|
|
|
|
|
|
"Yeni bir salgın" uyarısı
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, ortaya çıkmasından korkulan kıtalararası salgını, H5N1'in tetikleyeceği varsayımının bulunduğunu belirterek, ''Ülkeler de kendilerini en kötü ihtimale hazırlıyor'' dedi.
Buzgan, Dedeman Oteli'nde düzenlenen Kuş Gribi Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, H5N1 virüsü görülen insan vakalarının artmasıyla yeni bir grip salgını olasılığının dile getirildiğini söyledi.
H5N1'in yeni bir virüs olmasından dolayı insandan insana bağışıklığının olmaması ve
bir aşının da geliştirilmemesi nedeniyle bu salgının yıkımlara neden olacağının tahmin edildiğini kaydeden Buzgan,''Ortaya çıkmasından korkulan kıtalararası salgını, H5N1'in tetikleyeceği varsayımı var. Ülkeler de kendilerini en kötü ihtimale hazırlıyor'' dedi.
Halen Türkiye genelinde 21 pozitif insan vakası bulunduğunu kaydeden Buzgan, bunlardan 4'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Bu vakaların 17'sinin çocuklardan oluştuğunu anlatan Buzgan, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan çocuğun yoğun bakımdan çıkarılmasının beklendiğini, Erzurum'da tedavi gören çocuğun durumunun ise ciddiyetini koruduğunu söyledi.
Kuş gribinin belirtilerinin, diğer bazı hastalıkların belirtilerine çok benzediğini vurgulayan Buzgan, bu nedenle vakaları ''Olası Vaka'', ''Kuvvetle Olası Vaka'' ve ''Kesin Vaka'' olarak üçe ayırdıklarını ifade etti.
''Olası Vaka''da hasta ya da ölü kuşlarla temasın bulunduğunu anlatan Buzgan, ''Kuvvetle Olası Vaka''da temasla birlikte solunum zorluğunun da görüldüğünü söyledi. Turhan Buzgan, ''Kesin Vaka''da ise laboratuvar tespitinin yapıldığını belirtti. Buzgan, kuş gribi hastalarının taburcu edildikten sonra 10 gün süreyle izleneceklerini de kaydetti.
Dünyada kuş gribine karşı önlemler alındığını belirten Buzgan, bu çalışmaların virüsün değişime uğrayarak, insandan insana bulaşma özelliği kazanması endişesinden kaynaklandığını bildirdi.
Turhan Buzgan, ''Bu risk önemli olduğu için dünyanın dikkatini çekiyor. Bu problem uzun yıllar sürebilir. Tedbirler gevşetilmeden uygulanmalı'' dedi.
Hastalık belirlenen yerlerde itlaf çalışmalarının bitirilmesinin önemine işaret eden Buzgan, kuş gribi görülen insan vakalarının da yoğun bakım ünitesi geleneği olan sağlık kuruluşlarında tedavi altına alınması gerektiğini söyledi.
Buzgan, kuş gribiyle mücadelede illerde koordinasyon merkezleri kurulması ve bakanlıkların belirlediği kuralların titizlikle uygulanması gerektiğini ifade etti.
ÇOCUKLARIN KUŞ GRİBİNDEN KORUNMASI
UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney de Birleşmiş Milletler kuruluşları adına yaptığı konuşmada, Türkiye'de kuş gribine karşı alınan önlemlerin yeterli olduğunu söyledi.
Kuş gribinin en fazla çocukları etkilediğini dile getiren McLoughney, Türkiye'de vakaların yüzde 90'ını, ölümlerin ise yüzde 100'ünü çocukların oluşturduğunu kaydetti.
McLoughney, ''UNICEF olarak kuş gribinin çocuklara olan etkisi konusunda endişeliyiz. En zor durumdakiler kırsal kesimde yaşayan, kanatlı hayvan besleyen yoksul ailelerin çocukları. Çoğu kez çocuklar evcil kuş beslemekte ve bu nedenle hastalığa daha fazla maruz kalmaktadır'' diye konuştu.
Kuş gribinin, çocukların beslenmesinde olumsuz etki yaptığını belirten McLoughney, hayvanlarının itlaf edilmesinden dolayı bu ailelerin yumurta ve beyaz et ihtiyacından mahrum kalabileceklerini söyledi.
Kuş gribinin, çocukların eğitimi üzerinde de etkisi olabileceğini kaydeden McLoughney, kümes hayvanlarının itlaf edilmesi yüzünden gelir kaynaklarını kaybeden ailelerin, masrafları düşünerek, çocuklarını okula göndermeyebileceğini belirtti.
McLoughney, çocukların, hayvanlarını kaybetmesinden ve ailede hastalıktan dolayı yaşanan gerilimden dolayı psikolojilerinin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.
Edmond McLoughney, hem aileleri hem de çocukları korumak için tecrübelerini paylaşmak ve bu konudaki çalışmaları desteklemek istediklerini belirtti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|