Microsoft Başkanı Bill Gates, Türkiye'deki gelişmelerin kendisini heyecanlandırdığını söylereyek, "Dijital devrimin en fazla yaşanacağı ülkelerden biri Türkiye olacak" dedi.
UCUZ BİLGİSAYAR KAMPANYASI BAŞLATILACAK
Gates, öğrencilerle biraraya geldiği toplantıda, Intel ve Telekom'la yürütülen ortak proje çerçevesinde düşük maliyetli bilgisayar kampanyası başlatacaklarını duyurdu.
Microsoft 30 yıl önce kurulduğunda ''Herkesin masasında bir bilgisayar olacak'' diye yazdığını ifade eden Gates, ''Bugün yazsam şöyle derdim;
Herkesin masasında bir bilgisayar olacak, ama aynı zamanda cep bilgisayarı da olacak'' dedi.
Microsoft Başkanı ve Baş yazılım mimarı Bill Gates, ''84 binden fazla Türk öğretmene dizüstü bilgisayar sağlamak, beni en fazla heyecanlandıran ortaklık projelerinden biri'' dedi.
Gates, öğrencilerle bir araya geldiği toplantıda, şu anda 1 milyar bilgisayar sınırının aşılmış durumda olduğunu, 5 yıl içinde 2 milyar bilgisayarın satılacağını belirtti.
Microsoft Başkanı Bill Gates, yapabileceklerinin sınırı olmadığını, Microsoft'un vizyonunu sürdürmeye kararlı olduğunu dile getirerek, görme özürlü kişilere yönelik program geliştirdiklerini, böylelikle bilgilere herkesin erişebilmesinin çalışmalarının odak noktasını oluşturduğunu söyledi.
''EĞİTİM YATIRIMLARI GELECEĞİN ANAHTARI''
Bill Gates, öğretmenlerle gerçekleştirilen projelere değinerek, şunları kaydetti: ''84 binden fazla Türk öğretmene dizüstü bilgisayar sağlamak, beni en fazla heyecanlandıran ortaklık projelerinden biri. Öğretmenlik çok zor bir pozisyon çünkü genellikle öğrenciler bilgisayar konusunda öğretmenlerden çok daha fazla bilgiye sahipler. Ben öyleydim. Öğretmenlerimden bilgisayar hakkında çok daha fazla şey biliyordum. Öğretmenler bilgisayarlar sayesinde müfredatlarını, sınavlarını takip edebilecekler. Onların da bu elektronik devrime katılımı sağlanacak.Siz öğrenciler de tablet PC'lerle derse girip artık, kitaplarınızı sırtınızda taşımayacaksınız. Kitaplara harcadığınız paralardan tasarruf edeceksiniz.''
Microsoft Başkanı Bill Gates, dijital devrimin en fazla yaşanacağı ülkelerden birinin Türkiye olacağını vurguladı.
Türkiye'de eğitim üzerine yapılan yatırımların geleceğin anahtarı olduğunu dile getiren Gates, ''AB, ekonomik gelişmeler çok önemli, ama bir ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren devrimler hep eğitim aracılığıyla gerçekleşir. Eğer, 10 yıl sonra Türkiye'nin bulunduğu durumdan tatmin olmayacaksanız bunu değiştirecek olan sizlersiniz" şeklinde konuştu. "PİYASA BÜYÜK GELİŞME GÖSTERECEK"
Microsoft Başkanı ve Baş yazılım mimarı Bill Gates, Microsoft'un Türkiye'deki piyasaya inandığını ve piyasanın çok büyük gelişme göstereceğinin işaretlerini gördüğünü bildirdi.
Türker İnanoğlu Maslak Show Center'de, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerin sorularını yanıtlayan Gates, internette ebeveyn kontrolünü sağlamayı, küçük çocuklar konusunda ebeveynleri rahatlatmayı amaçladıklarını, kullanıcıların güvenliği düşünmeyecekleri hale getirmeyi planladıklarını, özellikle spam konusunda önemli gelişme sağladıklarını söyledi.
Bill Gates, bir öğrencinin Google hakkındaki sorusu üzerine, Google'ın iyi bir şirket olduğunu ve arama motorunda büyük bir gelişme sağladığını kaydederek, ''ama biz daha iyi bir arama motoru yapacağız'' dedi.
Google'un mail alanında çok başarılı olmadığını belirterek, Microsoft'un Hotmail ve Messenger'ı bulunduğunu anımsatan Gates, salondaki öğrencilere kimlerin Messenger'ı kullandığını sordu. Gates, öğrencilerin tümünün parmak kaldırmasına ''teşekkürler'' diyerek karşılık verdi.
Bill Gates, Türkiye'nin Microsoft için ne anlam taşıdığı yönündekisoruya şu yanıtı verdi:''Microsoft Türkiye'deki piyasaya hakikaten inanıyor. Piyasanın çok büyük gelişme göstereceğinin işaretlerini görüyoruz. Türk Telekom'un büyük atılımları var, özellikle ADSL konusunda. Dün akşam Başbakan'la akşam yemeğinde yatırımları konuştuk. Yeni yatırımlarla bilişim teknolojileri daha da büyüyecek. Türkiye son derece genç bir ülke. Büyük iş imkanları ve eğitim kapasitesi yaratmak lazım. Biz burada yazılım geliştiren firmalar görmek istiyoruz, daha fazla insanın teknoloji alanında çalışmasını istiyoruz.''
Bill Gates, bir öğrencinin, ''Üniversiteden yeni mezun olsaydınız ne yapardınız?'' sorusuna, ''bugün öğrenci olsaydım, dünyayı değiştiren nedir, buna bakardım. Teknolojiyi öğrenip, nerede çalışmak istediğimi tespit edip yeni fikirlerle yola çıkardım'' yanıtını verdi. İş hayatında en zor kararının ne olduğunun sorulması üzerine Gates, peşinden gidecekleri teknolojiyi belirlemek yönünde doğru kararlar vermenin çok kolay olmadığını söyledi.
Bill Gates, şirketi ilk kurduğunda, okulu bırakmanın kendisi için kolay bir karar olduğunu ama bunu öğrencilere kesinlikle tavsiye etmediğini bildirdi.Yazılım alanındaki yeni teknolojilerin sorulması üzerine Gates, Visual Studio 2005'in en yeni araçları olduğunu belirterek, ''yazılımda amacımız şu; Bu kadar yazılım yazmaya gerek kalmaması. Çok yol katettik ama hala gelmek istediğimiz noktada değiliz. Yazılım dilinde ifade etmeyi kolaylaştırmak istiyoruz. Kodları nasıl azaltabileceğiz, buna çalışıyoruz. Hedefimize 15 sene içinde ulaşırız,diye düşünüyorum'' diye konuştu.
TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
Microsoft Başkanı Gates, geleceğin programcılarına önerilerinin sorulması üzerine, ABD'de yazılım mühendisliği bölümüne giren insan sayısının azaldığını ve buna şaşırdığını dile getirdi. Microsoft olarak farklı insanların yazılım alanına girmesini istediklerini, yazılım mühendisliğinde kişilerin hangi programları yazdığının önemli olduğunu vurgulayan Gates, ''Mülakatlarımızda kişilerin yeni öğrenmiş olduğu bilgilerin ne olduğuna bakıyoruz ve bizim için tasarımlarını nasıl düşündükleri önemli'' dedi. Bir öğrencinin Gates'in evi hakkında bilgi vermesini istemesi üzerine, Gates şunları kaydetti:
''Çok şanslıyım çünkü güzel bir evim var. Ama herşey teknolojik değil evimde. Mesela trombolinim var. Hava yağmurlu olsa da trombolinle eğlenebiliyoruz. Güzel bir kütüphanem, eski kitaplarım var. Bir sürü ekranım var. Mesela Türkiye'den tatil dönüşü güzel fotoğraflarımı yükledim. Bu high resolotion (yüksek çözünürlüklü) ekranlarımda herşey hakkında bilgi alabiliyorum. Görmek istediğim herşeyi ekranlara çağırabiliyorum. Yani bunlar on-demand ekranlar.Bunlar yaygınlaşacak ama ben pahalı olduğu dönemde bile bunlara sahibim.''