Lezzet Güneşi
Körili puf börek
27 adet * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet taze soğan (ince doğranmış) * 1 diş sarmısak (ince kıyılmış) * 2 tatlı kaşığı köri * 300 gr. kıyma * 1 su bardağı portakal suyu * 12 adet milföy hamuru * 1 adet yumurta (beyazı ayrılmış, ayrı ayrı çırpılmış)
Portakal sosu: * 1 adet küçük boy portakal (kabukları soyulmuş, beyazları temizlenmiş, küçük küp doğranmış) * 1 tatlı kaşığı zeytinyağı * 1 adet küçük boy soğan * 3 tatlı kaşığı bal * 1 tatlı kaşığı nar ekşisi * 1 tatlı kaşığı limon suyu * 1 çorba kaşığı sirke * 1 çorba kaşığı tozşeker * 1 çorba kaşığı pul kırmızıbiber * 1/2 adet acı kırmızıbiber (ince kıyılmış) * 1 tatlı kaşığı su
Isıtılmış yağa soğan ve sarmısağı katın, soğanlar yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika soteleyin. Köriyi ilave edin, karıştırmaya devam ederek körinin kokusunu hissedinceye kadar soteleyin. Kıymayı ekleyin, kaşığın tersiyle hafifçe ezerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alın, portakal sosunun üçte birini katıp, karıştırın. Düz unlu bir yüzeyde 4 adet milföy hamurunu üst üste koyun ve 25x25 cm. ebatlarında oluncaya kadar inceltin. 7-8 cm. çapında bir bardağın ağzı ile daireler kesin. Her bir hamurun ortasına hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı koyun, kenarlarına yumurta beyazı sürün ve yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını çatal bastırarak veya kıvırarak kapatıp, fırın tepsisine yerleştirin. Kalan milföy hamurları ve harç bitinceye kadar aynı işlemi yapın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, önceden ısıtılmış 220 derece fırında, hamurların üzerleri altın sarısı renk alıncaya kadar, yaklaşık 15 dakika pişirin. Sıcak olarak portakal sosuyla beraber servis yapın.
Portakal sosu: Isıtılmış yağa soğanları katın, kısık ateşte karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dakika soteleyin. Diğer tüm malzemeleri ilave edip harmanlayın ve kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
Bahçe şöleni
4 kişilik * 1 adet frenk marulu (iri doğranmış) * 2 sap roka * 10 adet kiraz domates (ikiye bölünmüş) * 2 adet salatalık (ince kesilmiş) * 1/2 demet maydanoz (iri doğranmış) * Tuz (arzu edilen miktarda) * 2 çorba kaşığı fındıkyağı veya zeytinyağı * 2 çorba kaşığı nar ekşisi * 1 su bardağı fındık (kavrulmuş, kalın kıyılmış) * 10 yaprak kıvırcık marul (haşlanmış, ikiye bölünmüş) * 1 yumurta * 4 dilim parmesan peyniri
Büyük bir kasede marulu, roka, domates, salatalık ve tuzu harmanlayın. Fındıkyağı ve nar ekşisini küçük kapaklı bir kavanozda iyice çalkalayın. Marulların üzerine gezdirin, fındıkları ilave edip, tüm malzemeyi harmanlayın. Kıvırcık marul yapraklarını salata kasesinin etrafına dizin, hazırladığınız salatayı yaprakların ortasına yerleştirin. Haşlanmış yumurtayı salatanın üzerine yerleştirip, permesan peyniri serperek servis yapın.
Yıldız omlet
4 kişilik * 8 dilim tost ekmeği * 6 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş) * 1 su bardağı mantar (temizlenmiş, dilimlenmiş) * 4 adet orta boy yumurta * 2 çorba kaşığı krema * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda) * 120 gr. salam (ince doğranmış) * 2 çorba kaşığı taze soğan (doğranmış)
Ekmeklerin kenarlarını çıkartıp, kenarlarına 4 çorba kaşığı tereyağını fırça ile sürün. Ekmekleri porsiyonluk kaplara çapraz olarak dizin ve köşelerinin yapışmasını sağlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika pişirip, sıcak tutun. Kalan tereyağını ısıtıp, mantarları 2 dakika soteleyin ve delikli kepçe ile bir tabağa alın. Yumurta, krema, tuz ve karabiberi çırpıp, mantarları sotelediğiniz yağda 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Mantar ve salamı ilave edip, 1-2 dakika daha pişirin. Hazırladığınız karışımı tabaklardaki ekmeklerin ortasına paylaştırın, taze soğanı serperek servis yapın.
|