftada bebeğin akciğerinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Hemen hemen bütün organları artık fonksiyonel olarak görev yapabilir. Sizdeyse diş eti kanamaları görülebilir. Dişinizi fırçalarken ve hatta ağzınızı çalkalarken bile kanamalarınız olabilir. Diş etleriniz çekilebilir. Hastalığın en ileri formunda dişlerinizde dökülmeler de olabilir. Yine bu haftalarda erken doğumun belirtilerine karşı dikkatli olmayı öğrenmelisiniz. Bunu başarabilmek için de erken doğum hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
25. HAFTA ÇİKOLATA SEVER MİSİNİZ? Bu haftanın en önemli olayı; bebeğinizin tat duyusunun büyük ölçüde gelişmiş olması... Tat duyusuyla birlikte bebeğinizin süt dişleri de gelişiyor. Vücudu orantılı bir şekilde doluyor, cilt altı yağ dokuları olgunlaşıyor. Bu haftalarda yorgunluk hissedebilirsiniz. Aynı zamanda gözlerinizin ışığa karşı oldukça duyarlı olduğunu fark edebilirsiniz. Gebeliğe bağlı göz kuruluğu, pek çok anne adayının ortak yakınmasıdır. Yine büyüyen rahmin baskı yapması ve dolaşımın bozulması nedeniyle bacaklarda ve belde ağrılar olabilir. Bazı gebelerde ise el parmaklarında dahi ağrılar olabilir. Bu gibi durumlarda soğuk uygulamak oldukça yararlı olmaktadır.
26. HAFTA HAVADAR BİR YER ARIYORUM Bebeğinizin akciğerlerinde hava kesecikleri oluşmaya başladı. Yapılan çalışmalarda; 26 haftalık bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde, dokunmaya beyin dalgalarıyla cevap verdiği saptanmıştır. Ayrıca ilginç bir bulgu da; karnınıza kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda bebeğin kafasını o yöne çevirmesidir. Bu dönemdeki kasılmaları siz ağrı olarak hissetmeyebilirsiniz ya da çok hafif adet sancısı şeklinde fark edebilirsiniz. Eğer bunların sıklığı konusunda endişeleriniz varsa hemen doktorunuz ile temasa geçin.
27. HAFTA GÖZLERİM BİR İÇİM SU Bu haftaya gelindiğinde bebeğiniz gözünü açıp kapamaya başlıyor. Beyin olgunlaşması hızla devam eder ve sese verdiği tepkiler iyice artar. Boyu 25 santimetreye yaklaşır ve kilosu 1000 kilogram civarındadır. 27. haftada solunum ve uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Özellikle yattığınız zamanlarda nefes darlığı ortaya çıkabilir. Geceleri yatarken kullandığınız yastık sayısını arttırmanız yararlı olur. Bilinçaltında yaşanan endişeler uykuda çoğalarak kendini gösterebilir. Hatta uykuya dalmada büyük zorluklar yaşayabilirsiniz. Yatmadan önce yarım saatlik bir yürüyüş oldukça faydalıdır. Tansiyonunuzu 3-4 günde bir ölçmeniz yararlı olur. Halk arasında 'gebelik zehirlenmesi' olarak da bilinen riskli döneme giriyorsunuz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|