Erkek milleti şakaya dayanıklı
Hayatım boyunca kimseye eşek şakası yapmadım ben. Yapılana da ortak olmadım. Ve bana yapılmasına da hiç tahammülüm yoktur. Hani eğlenmeyi sevmeyen, gülmekten korkan, neşeli bir tavır içinde bulunmaktan imtina eden biri de hiç değilimdir. Tam tersi... Hayatta kaldığım sürece, attığım her içten kahkahanın, kar hanesine yazıldığını düşünüyor ve bu durumda, bu yaşıma kadar epey kar etmiş bulunuyorum. Ne kadın ne erkek, beni güldüremeyen insanlarla işim olmuyor. Ne arkadaşlık ne de sevgililik anlamında bir ilişkiye girmeye bile kalkışmıyorum böyleleriyle. Gülmekten, güldürmekten "korkan" ağır abla ve abiler de beni "korkutuyor" çünkü. Ama şaka işleri bana göre değil. Televizyondaki kamera şakalarını bile izleyemem mesela. O "şakalanan" kişi adına mahçup olur, utanır, müthiş bir rahatsızlık duyarım. Bir insanı kandırmanın nesi komiktir, hiç anlamam.
*** Mesela erkek arkadaşlarımın birbirlerine yaptıkları şakalara da hiçbir zaman akıl sır erdirememişimdir. Onların şakaları üstüne üstlük bir de eşek cinsi oluyor çünkü. Her seferinde tamam diyorum, artık birbirlerinin yüzüne bakmazlar, bu kadar ağır şaka da kaldırılmaz. Ama yok. Bir dahaki sefere o ağır şekilde "şakalanan", intikamını daha da ağır bir şakayla alıyor. Ve birbirlerine hiç darılmıyor, gücenmiyor, küsmüyorlar. Koskoca köşe yazarı olmuş iki ünlü gazeteci, Bekir Coşkun ve Emin Çölaşan'ın birbirlerine yaptıkları kolay yenir yutulur olmayan şakaları kendi ağızlarından duyuyoruz, okuyoruz. Erkek milleti bu konuda birbirlerine hiç acımıyorlar anlayacağınız.
*** Ve işte bu "erkek acımasızlığı", sonunda bilimsel olarak da kabul görmüş. "İngiltere'de yapılan bir araştırma, başkalarının yaşadığı talihsizliklerden, erkeklerin kadınlara göre daha çok zevk aldığını ortaya koydu", diyordu haberde. Ardından devam ediyordu: "Çevrede herhangi biri, bir talihsizlik yaşadığında herkes farklı tepki verir. Almanlar bu duruma 'schadenfreude' diyor. Yani 'başkalarının çektiği acıdan zevk almak'. Bilim adamları bu sonucun, 'schadenfreude'nin ilk bilimsel kanıtı olduğunu söylüyor. Kelime, Almanca 'schaden' (hasar, zarar) ve 'freude'nin (zevk, keyif, memnuniyet) birleşmesinden oluşuyor. Beyin görüntüleme teknikleri kullanılarak yapılan araştırmada bilim adamları, başka insanlar acı çektiklerinde erkeklerin ve kadınların verdiği tepkileri karşılaştırdı. Acı çeken kişi tanıdıkları veya hoşlandıkları biri olduğunda, her iki cinste de beynin acı ve duygularla bağlantılı bölgesi harekete geçti. Kadınlar, acı çeken kişi tanımadıkları biri olduğunda da aynı tepkiyi verirken, aynı durumda erkek beyninin ödüllendirmeyle ilgili bölgesi geniş dalgalar yaydı."
*** Biz kadınlar olarak erkek milletine zaman zaman boşuna yükleniyor, öfkeleniyor, kızıyoruz. Adamların kimyası farklı işliyor işte ne yapsınlar? Mal bu.. Yapacak bir şey yok!
|