Şeker Kurumu'nun 2006 yılı kotaları üreticilerin oluşturduğu Pankobirlik'i dağıttı. Kayseri, Adapazarı ve Amasya şeker fabrikaları Şeker Kurumu'nun kota kararına karşı bugün dava açıyorlar....
Şeker Kurumu'nun 2006 yılı kotaları Pankobirlik'i dağıttı. Pankobirlik bünyesinde sadece Konya Şeker'in kotası artırılırken Kayseri, Adapazarı ve Amasya'nın bundan pay almaması üzerine Pankobirlik'ten ayrılma kararı alan üreticiler, bugün Şeker Kurumu'na dava açmaya hazırlanıyorlar. Kayseri Şeker Fabrikası yöneticileri, 'Pankobirlik, Konyabirlik oldu' derken bir yandan da kendi üst birliklerini kurmak üzere olağanüstü genel kurula gitmeye hazırlanıyorlar.
TAZMİNAT DA İSTEYECEKLER Şeker Kurumu her yıl olduğu gibi bu yıl da ocak ayında şeker fabrikalarının kotalarını belirledi. Türkiye'ye giren kaçak şekerin de etkisi ile kotalar düşürken bundan herkes payını aldı. Bu sırada Pankobirlik'te ilginç bir gelişme yaşandı. Pankobirlik bünyesindeki 6 fabrikadan 2'sinin kotası artarken diğerlerinin düştü. Kurul, Konya Şeker'e bağlı olan Konya ve Çorum Şeker Fabrikaları'na 10 bin tonluk ek kota artışı verince kıyamet koptu. İlk tepki Boğazlıyan ile birlikte iki fabrikası olan Kayseri Şeker'den geldi. Kayseri Şeker Fabrikası yetkilileri, Şeker Kurulu'nda bulunan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile Miktad Çakır'ın Konya Şeker'in yöneticileri olduğunu ifade ederek, "Bu yüzden Pankobirlik gibi değil Konyabirlik gibi davranıyorlar. Onlar bizi temsil edemezler"
dediler. İşte bu gelişmelerin ardından görüştüğümüz Konya Şeker Fabrikası yöneticileri bugün Şeker Kurulu'nun kota kararına karşı yürütmenin durdurulması için dava açacaklarını söyledi. Bu arada Şeker Kurulu'nda bulunan her bir üyeye de ayrı ayrı tamzinat davası açılacak.
90 MİLYON YTL'LİK ZARAR Kayseri Şeker Fabrikası'nın yargıya koşmasının arkasındaki en büyük neden tabi ki kota artışı beklerken 35 bin tonluk kotanın elinden uçup gitmesi. Kayseri Şeker yetkililerine göre bunun maddi değeri 55 milyon YTL. "Biz kotada artış bekliyorduk. Onu da eklersek tam 90 milyon YTL kaybettik" diyen Kayseri Şeker Yöneticileri, Adapazarı ve Amasya Şeker ile birlikte hareket ettiklerini belirterek, "Onlar da bu kota artışlarına karşın mahkemeye gidecek. Artık Pankobirlik'te Konya'dan başka kimse kalmaz" diyorlar. Yaklaşık 1 milyon 400 bin üyesi bulunan ve 35 yıl önce kurulan Pankobirlik Türkiye'nin ilk üretici kooperatifi olma özelliğini taşıyor. Bünyesinde Kayseri, Amasya, Çorum, Adapazarı, Konya ve Boğazlıyan şeker fabrikalarını bulunduran Pankobirlik'te her fabrikanın bütçesi ayrı. Halen kotalara itiraz eden Kayseri Şeker'in yaklaşık 200 bin üyesini alarak çekilmesi söz konusu.