BOTAŞ'ın 2004 YDK Raporu'nda, Ruslar'ın savunduğu formülün değiştirilmesiyle Türkiye'nin kazancı 6.2 milyon ile 109.6 milyon dolar arasında hesaplandı.
Türkiye'nin, pahalı doğalgaz kullandığının ortaya çıkmasının ardından gözler, Rusya ile 2003 yılında yapılan "Yeni Doğalgaz Anlaşması"na çevrildi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatında ve formülünde Kasım 2003'te yaptığı değişikliğin Türkiye'nin çıkarına olup olmadığı tartışmalarına son noktayı koydu. Güler'in imzaladığı anlaşmadaki formülün ilk uygulama yılı olan 2004'te, Türkiye kazançlı çıktı. BOTAŞ'ın 2004 Yılı YDK Denetleme Raporu'nda, Ruslar'ın geçerli olduğunu savunduğu formülün değiştirilmesi sayesinde Türkiye'nin kazancı 6.2 ile 109.6 milyon dolar arasında hesaplandı. Bakan Hilmi Güler, 19 Kasım 2003'te yenilenen anlaşma ile gerek Bulgaristan üzerinden gelen Batı Hattı'nın gerekse Karadeniz'den gelen Mavi Akım gazının maliyetini "tek fiyata" dönüştürdü. Bu durum, YDK uzmanlarının saptamalarına şöyle yansıdı: "Önceki formüllere göre hesaplanan ödeme tutarı 2004 yılı için milyar 55 milyon dolar. Kasım 2003'ten sonra kabul edilen yeni formüle göre hesaplanan tutar ise 2 milyar 48 milyon dolar. İki tutar arasında yeni formül lehine 6 milyon 278 bin dolar fark var."
LEHİMİZE GELİŞTİ Raporda, Mavi Akım'dan alınan gazın fiyatının, petroldeki artışa paralel olarak yükselecek bir yapıya dönüştüğü belirtilmekle birlikte, bu aşamada Türkiye lehine görünen formül değişikliği için şu görüşe yerverildi: "Şayet (Rus şirketi) Gazexport'un Mavi Akım Anlaşması'nda olması gerektiğini iddia ettiği formül uygulansaydı ödemeler tutarı 2 milyar 158 milyon dolara olacaktı. Bu tutarla, fiili ödeme arasındaki fark 109 milyon 659 bin dolardır."