|
|
|
|
CHP'den TÜSİAD'a destek
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TÜSİAD'ın, yargı reformu konusunda yaptığı açıklamanın ''çok yerinde'' olduğunu söyledi.
Muğla'da belediye kültür merkezinin temel atma törenine katılmak üzere İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na gelen Baykal, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Uzun süredir yargının krize sürüklendiğini ifade ettiklerini, bu konuda kapsamlı bir reform hazırlanıp yürürlüğe girmesi gerektiğini dile getirdiklerini belirten Baykal, yargıda yaşanan olayların, toplumun adalete olan güvenini ciddi şekilde sarstığını
öne sürdü.
''Siyaset, yargıya tasallut ediyor; çok acı sonuçlarını hep yaşadık, gördük'' diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''TÜSİAD'ın desteklediği bu yaklaşımı kutluyorum. TÜSİAD'ın yargı reformunun önemi konusunda yaptığı açıklamalar çok yerindedir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de iyi yöneltilmesi konusunda önerilerini dile getirmişler. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki dilekleri, temennileri, doğaldır, fakat seçimin zamanında yapılmasını söyleyerek, o temennilerin yaşama geçirilmesi olanağını ortadan kaldırıldıklarına dikkat çekmek istiyorum. 2007 yılı sonunda seçim öneriliyorsa seçimin istikrarsızlığı ve gerginliklerinin, seçimin iyi yönetilmesi temennisiyle çözüleceğini umut etmek, gerçekçi olmaktan uzaktır.''
Baykal, Türkiye'de seçimlerin hep 4 yılda bir yapıldığını belirterek, ''Zamanında seçim demek, 4 yılın sonunda seçim demektir. 4 yılı tamamlamış olan parlamentoyu, cumhurbaşkanlığı seçimini yapabilsin diye 5'inci yıla taşımaya çalışmak, istikrar ve demokrasiye hizmet, cumhurbaşkanlığı seçiminin bir sorun yaratmamasını sağlama sonucunu doğurmayacaktır'' diye konuştu.
DOĞALGAZ SIKINTISI
Bir gazetecinin doğalgazdaki sıkıntıyı hatırlatması üzerine Baykal, Türkiye'nin enerji politikasının yanlış kurgulandığını, uyarılarının dikkate alınmadığını kaydetti. Yerli enerji kaynaklarının geliştirilmesinin unutulduğunu, enerji sorununun ithal enerjiyle çözülmek istendiğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:
''Enerji politikasında önceliğimizi doğalgaz furyası aldı. Enerjinin yüzde 45'i doğalgaza dayandı. Bu, kabul edilebilir bir sonuç değildir. Rusya ve İran'a dayalı bir doğalgaz politikası izleniyor. Bu, Türkiye sanayisi, ekonomisi için kırılgan bir tablodur.
Doğalgazın depolanması yolunda da ciddi bir proje ortaya konulmadı. Konya'da Tuz Gölü altına doğalgaz depolanmasından söz ediliyordu, ama bunun da ihalesi yapılmadı. Bu iktidar, bu konuda da bir adım atmadı. Türkmen doğalgazı kullanma konusunda gerekli çabalar kullanılmamış, Azerbaycan'dan getirilmesi gereken doğalgaz hep geri plana itilmiştir.
Doğalgazda çıkan sonuçtan sonra Türkiye'nin termik kaynaklarını enerji açısından değerlendirme zorunluluğu vardır. Türkiye pahalı doğalgaz kullanıyor. Doğalgaz konusundaki bağlantılar hem fiyat bakımından yanlış hem 'al öde' anlayışıyla yapılmıştır. Yani, 'ister al, ister alma ama mutlaka belli miktarı ödeyeceksin' diye düzenleme yapılmıştır. Buna karşılık doğalgazda vermemeye yönelik bir yaptırım öngörülmemiştir. Sanayi etkilenmeye başladı....''
Baykal, Türkiye'nin önemli linyit kaynaklarına sahip olduğunu, 20 yıldır uygulanan yanlış politikalarla Türkiye'nin bugün ''üzüntü verici'' bir tabloyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
"NÜKLEER ENERJİ YENİDEN TARTIŞILMALI"
Dünyada kalkınma ve sanayileşme ikileminin, enerji talebini hızla artıracağını; kalkınmanın, sanayileşmenin enerji kullanımıyla birebir ilişkisi bulunduğunu anlatan Baykal, enerji fiyatlarının hızla arttığını belirtti.
Deniz Baykal, dünyada Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin petrol talebini hızla artırdığına, gelecekte petrol talebi ve arzı arasındaki farkın giderek açılacağına dikkat çekerek, nükleer enerji konusunun yeniden tartışılması gerektiğini söyledi.
Nükleer enerji dışında doğaya daha az zararlı enerji kaynaklarının zarandığını belirten Baykal, şöyle devam etti:
''Tüm bunlar bu yüzyılda dünyanın bir enerji problemiyle karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Enerji açığını karşılama yollarından biri nükleer enerjidir. Ya yeni bir enerji kaynağını devreye sokmak zorundayız ya da nükleer enerji konusuna ilgi göstermek zorundayız. Türkiye bu konuda çok geç kaldı.
Nükleer enerji çok pahalı ve uzun zaman gerektiren bir iş. Bizim bu konuda bir an önce teknolojik araştırmaları başlatmamız gerek. Nükleer enerji konusuna yabancı bir Türkiye tasavvur edilemez. Türkiye bunu düşünmelidir. Nükleer enerji santrali ihale edelim, 10 milyarı buraya ayıralım demiyorum, ama Türkiye bu konuya ilgi göstermek, ciddi şekilde sahip çıkmak durumundadır.''
CHP Konak ilçe ve İzmir il örgütünün görevden alınacağı iddialarının sorulması üzerine Baykal, örgütlerin görev başında olduğunu söyledi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|