Sağlığımızın doğal bekçileri turunçgiller
En fazla kış mevsiminde tüketilen turunçgiller, içerdiği C vitamini sayesinde soğuk günlerde sağlığımızın kurtarıcısı olma özelliği taşıyor. Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ve kış günlerinde bol miktarda tüketilen vitamin zengini turunçgiller, içerdikleri 'flavonoid' adlı antioksidanlar sayesinde atardamarlar ve kalbin zarar görmesini önlüyor. İçerdikleri zengin C vitaminiyle kış boyunca vücudumuzun doğal bekçileri olan turunçgiller arasında, özellikle portakal ve mandalinanın sihirli güçleri mevcut... Örneğin portakal kolesterol, mide ve yemek borusundaki kanser riskini düşürürken; içerdiği B vitamini damarları güçlendirerek damar sertliği ve kireçlenmeyi önlüyor. Varislerin iyileşmesini de sağlayan portakal, sinir sistemini düzenliyor.
FELÇLİLERE BOL PORTAKAL Portakalın suyu ve kabuğunu; her türlü tatlı, et-sebze yemekleri ile çorba, pilav ve makarnada kullanabilirsiniz. Karaciğer, mide ve bağırsakları çalıştırıp gazı önleyen portakal kabuğu reçeli, vücudun zehirlenmesini engelliyor. Felç hastalarına da tavsiye edilen portakal, içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvarların çoğalmasına neden oluyor.
|