İstanbul'un ulaşım sorununa çözüm bulmak için düğmeye basan hükümet, ilk neşteri İETT'ye vuruyor. İETT hatları özelleştiriliyor... Otobüs hatları, özel sektöre kiralanacak. Akıllı bilet uygulaması sayesinde, taşınan yolcu başına firmalara hasılat payı verilecek.
Dünyanın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul'un ulaşım sorununun çözülmesi için bir adım daha atılıyor. AK Partili vekiller, İETT'nin özelleşmesini, özel sektörün otobüs işletmesinde daha etkin olmasını sağlayacak yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Yasa çıktığında İstanbullular biraz daha fazla para vererek isterlerse işine VIP servis veren otobüslerle gidebilecek. Çayını, kahvesini içerken internette sörf yapabilecek. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ve İstanbul milletvekilleri, 1939 yılında çıkarılan İETT Yasası'nda değişiklik yapan bir yasa teklifi hazırladı. Teklif, İETT Yasası'nın 3. maddesinde değişiklik yapıyor. Maddeye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri arasına "otobüsleri
işletmek ve işlettirmek" yetkisi de ekleniyor. Yasaya eklenecek üç kelimelik bir ifade ile aslında dev bir adım atılıyor; İETT'nin özelleşmesinin yolu açılıyor. Teklif yasalaştığında, İstanbul'daki otobüs hattı sayısı artacak.
ÖZEL SEKTÖR GİRECEK Belediye bazı hatları özel firmalara verecek. Ancak hatlar verilirken, şoför ve otobüslerin nasıl olması gerektiğine ilişkin koşulları belediye koyacak. Örneğin belli bir yaşın üstündeki araçlar çalıştırılamayacak. Ayrıca belediye kendi elinde bulunan otobüs filosunun işletmesini de özel firmalara verebilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bunları denetleyecek. Firmalara, akıllı bilet uygulaması sayesinde taşıdıkları yolcu sayısına göre para verilecek. Teklif sahibi Ilıcalı, İstanbul'un ulaşım sorununun kısa vadede
çözümünün otobüs sayısının arttırılmasından geçtiğini belirtti. Ilıcalı, İstanbul'da ulaşımın sadece yüzde 10-15'inin otobüs ile sağlandığı da dikkat çekti ve "Bu oran artacak. Onun için özel sektör daha fazla işin içine girmeli. Belediye de buraya vereceği kaynağı başka alanlara kaydırabilmeli" dedi. Teklifin gerekçesinde de "Taşıt filosunun gerekli sayıya ve standarda ulaştırılmasında yerel yönetimin imkanlarının yanında özel teşebbüs imkanlarından da yararlanılması belediyelerin işlerini kolaylaştıracaktır. Böylece belediyelerin gerek bugün, gerek gelecekte taşıt alımı için harcayacakları özkaynaklarını, ihtiyaç duyulan farklı hizmet alanlarına aktarmaları mümkün olabilecek ve araç alımı için gerekli olan zamanda kısaltılmış olacaktır" denildi.