kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

Belleğinin kapısı her zaman açık

Gün, öğleye iniyordu. Sultanahmet camisinin kapı önünde durdum. Ağaçlar, ağaç yeşili içindeydi; gökyüzü gök mavisinde; toprak, kendi renginde. Bir tahta kerevet üzerinde iki horoz döğüşüyor; bir adam, ud çalmakta kendi hayatı gibi geçmiş zamanlardan... Ayı oynatıcılar da burada bugün, şerbetçiler de... Bense bu mahşeri kalabalıkta ressam Mümtaz Yener'i aramaktayım. Oysa o, bütün bu anlattıklarımı ve daha göremediğim birçok şeyi tualine aktardıktan sonra Beyoğlu'na çıkıp Balıkpazarı'nda Cumhuriyet meyhanesinde arkadaşlarıyla hayatın muhasebesini yapmakta... Meyhanenin kapı aralığından bakıyorum. Neler mi konuşulmakta? Elbette "Yeniler Grubu"ndan ve "Liman Sergisi"nden... Çünkü, toplumsal gerçekçi anlayışından asla ödün vermeyen grup, ilk sergisini 10 Mayıs 1941'de Basın Birliği'nde açacak ve yaşamın kendisini resimleme olarak özetlenebilecek bu sergi, daha sonra "Liman Sergisi" adıyla anılacaktır. Mümtaz Yener de "Tamirat Fabrikası", "Ajans Haberleri" ve "Balıkçı Portresi" adlı üç yapıtı ile katıldığı bu sergi nedeniyle sanat anlayışını şöyle açıklayacaktır: "Sadece güzel renk ve güzel çizgi ile resim sanatı yapılamaz. Bizim gayemiz güzel renk ve çizgiyle cemiyet hayatını canlandırmaktır. Bunun için, hep beraber limana gittik. Liman işçileri arasında uzun müddet kaldık. Maksadımız yalnız onların yüzlerine bakmak ve çalışma tarzını görmek değildi. Onların psikolojisini de tetkik ettik." İşte bu anlayış, Yener'in bütün yaşamı boyunca sanatının temelini oluşturur. Ressamlığı yanı sıra afiş, grafik, karikatür, sinema alanlarında da çalışan Mümtaz Hoca, şimdilerde 87 yaşının baharını yaşamakta ve bu baharın müjdesi olarak retrospektif sergisi 5 ocakta Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açıldı. Cumhuriyet döneminin bu önemli ustasının yapıtlarını toplu olarak görmek için 9 şubata kadar vaktiniz var.

AÇIK TOPLUMA YOLCULUK
"Açık Toplum" felsefesi, büyük doğrularda ısrarcı olmak yerine doğruya giden yolu önemsemeyi, farklı görüşlerin yeşerdiği canlı sivil toplumlar oluşturmayı, anlaşmazlıkları şiddet yoluyla değil, hukukun üstünlüğünü alarak çözmeyi öngörüyor. 2001'de kurulan Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye Temsilciliği (OSIAF) da 2005 yılı boyunca Türkiye'nin daha açık bir toplum olma sürecine desteğini sürdürüyor ve kurulduğu günden bu yana, engelli haklarından namus cinayetlerinin önlenmesine, eğitim reformundan sivil toplumun güçlendirilmesine, Avrupa Birliği sürecinden insan haklarına kadar 86 önemli projeye yaklaşık 7 milyon dolar destek veriyor. OSIAF'ın çalışmalarını açık toplum olma yönünde önemli bir yolculuk olarak değerlendirmeli, ki zaten de öyle...

MAYK HAMMER YENİDEN

Amerikalı Mickey Spillane'nin yarattığı Mayk Hammer, 1960'lı yıllara kadar ülkemizde adı en çok duyulan bir özel dedektifti ve bir özelliği de Spillane'nin sayısı onu bulmayan romanının Kemal Tahir, Hayalet Oğuz, Afif Yesari gibi yazarlar tarafından, tercüme değil de bizzat yazılmalarından geliyordu. Sanırım bunların sayıları da iki yüze ulaşmaktaydı. İlkgençliğimizde elimizden ve dilimizden düşürmediğimiz Mayk Hammer romanları içinde Kemal Tahir'in bir dönem F. M. İkinci takma adıyla yazdıklarını İthaki Yayınları yeniden yayınlıyor. Şimdiye kadar "Kara Nara", "Kıran Kırana", "Kahreden Kurşun" ve "Derini Yüzeceğim" romanları çıkmış... Ben, "Derini Yüzeceğim"i ilkgençliğimin heyecanı ile bir daha okudum. Ama gönül isterdi ki biçim olarak da kitaplar o günlerin formatıyla, yani "cep kitabı" olarak çıksın gün yüzüne... Çünkü bu kitapların bir özelliği de cep kitabı olmalarıydı. Ayrıca Kemal Tahir'in yazdıklarının ardından Afif Yesari, Hayalet Oğuz gibi yazarların romanlarından bir "Mayk Hammer kitaplığı" oluşturulamaz mı? Sanırım bu, polisiye edebiyatın lezzeti yanında edebiyatımızın bir dönem sosyal portresinin göstergesi de olacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Belleğinin kapısı her zaman açık   / 15-01-2006
 Herkesin içinde bir aymazoğlu   / 08-01-2006
 Yeni yıla alfabe   / 01-01-2006
 Siena ve Ülkerspor kültür maçı   / 25-12-2005
 Gönülden düşen şiir   / 18-12-2005
 Kars'tan, Picasso'dan Blues'dan üç fotoğraf...   / 27-11-2005
 Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde   / 20-11-2005
 Farkında mıydık Sulhi Dölek'in?   / 13-11-2005
 Camaltında devr-i alem   / 30-10-2005
 Borusan Filarmoni sezonu açtı   / 23-10-2005
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Güzelliğin sırrı sahici olmakta gizli
Genç bir izleyici...
MEHMET ALTAN
Kamboçya uçağına kim biner?
Gözlüklü, çok kısa saçlı,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Erkek milleti şakaya dayanıklı
Hayatım boyunca kimseye...
KAZIM KANAT
Senin hiç kardeşin öldürüldü mü Rahşan Abla?
Evet, aynen...
Çinli uçak geliyor
Çinli uçak geliyor
Dört yıldır kendi uçağını üretmek için çalışan Çin'in 70-90 yolcu...
Gucci'de kraldan sonra kraliçe dönemi
Gucci'de kraldan sonra kraliçe dönemi
Eskisine oranla daha rahat ve eğlenceli bir kreasyonla karşımıza...
Fransız mutfağının bilgi hazinesi
Dünyanın en büyük mutfak ansiklopedisi "Larousse Gastronomiqeu" artık Türkçede.
Türk turizminin genç delikanlısı 50 yaşında
Divan Oteli 50. yıl gecesine mükemmel hazırlanmıştı. Bu bize Vehbi Koç'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.