Bakan Tüzmen, "Biz Irak'ın petrol sıkıntısı çekmesini istemiyoruz. Ancak firmalarımızın riski 1 milyar doları aştı ve onlara söyleyecek herhangi bir şeyimiz de yok" dedi.
Irak'a petrol ihraç eden 34 Türk firması alacakların 1 milyar doları aşması üzerine ortak bir karar alarak Mersin ve İskenderun limanlarında tankerlerin dolumunu durdurdu. Yetkililer, daha önce dolumu yapılan tankerlerin Irak'a gideceğini, ancak yeni bir karar alınıncaya kadar tankerlere dolum yapılmayacağını belirttiler. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu aşamaya gelinmemesi için yaklaşık 2 aydır sürekli çalıştıklarını, Irak Petrol Bakanı ile görüştüğünü ve her türlü girişimde bulunduğunu söyledi.
BAYRAMDA DEVAM ETTİK Irak tarafına firmaların sevkıyatları kesme kararlılığında olduğunu bildirdiğini kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu: "Bizzat benim ricam üzerine firmalarımız Kurban Bayramı sürecinde Irak'ın petrolsüz kalmaması için sevkıyatlarını sürdürdüler. Ancak ödemelerde herhangi bir gelişme olmaması üzerine firmalarımız petrol dolum tesislerinden yüklemeleri bugün itibariyle durdurmuş bulunuyorlar. Irak tarafından ödemelerin yakın bir sürede yapılacağı bilgileri alıyoruz. Ancak firmalarımız bu kararın uygulamaya geçmesini bekliyorlar. Eğer ödemeler gerçekleşirse firmalarımız sevkıyata başlamaya hazırlar. Bu şartlar da firmalarımızın herhangi bir sevkıyat yapması mümkün görülmüyor.'' Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Türk firmalarının Irak'a akaryakıt ürünleri sevkıyatını durdurması kararıyla ilgili olarak, "1 milyar dolar seviyelerine gelen borç ciddi bir borçtur ve bunun yarısından fazlası da vadesi gelen borçtur. Onun için bakanı da (Kürşad Tüzmen) destekliyoruz'' dedi. Mersin Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Başkanı Aziz Akgül, yaşanan sorunların çözümünü ümit ettiklerini bildirdi. ve devam etti: "Irak ile iyi ilişkiler içerisinde sorunun çözülmesinden yanayız. Doğacak bir olumsuzluğun faturası çok ağır olur'' dedi.