kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diplomalı balıkçılar mahalleye taze balık getirdi
Diplomalı balıkçılar mahalleye taze balık getirdi
Çocuklara kılçıksız balık
Yetişkinlere kırmızı etli balık
Kereviz saplı somon

Diplomalı balıkçılar mahalleye taze balık getirdi

Su ürünleri mühendisi Selin ve Çağdaş Işık çifti birkaç ay önce Kızıltoprak'ta açtıkları balıkçıları "Kırmızı Balık" müşterilerine taze balıkla birlikte bilgi ve lezzetli tarifler de veriyor
Kızıltoprak sakinlerinin semtlerinde birkaç ay önce açılan balıkçıda bir yandan balık satarken bir yandan da balığın besin değeri konusunda bilgiler veren genç çifte alışmaları uzun sürmedi. Artık alışık olmadıkları kadar bilgili ve becerikli bu gençlerle konuşmak için her gün uğramaya başlayan emekliler, evhanımları bile var. Çünkü onlarla deniz, balık ve lezzetli tarifler üzerine sohbet etmek gerçekten çok keyifli. Deniz ve doğa tutkunu, dalış hocası 29 yaşındaki Çağdaş ile 27 yaşındaki Selin Işık çiftinin yolu 10 yıl önce İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde kesişmiş. 2000'de su ürünleri mühendisi olarak üniversiteden mezun olduktan sonra İzmir Çandarlı'da levrek yetiştirilen bir balık çiftliğinde 4 yıl beraber çalışan gençler, Çağdaş'ın askere gitmesi üzerine bir süreliğine ayrılmış. Bu arada evlenmeye de zaman ayırmışlar. Çağdaş, askerden döndükten sonra aileleri ve arkadaşlarından uzak kalmak istemediklerini anlayınca, en iyi bildikleri iş olan balıkçılığı bu kez İstanbul'da sürdürmeye karar vermişler.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Kızıltoprak'ta açtıkları "Kırmızı Balık''ta alışılagelmiş balıkçılık anlayışının ve işleyişinin dışına çıkmak istemişler. Pek çok balıkçının aksine balığın küçük bir kısmını sergiliyor, geri kalanını uygun derecede dolapta tutarak maksimum tazeliği sağlıyorlar. Sergilenen az miktarda balığın da üzeri dış ortamla temas etmeyecek şekilde kapalı tutuluyor ki bunun da hijyen açısından zorunluluk olduğuna inanıyorlar. Sürekli bulundurdukları mevsim balıkları haricinde sipariş üzerine her türlü su ürününü müşterilerine temin ediyorlar. Belli bir bölgede eve servisleri de var. Şimdiden pek çok müşterileri telefonla sipariş vermeyi tercih etmeye başlamış bile... Bildikleri kadarıyla da su ürünleri mühendisi olarak bu işi yapan başka kimse yok. "Kırmızı Balık''ta balığın günlük olarak satılması en önemli özellik...

MESAİ GECE BAŞLIYOR
Balik satmak zevkli ama mesaisi beklediklerinden zor olmuş... Çünkü Çağdaş'ın günlük mesaisi gece saat 03.00'te başlıyor. Gün doğmadan evden çıkıp Kumkapı'daki Su Ürünleri Hali'ne gidiyor. Balığı dükkana getirişi, haldeki balık miktarına, o anki piyasa koşullarına göre saat 08.00- 10.00'u buluyor. Ondan sonra da satış başlıyor. Akşam saat 20.00-21.00'e kadar da devam ediyor. Mümkün olduğu kadar balığı o gün bitirmeye çalışıp, günlük balık satmak istedikleri için şimdilik oldukça düşük miktarda satış yapıyorlar. Bu da tüm türlerin toplamı kiloya vurulursa 30-40 kg gibi bir miktar yapıyor. Dükkanda şu an için ağırlıklı olarak çinekop, hamsi, istavrit, palamut gibi mevsim balıkları var. Alternatif olarak levrek ve çuprayı da bulundurmayı tercih ediyorlar. Balık yemeyi çok seven çift, mümkün olduğu kadar da çok tüketiyor; "Su ürünleri açısından zengin bir ülkede yaşasak da maalesef balık tüketimimiz çok düşük. Balık yeme alışkanlığı ve kültürü küçük yaşlarda edinilmekte, bu görev de annelere düşüyor. Kendileri sevmese de mutfakları biraz balık koksa da bunu çocuklarına sevdirmeleri gerekiyor. Çünkü su ürünleri ağırlıklı bir diyet, uzun ve sağlıklı bir hayatın vazgeçilmezi..'' Genç çift alışık olunan klasik balıkçı tarzından uzak olmaları ve sohbet etmeyi sevmelerinin müşterilerinin ilgisini çektiğini söylüyor. Balığın titiz biçimde temizlenme işlemini de kendileri yapıyor. Gün içinde en çok karşılaştıkları soruların başında 'Balık taze mi?' gelse de balığın nasıl pişirilmesi gerektiğini soranlar da oluyor. Tekir, hamsi, istavrit gibi balıkların tadı kızartma olmayınca pek alınmasa da sağlık açısından öncelikle buğulamayı tavsiye ediyorlar. Tel: (0216) 550 65 32

Figen YANIK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Mekana göre ışık seçilmeli
 Sıradışı formla gerçek konfor
 En şık anahtar-priz
 Fark yaratan lavabo
 Fırsat bu fırsat
 Japon kemancıdan Türk Konçerto'su
 Başkut'un penceresinden İstanbul sokakları
 Dame de Sion'un yüz elli yılından hatıralar
 Başarmak için önce hayal kurdular
 Irak'ta bir İtalyan
 Ünlülere favori filmlerini sorduk
 Yaptığınız yemeklere siz de şaşıracaksınız
 Farklı mekanlar, tatlar
 Köpeğimi cebimde gezdiriyorum
 Karizmaya karizma katar
 İçine uzaylı kaçmış
 Samsung beni şok etti
 Fenerbahçe'nin tarihi müzede
 Kışın da yelkenler fora
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
MEHMET TEZ
2006 çok acayip bir yıl olacak
2006 daha yeni başladı...
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Terörle mücadelede etkin 6 müdürün Meclis Şemdinli Komisyonu'na...
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ağca'yı serbest...
Arınç'tan Erbakan için 'vicdanlı yasa' çağrısı
TBMM Başkanı Bülent Arınç, yıllarca beraber siyaset yaptığı, ancak...
Gül'ün Ağca rahatsızlığı
Dışişleri Bakanı Gül, Mehmet Ali Ağca'nın tahliye olurken bayraklarla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.