Çıldırtan besinlere dikkat
Vitamin, yağ ve mineralden yoksun olan abur cubur gıdalar; dikkat eksikliği, Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor
İngiltere'de yapılan birr araştırmaya göre, son 50 yılda değişime uğrayan beslenme alışkanlıkları, ruhsal rahatsızların artışında da önemli rol oynuyor. Guardian Gazetesi'nin birinci sayfasında yer alan bir haberde, sağlıksız beslenmeyle akıl hastalıklarındaki artış arasında bağlantı bir kurulduğu vurgulanıyor. Guardian'ın haberine göre; bilimsel çalışmalara gönderme yapan Akıl Sağlığı Vakfı, abur cubur gıdalarla; gerekli vitamin, yağ ve minerallerden yoksun olarak üretime hazır besinlerin dikkat eksikliği, Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi hastalıklara yol açtığını söylüyor. Meselâ; 'balık tüketimi az olan ülkelerde, depresyon vakaları oranının diğer ülkelerden daha yüksek olduğu' saptamasını aktaran bilim adamlarının önerdiği diyet ise şöyle: 'Abur cuburun yerine yağlı balıklar, lifli sebzeler, narenciye ürünleri ve protein içeren besinler.'
HAFIZA SORUNLARI ARTIYOR İngiltere'de beslenme üzerine araştırmalar yürüten Sustain ve Ruh Sağlığı Vakfı'na göre; gıda üretiminde son 50 yılda meydana gelen değişiklikler nedeniyle, artık insanlar besin değeri daha az olan yiyeceklerle besleniyor. Araştırma sonuçlarına göre, bu dönemde İngiliz halkı ayrıca sağlıklı ve taze yiyeceklerden uzaklaşarak, daha yağlı ve şekerli besinlere yöneldi. Araştırmayı yürüten bilim adamları bu durumun depresyon ve hafıza sorunlarına neden olabileceğini söylerken, gıda uzmanları bunun kanıtlanmış bir bilgi olmadığını savunuyor. Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Andrew McCulloch, "Beslenmenin ruh sağlığı üzerinde bazı etkileri olduğu çok açık" diye konuştu. McCulloch bazı ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde, ilaç ya da danışmanlığa başvurmak yerine, hastanın beslenme tarzına eğilmenin daha iyi sonuçlar verdiğinin görüldüğünü vurguladı.
BEYNİN ÇALIŞMA HIZI DÜŞÜYOR Araştırmacılar, son yıllarda gıdalarda yaşanan değişimin kökeninde hayvansal yağların bulunduğunu söylüyor. Buna göre, tarımın sanayileşmesi sonucu giderek daha fazla katkı maddesi ile beslenen hayvanların etlerindeki yağ dengesi değişiyor. Örneğin tavuklar, kesilme aşamasına 30 yıl önce olduğundan iki kat daha hızlı ulaşıyor. Bu da yağ oranlarının yüzde 2'den yüzde 22'ye çıkarıyor. Sonuçta, doymuş yağ oranı yüksek olan besinler, insan beyninin çalışma hızını düşürüyor.
|