| |
Reform... Hiç gecikmeden
Yüksek yargıdan saygın bir isim... 30 küsur yıllık hakim... Yıllardır Yargıtay'da... Dün onunla uzun uzun konuştuk... Konu, Ağca'nın tahliyesi. "Gerekli incelemeyi" yapmıştı. Bize dedi ki: - Ağca'nın hapiste yatması gereken süre yanlış hesaplanmıştır... Tahliye edilmesi de yanlıştır.
Yargıtay üyesi dostumuz "değişik kanunları ve kanun maddelerini" sayarak ayrıntılı bilgi verdi. Özetleyecek olursak... * 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 8.4.1991'e kadar işlenen suçlara bazı indirimler getirdi. (Özal kanunu) * Bu kanun, 647 sayılı kanunun 19. maddesine atıfta bulundu. * Buna göre, idam cezası yerine getirilmeyecekti. * 10 yıl hapiste kalan da salıverilecekti. * 1991 yasası ile, Ağca'ya Abdi İpekçi'nin öldürülmesi sebebiyle verilen idam cezası, 10 yıla indi. * Ancak Ağca'nın daha önce işlenmiş yağmagasp suçları var. * Eski Türk Ceza Kanunu'na göre, işlenen suçlar içtima ediliyor ve 36 yıla bağlanıyor. * Ve her eylem için beşte bir oranında indirim yapılıyor. * Daha sonra 4616 sayılı kanun çıkarıldı. (Rahşan affı) * Bu kanun da cezalarda bazı indirimler getirdi. * Ancak Yargıtay Genel Kurulu Kararı'na göre, değişik yasalar indirim imkanı veriyorsa, en çok indirim hangi yasada ise o uygulanır. * Yani 1 kişi, 2 ceza indiriminden birden yararlanamaz. * Bu nedenle Rahşan affı, Ağca'ya uygulanamaz. * Ayrıca yeni Türk Ceza Kanunu'nun 16. maddesinin de bu olayda uygulanması sözkonusu olamaz. * Madde 16 şunu söylüyor: Yurt dışında ceza verildiyse, orada yattığı süre, Türkiye'deki cezasından düşülür... Ama bu, kişinin aynı suçtan Türkiye'de de yargılanması halinde uygulanabilir. * Ağca, Papa suikastinden dolayı Türkiye'de yargılanıp, mahkumiyet almadı ki. Sonuç olarak: 1. Ağca'nın hapiste yatması gereken sürenin hesaplanmasında hata yapılmıştır. 2. Tahliye kararı da hatalıdır. 3. Adalet Bakanı'nın yazılı emir yoluna başvurması yerindedir. 4. Tahliye kararı Yargıtay'dan döner.
Hakim beye "hatanın sebebini" sorduk. Yine uzun uzun anlattı. Özetle: * Evet, hakimler de hata yapıyorlar. * Yasalarla bu kadar sık oynanmamalı. * Hele sık sık af ve ceza indirimleri olmamalı. * Yasalarla böyle oynanınca, hakimler de işin içinden çıkamıyor ve sık sık hata yapabiliyorlar. * Pek çok kapkaç ve gasp suçlusunun serbest bırakılması da aynı sebeplerden. * 1980 öncesine kadar böyle değildi. * Daha sonra yasalarla gerekli gereksiz çok oynandı.
- Hakim bey... Önlem? - Önlem adli reform.
Bunu herkes söylüyor. İktidar da, muhalefet de. Üniversiteler de, barolar da. Hakim bey: - Adalet reformu... Hem de radikal bir reform... Hiç zaman geçirilmeden.
"Adalet sisteminin işleyişi konusunda, hukuk devleti prensibi ile tam uyumlu bir görüntü verdiğimiz söylenemez... Bu durum adalete güven duygusunu zayıflatmaktadır." Bu sözler Başbakan'a ait. (Hükümet programı, sayfa 14.) Yapılması gereken ise... Radikal bir reform. Daha ne bekliyoruz?
|