|
|
'Ulema'dan botoksa izin
Malezyalı din adamlarının tartıştığı botoksu, Türk ilahiyatçılara sorduk. Aldığımız ortak görüş şu: Tedavi amaçlı kullanılıyorsa ve zararlı bir madde içermiyorsa caizdir.
Malezyalı din adamları bugünlerde, botoks yaptırmanın haram olup olmadığını araştırıyor. Milli Fetva Konseyi, özellikle yüzdeki kırışıklıkları yok etmek için kullanılan kimyasalın İslam dinince temiz olup olmadığını araştırıyor. Peki bu konuda Türk ilahiyatçılar ne düşünüyor?
JACKSON GİBİ OLMA! Botoks hakkında yeterli derecede bilgisi olmadığını söyleyen Prof. Zekeriya Beyaz, "Bunlar yeni meselelerdir. Dini kaynaklarda bu konularla ilgili bir şey bulmak mümkün değildir. Ama insan sağlığına yararlı olan, insanın psikolojik ve bedensel sağlığına yarar sağlayan uygulamalar dinen caizdir. İslam'ın amacı, insanlığın ve genelde toplumun mutluluğudur. Öte yandan, ortada psikolojik ya da fiziksel bir zaruret yokken, modaya uyarak kendini estetikle şekilden şekile sokmak, Michael Jackson gibi olmak dinen aykırılıktır" diyor. Prof. Hayrettin Karaman'ın söyledikleri de, Prof. Beyaz'ınkilerle paralellik gösteriyor. "Bunu yaptıran niçin yaptırıyor ve bu sağlığa faydalı mı, zararlı mı" diye soran Prof. Karaman, şöyle devam ediyor: "Eğer botoks sağlığa zararlıysa, güzel görünme uğruna zararlı bir şeyi yaptırmayı din tasvip etmez. Ama zararlı değilse, genel olarak kadının güzelliklerini kimlere, hangi ölçüde sunacağı konusunda bazı kurallar vardır."
REÇETE LAZIM Prof. Saim Yeprem ise, botoksun sakıncalı olduğunu düşünüyor. "Botoks maddesinin vücuda zararlı olduğu söyleniyor. Bir madde vücuda zararlıysa caiz değildir" diyen Prof. Yeprem, "Botoks doktorlar tarafından gerekli görüldüğü taktirde dinen sakıncalı değildir. Ancak gerek yokken, durup dururken hele de tıbbi bir mahzur varsa caiz değildir" diye konuşuyor.
|